Skip to main content
vivlia 24a04388

Γιατί χρειαζόμαστε τώρα τα βιβλία περισσότερο από ποτέ

Η σχέση μεταξύ εμού και των βιβλίων, δεν ήταν πάντοτε παρούσα στην ζωή μου. Απολάμβανα την συντροφιά ενός καλού μυθιστορήματος , όμως σε μικρότερη ηλικία , δεν ένιωθα ποτέ την απουσία του από την ζωή μου μόλις λάμβανε τέλος. Πλέον, μεγαλώνοντας, έχω αποσύρει από το μυαλό μου την άμεση σύνδεση του βιβλίου με το σχολείο και την αποστήθιση, που ζητά το πρόγραμμα μαθημάτων, ιδίως στις μεγαλύτερες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με λίγα λόγια, έχω ανακαλύψει έναν ολόκληρο νέο, ιδιωτικό μου, ασφαλή, κόσμο, που μπορώ να διαμορφώνω και να επισκέπτομαι, όποτε θέλω.

The Ultimate Morning Routine

Η σύγχρονη ζωή και ρυθμοί της, συχνά δημιουργούν άγχος και στρες.

Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι καθημερινό φαινόμενο, ωστόσο, τις λίγες αυτές ώρες που καθημερινά μπορούμε να ξεκλέψουμε από άλλες ασχολίες , αξίζει να τις αφιερώσουμε στην ανάγνωση και χαλάρωση με την συντροφιά ενός αναγνώσματος της επιλογής μας, ό,τι και αν είναι αυτό. Μάλιστα, ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η συνήθεια της ανάγνωσης βιβλίων, εξάπτει την φαντασία, τονώνει την μνήμη, αποσυμφορεί από το άγχος της καθημερινής ζωής. Βασιζόμενοι στην πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Σάσσεξ, η ανάγνωση βιβλίων οποιουδήποτε είδους, είναι ο ευκολότερος και ο πλέον ανέξοδος τρόπος για μείωση του άγχους, τόνωσης της ψυχολογικής υγείας και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης σε οποιαδήποτε ηλικία.

15 Biographies that Will Make You Understand Why Black Lives Matter

Το προσδόκιμο ωρών που αφιερώνει ένας νέος άνθρωπος στο κινητό του καθημερινά, υπολογίζεται στις 3-6 ώρες, αριθμός που αναμφίβολα, έχει επηρεαστεί και από πρωτόγνωρες καταστάσεις του τελευταίου χρόνου όπως η καραντίνα. Παρ’ όλα αυτά, αν και τα social media αλήθεια, έχουν την δυνατότητα να φέρνουν ανθρώπους κοντά, και αν και η ανάγνωση βιβλίων είναι μία ασχολία προσωπική και δε συμπεριλαμβάνει άλλους πέρα από τον ίδιο τον αναγνώστη, δεν είναι πάντοτε αυτή η περίπτωση. Τα βιβλία, είτε σε φυσική, είτε σε ηλεκτρονική μορφή, μας φέρνουν πιο κοντά με την συναισθηματική πλευρά μας, αυτήν που δεν παρουσιάζουμε στον κόσμο και κρατάμε για τα πιο κοντινά μας πρόσωπα. Ερχόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και όσα αυτός έχει να μας παρουσιάσει, πράγματα που δεν είναι δυνατόν να αναδυθούν από κάποιο άλλο μέσο.  Δημιουργούμε εικόνες στο μυαλό μας, που καμία φωτογραφική κάμερα δεν μπορεί να αποτυπώσει.

141a55154866caec9d199e140aefdf0a

Είναι βέβαιο πως αν και φαινομενικά ερχόμαστε κοντά σαν κοινότητες, ομάδες, πληθυσμός, μέσω των social media, παράλληλα, αποξενωνόμαστε από την ιδέα έκφρασης συναισθημάτων, καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει καμία ανάγκη προβολής τους σε κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Νιώθουμε συχνά να πνιγόμαστε σε φορτωμένες περιόδους από τα προβλήματα που εγείρονται , εστιάζοντας μόνο σε αυτά. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, για εκείνα τα λεπτά, εκείνες τις ώρες, βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του αφηγητή, του συγγραφέα, του βασικού ήρωα, αντιλαμβάνοντας τα συναισθήματά του, τους φόβους, τις επιθυμίες του. Για λίγο, βλέπεις από απόσταση όσα συμβαίνουν στην ζωή σου, και όλα όσα σε προβληματίζουν, γίνονται ένα κεφάλαιο στο βιβλίο σου, το οποίο όμως θα ακολουθήσει ένα νέο, στο οποίο θα έχουν υπερκεραστεί τα ζητήματα του προηγούμενου. Μόλις δεις πως είσαι ο ήρωας του δικού σου βιβλίου, πως εσύ έχεις την δυνατότητα να ελέγξεις τα συναισθήματα του ήρωα σου, τότε θα δεις πως όσα σε αγχώνουν, όσα σου φέρνουν χαρά, όσα σε στεναχωρούν, μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να ελεγχθούν από εσένα.

Αυτή είναι η μαγεία του βιβλίου και σε περιμένει να την ανακαλύψεις.

Εριάννα Κρόκου

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RECENT

RELATED