Γιαν Βερμέερ: Τον αναγνώρισαν 200 χρόνια μετά τον θάνατο του

Πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για τη ζωή του και οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από επίσημα νομικά έγγραφα της εποχής. Επίσης τίποτα δεν είναι γνωστό σχετικά με την εκπαίδευση του.

Του Νίκου Μουρατίδη

 1T M

Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer), γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1632 και πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1675. Ολλανδός ζωγράφος, που απέκτησε φήμη μετά θάνατο, και που ειδικεύτηκε στην απεικόνιση καθημερινών σκηνών από τη ζωή της μεσαίας τάξης. Έζησε και εργάστηκε κατά τον 17ο αιώνα. Μαζί με τον Ρέμπραντ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Χρυσής εποχής στην Ολλανδική ζωγραφική.

 1Q M

Γνωρίζοντας ελάχιστα πράγματα γι’ αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη, να πούμε ότι ήταν παιδί ενός εμπόρου υφασμάτων και επειδή ο πατέρας του είχε κοινωνικές επαφές με καλλιτέχνες της εποχής, ενδεχομένως το γεγονός αυτό να υπήρξε καθοριστικό στην ενασχόληση του γιου του με την ζωγραφική. Το 1653 έγινε μέλος της συντεχνίας ζωγράφων του Αγίου Λουκά, στην οποία ανήκαν επίσης υαλοκατασκευαστές, έμποροι έργων τέχνης καθώς και κατασκευαστές ή πωλητές κεντημάτων και πορσελάνης. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Catharina Bolnes, κόρη εύπορης οικογένειας, με την οποία απέκτησαν συνολικά 14 παιδιά, από τα οποία τα 4 πέθαναν σε πολύ νεαρή ηλικία. Έχει υποστηριχθεί πως, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο γάμος αυτός, ασπάστηκε τον Ρωμαιοκαθολικό δόγμα, αν και καλβινιστής ο ίδιος, ωστόσο δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις που να το αποδεικνύουν…. 

 

Διαβάστε την συνέχεια, δείτε φωτογραφίες και βίντεο στο nikosonline.gr

 

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue