Skip to main content
aftofrodida 99a0938e

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;

H αυτοφροντίδα, είναι η φροντίδα του εαυτού μας.

Ο εαυτός μας είναι ο πολύτιμος σύμμαχος μας. Προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, χρειάζεται να είμαστε φροντισμένοι.
Για να είμαστε σε θέση να παλέψουμε για τους στόχους και τα όνειρά μας, απαιτείται να νιώθουμε καλά.
Και για να είμαστε καλά, είναι σημαντικό να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες μας, να είμαστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, τα συναισθήματα μας. Όπως ένα λουλούδι έχει ανάγκη από φροντίδα για να ανθίσει, έτσι και ο άνθρωπος, έχει ανάγκη την αυτοφροντίδα και την αγάπη για να λάμψει.

Τι περιλαμβάνει η αυτοφροντίδα;

Περιλαμβάνει την ενασχόληση τόσο με την σωματική όσο και με την ψυχική μας υγεία.
Η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι στοιχεία αυτοφροντίδας. Η επαφή με το μέσα μας, η σύνδεση με τις σκέψεις μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας ανήκουν επίσης στην έννοια αυτή.
Το να κατανοούμε την ψυχική μας κατάσταση, να αφουγκραζόμαστε και να εκπληρώνουμε τις ανάγκες μας, να δίνουμε προτεραιότητα σε εμάς, είναι αυτοφροντίδα.
Πολλές φορές, βάζουμε τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων πάνω από τις δικές μας, αφιερώνουμε χρόνο σε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, χωρίς όμως να κάνουμε το ίδιο και σε εμάς. Να θυμάσαι:

Είναι εντάξει να λες όχι

Δεν μπορείς πάντα να ικανοποιείς τις ανάγκες των άλλων.
Δεν χρειάζεται να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις.
Δεν θα πάψεις να είσαι αρεστός αν λες που και που όχι. Αντίθετα, το να μπορείς να επιλέξεις πού θα αφιερώσεις χρόνο και σημασία, υποδηλώνει ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και σεβασμό στις δικές σου ανάγκες.

alysha rosly vb2qWEax4pM unsplash scaled

Μείνε μακριά από τοξικές σχέσεις ή ανθρώπους

Όποιος δεν μπορεί να σε νιώσει, να κατανοήσει εσένα και τα όρια σου, δεν χρειάζεται να είναι δίπλα σου.
Η αρνητικότητα και η επικριτικότητα που διακατέχει αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να σε βλάπτει καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Φρόντισε τον εαυτό σου, με το να τους απομακρύνεις από τη ζωή σου.

Μίλα στον εαυτό σου με αγάπη-Δείξε συμπόνοια

Όλα ξεκινούν με το πως φέρεσαι εσύ σε σένα. Φρόντισε να σου φέρεσαι με ευγένεια.
Αν φέρεσαι σε σένα με αγάπη, σεβασμό και συμπόνοια είναι πιθανό να κάνεις το ίδιο και στους άλλους ανθρώπους.
Αντίστοιχα, οι άλλοι, είναι πιθανό να σου φέρονται έτσι. Η συμπεριφορά μας απέναντι στον εαυτό μας και η άποψή μας για εμάς, γίνεται αντιληπτή από τους άλλους ανθρώπους και συνήθως εισπράττουμε ανάλογη συμπεριφορά.

Παραδείγματα που υποδηλώνουν αυτοφροντίδα

Το να αναβάλλεις ένα ραντεβού που έχεις με έναν φίλο, όταν είσαι κουρασμένος από την δουλειά, είναι ένδειξη αυτοφροντίδας. Σημαίνει πως σε αρχικό επίπεδο αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι την εκάστοτε στιγμή, αναγνωρίζεις το συναίσθημα σου και έπειτα κάνεις αυτό που θεωρείς καλύτερο για εσένα. Αντίστοιχα, το να αποφασίσεις μια δύσκολη για εσένα μέρα, να μην κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, και να βγεις με φίλους είναι εξίσου σημάδι αυτοφροντίδας. Αρκεί βέβαια σε όλα αυτά, να υπάρχει ισορροπία και να μην καταφεύγεις στο επίπεδο της συνεχούς αναβλητικότητας. Φροντίζουμε τον εαυτό μας, προσαρμοσμένοι στις συνθήκες της ζωής που έχουμε χτίσει.

Επίσης, η απόφαση να συμμετάσχεις σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που αφορά την αυτοβελτίωση, ή να εμπλακείς σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση, όταν νιώθεις πως το χρειάζεσαι, είναι σημάδι ότι φροντίζεις την ψυχική σου υγεία.

Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική. Για να μπορέσεις να φροντίζεις τους ανθρώπους που αγαπάς, χρειάζεται να είσαι πρώτα εσύ καλά.
Οργάνωσε το καθημερινό σου πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχεις πάντα λίγο χρόνο για εσένα.
Εστίασε κάθε φορά σε αυτό που έχεις πραγματικά ανάγκη και χάρισε το στον εαυτό σου, χωρίς δεύτερη σκέψη!

photos unsplash

Ράνια Βλάγκα-Αντωνίου Professional LifeCoach

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα με βασικό μου πιστεύω ότι η γνώση είναι δύναμη. Μου άρεσε να βοηθάω τους ανθρώπους και να συμμετέχω σε ομαδικές κοινωνικές δράσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν, αρχικά, οι σπουδές μου στην Κοινωνιολογία και τη Δημοσιογραφία. Ο ερχομός του γιου μου ήταν το σημείο εκκίνησης μιας ουσιαστικής και γεμάτης νόημα ζωής, αλλά και της ενασχόλησής μου πιο στοχευμένα με αυτά που αγαπούσα, τη γνώση για τα παιδιά και την οικογένεια. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ειδική Αγωγή, στο Life Coaching for Kids, young adults and families και στην Σχολική Ψυχολογία. Σήμερα είμαι εξειδικευμένη Σύμβουλος της Σφαιρικής Αντιλήψης, Σχολικός Ψυχολόγος, κάνω ομάδες εφήβων και Σχολές Γονέων και είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και του Hellenic Institute of Coaching Ελλάδος και Κύπρου.

RECENT

RELATED