Γιατί μας τρομάζει η Παρασκευή και 13: Μύθοι και προκαταλήψεις από όλο τον κόσμο

Η Παρασκευή είναι η αγαπημένη μέρα κάθε παιδιού και εργαζόμενου. Οταν όμως συνδυάζεται με τον αριθμό 13 προκαλεί μία ρίγη ακόμα και στους πιο δύσπιστους. Από που έχει προκύψει αυτή η φοβία για την συγκεκριμένη ημέρα και τι προλήψεις τι συνοδεύουν;
 
Ο αριθμός 13 ανέκαθεν θεωρούνταν γρουσούζικος, αφού έχει συνδυαστεί με αμέτρητους μύθους και ιστορίες, ενώ το ίδιο ίσχυε και για την ημέρα Παρασκευή:
 
Ενώ το 12 συμβολίζει την πληρότητα, την κοσμική τάξη και την αρμονία, το 13 συμβολίζει τη διάλυση αυτού του τέλειου κύκλου και δεν είναι τυχαίο που στον Μυστικό Δείπνο ο Ιούδας ήταν ο 13ος καλεσμένος. Οσο για την ημέρα, η Σταύρωση του Ιησού συνέβη Παρασκευή. Επίσης λέγεται ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ ημέρα Παρασκευή, ενώ στην Αμερική και την Αγγλία, λέγεται και «η μέρα του Κρεμασμένου» αφού επέλεγαν την ημέρα αυτή προκειμένου να απαγχονίσουν τους θανατοποινίτες.
 
Η πρώτη συσχέτιση του αριθμού 13 με την Παρασκευή έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα και έχει επηρεάσει τόσο τους Αγγλοσάξονες, ώστε υπάρχει και σχετική φοβία που ονομάζεται « paraskavedekatriaphobia».
 
 
 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue