Skip to main content
melomakarona tasou antoniou 4c58b812

Φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα με συνταγή του Τάσου Αντωνίου!

author likewoman

3 Δεκ 2021

Μελομακάρονα του Τάσου! Η αλήθεια είναι ότι συνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές. Σαν τη συνταγή του Τάσου Αντωνίου, όμως, θα βρείτε λίγες, γιατί είναι ξεχωριστή και φτιαγμένη με πολλή αγάπη για τις μοναδικές γιορτινές ημέρες που βρίσκεται όλη η οικογένεια μαζί γύρω από το τραπέζι! Φτιάξτε την εάν θέλετε να πετύχετε τα ωραιότερα μελομακάρονα.

Για την τέλεια υφή, ακολουθήστε το μυστικό του: όποια μέθοδο και αν προτιμήσετε, περάστε τα μελομακάρονα από το σιρόπι το πολύ μέχρι 10 δευτερόλεπτα. Έτσι θα αποφύγετε τα λασπωμένα μελομακάρονα, τα οποία βεβαίως έχουν και αυτά το κοινό τους και σε καμία περίπτωση δεν τα κατακρίνουμε!

Για τους πρωτάρηδες στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, αν δεν έχετε ξαναφτιάξει μελομακάρονα, ακολουθήστε κατά γράμμα τη συνταγή μου. Μόνο έτσι θα καταλάβετε πώς ακριβώς σας αρέσουν τα μελομακάρονα. Τραγανά και σφιχτά ή μαλακά και αφράτα; Επίσης, μπορείτε πρώτα να φτιάξετε μία μικρότερη «δόση» για να καταλάβετε αν καταφέρνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ψήσιμο, σχήμα, ζύμη και μέλωμα.

Σίγουρη επιτυχία για το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.

ΠιάτοΓλυκά
ΚουζίναΕλληνική
Λέξη κλειδίΜελομακάρονα

Προετοιμασία5 λεπτά
Εκτέλεση30 λεπτά
Συνολικός χρόνος35 λεπτά

Μερίδες40 μελομακάρονα
Θερμίδες170θερμίδες

Υλικά
Για το σιρόπι:
450 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη
300 γρ. μέλι
1 φέτα από πορτοκάλι ακέρωτο με την φλούδα

Για τη ζύμη:
260 γρ. καλαμποκέλαιο
260 γρ. ελαιόλαδο
40 ml κονιάκ
175 γρ. πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα από 3 πορτοκάλια)
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
220 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
2,5 κ.γλ. κανέλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμενο
2,5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το στόλισμα:
150 γρ. καρυδόψιχα χονδροσπασμένη

Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και το μέλι. και βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τη ζύμη:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε απαλά να το απορροφήσει το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι λαδερή και μαλακή.
Παίρνουμε με το χέρι λίγη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας κενά ανάμεσα στα μελομακάρονα γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Προαιρετικά, κάνουμε σχέδια πιέζοντας απαλά την επιφάνεια κάθε μελομακάρονου στον τρίφτη. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Οσο είναι ακόμα καυτά τα μελομακάρονα, τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Όταν τα μελομακάρονα είναι καυτά και το σιρόπι κρύο, σιροπιάσουν σωστά και διατηρούν την τέλεια μελωμένη υφή, χωρίς να λασπώσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Στη συνέχεια τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άφθονη καρυδόψιχα.

RECENT

RELATED