Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2014%2F11%2Fimages easyblog images 928 e99cca3cbc010706fcba1d1bd7112857 XL

Γίγαντες πλακί με χόρτα και φέτα

Διαλέξτε καλής ποιότητες γίγαντες (ελέφαντες) Πρεσπών που είναι πολύ βραστεροί και ιδιαίτερα νόστιμοι. Θα τους βρείτε σε καλά παντοπωλεία και αξίζει να τους αναζητήσετε για πραγματικά αξέχαστη γεύση.
Χρόνος Προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα & 15΄
Χρόνος Αναμονής: 12 ώρες (ή όλο το βράδυ)
 
Υλικά:
Για 4 – 6 άτομα
250 γρ. φασόλια γίγαντες
100 ml ελαιόλαδο
1.500 γρ. ανάμεικτα χόρτα εποχής (ραδίκια, ζοχοί, μυρώνια, καυκαλήθρες, σταμναγκάθι κ.ά., σε όποιο συνδυασμό μάς αρέσει και ανάλογα με το τι θα βρούμε στην αγορά), καθαρισμένα, πλυμένα και χονδροκομμένα
4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, κομμένη σε κυβάκια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση:
Μουσκεύω αποβραδίς τους γίγαντες σε άφθονο κρύο νερό.
Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένω καλά, τους βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω το ζωμό και όσο νερό χρειαστεί ώστε να τους καλύψει κατά 4 – 5 εκ. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση και αρχίζω να ξαφρίζω με μια τρυπητή κουτάλα, για όσο διάστημα παράγεται αφρός (περίπου 30 λεπτά). Στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 1 – 1½ ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν αρκετά. Λίγα λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά, αλατίζω.
Τους στραγγίζω και κρατάω το ζωμό τους κατά μέρος.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνω τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο αλάτι και μαγειρεύω για 7 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα χόρτα να χάσουν τον όγκο τους και να μαραθούν. Προσθέτω τα ντοματάκια με το χυμό τους και τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Αδειάζω τους γίγαντες σε ένα μέτριο βαθύ πυρίμαχο ταψί και προσθέτω το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την πάπρικα και 3 φλιτζ. τσαγιού (600 ml) από το ζωμό που βράσαμε τους γίγαντες. Ανακατεύω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν καλά και να μείνουν με μια ωραία κόκκινη σάλτσα. Σκορπίζω στο ταψί τους κύβους της φέτας και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι η φέτα να ροδίσει.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο. 
 
η συνταγή είναι από την Ντίνα Νικολάου

SHARE

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED