Skip to main content
Giovanni Gastel sinedefxi cover 32a7d3bf

Giovanni Torlonia: Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός…μοντέρνου πρίγκιπα!

Ο καλός μου φίλος Δημήτρης Παπανικολάου μου είχε μιλήσει πολλές φορές για τον αγαπημένο του Ιταλό φίλο Giovanni Torlonia, έτσι με την ευκαιρία της επίσκεψής του τελευταίου στην Αθήνα βρήκα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και εγώ από κοντά! Ένα ηλιόλουστο πρωινό, λοιπόν, βρεθήκαμε με τον Δημήτρη και τον Giovanni, και από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε σαν να γνωριζόμαστε χρόνια! Η βόλτα μας στην όμορφη Πλάκα γέμισε με ατέλειωτες συζητήσεις για τη μόδα, το στυλ, την ιστορία της αριστοκρατικής οικογένειάς του στη Ρώμη και το πρότζεκτ του ονόματι “Prince Preview”. Πρόσφατη ενασχόλησή του τα γυαλιά ηλίου, με τη γνωστή ιταλική ποιότητα και φινέτσα, που είχαμε τη χαρά να δούμε από κοντά, να δοκιμάσουμε, αλλά και να φωτογραφίσουμε, αφού στην παρέα μας ήταν και ο ταλαντούχος φωτογράφος Κωνσταντίνος Γιαννάκης. Η πολύωρη βόλτα μας δε θα μπορούσε να καταλήξει αλλού παρά μόνο στο «Mozzart», το αγαπημένο στέκι στο κέντρο της Αθήνας με αυθεντική ιταλική πίτσα.

Mozzart pizza scaled

pizza mozzart

Η άκρως ενδιαφέρουσα συζήτησή μας υπήρξε αφορμή για μια συνέντευξη, γιατί πιστεύω πως αξίζει να γνωρίσετε τον «κόσμο» του Giovanni Torlonia, αν και οι εμπειρίες και το ταπεραμέντο του δε χωρούν σε μερικές μόνο ερωτήσεις!

Giovanni μίλησέ μας για τη συλλογή των γυαλιών σου “Prince Preview”. Πως προέκυψε στη ζωή σου η ιδέα δημιουργίας γυαλιών?

Για εμένα η δημιουργία γενικώς είναι σαν την ανάγκη για νερό! Ένας από τους λόγους όμως που αποφάσισα να σχεδιάσω γυαλιά ηλίου είναι επειδή μου αρέσει το μυστήριο και τα γυαλιά μας δίνουν έναν αέρα γοητείας και μυστηρίου. Συνήθως σχηματίζουμε μια γνώμη για τον άλλον κοιτάζοντας τον στα μάτια: τα σκούρα γυαλιά, από την άλλη, κεντρίζουν το ενδιαφέρον καθώς αποτρέπουν τη δημιουργία εντυπώσεων. Επιπλέον, εντείνεται ο αέρας μυστηρίου ανδρών και γυναικών, όπως και η σεξουαλική διάθεση. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι έλκονται ιδιαίτερα από αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως. Άλλο ένα χαρακτηριστικό των γυαλιών που με ελκύει είναι η σχέση τους με τη μόδα και το γκλάμουρ! Είναι ένα σχετικά νέο αξεσουάρ που ξεκίνησε να πωλείται τη δεκαετία του ’20, αλλά έγινε ευρέως γνωστό και αποδεκτό στα 50’s και 60’s χάρη στους μεγάλους σταρ του Hollywood που φορούσαν γυαλιά ηλίου ώστε να μην μπορούν να αναγνωρισθούν από το κοινό και τους παπαράτσι.

Giovanni Torlonia scaled

Giovanni Torlonia

Στην καμπάνια της συλλογής σου βλέπουμε την υπέροχη Antonia dell’ Atte, με την οποία γνωρίζω ότι σας συνδέει φιλία χρόνων. Αντιπροσωπεύει το στυλ της γυναίκας που σε εμπνέει? Ποιος τύπος άνδρα και γυναίκας σε εμπνέει, σε ποιους απευθύνονται οι συλλογές σου?

Η Antonia έχει από τα ωραιότερα πρόσωπα που έχουν περάσει από τη μόδα, εξ άλλου μην ξεχνάμε ότι έχει ανακαλυφθεί από τον Armani. Η συνεργασία μας σε αυτή την καμπάνια με ενέπνευσε και με παρακίνησε, καθώς η ίδια είναι ένας φωτογραφικός «αίλουρος». Στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον εκπληκτικό Giovanni Gastel, φαίνεται ακόμη πιο μυστηριώδης και άπιαστη. Η Antonia, βέβαια, δεν είναι ο μόνος τύπος γυναίκας που με εμπνέει, αλλά είναι σίγουρα στις πρώτες θέσεις όσων με εμπνέουν! Σχετικά με την έμπνευση λειτουργώ ιδιαίτερα ενστικτωδώς, δεν έχω συγκεκριμένο τύπο άντρα ή γυναίκας, αλλά ας πούμε πως όλα μπορούν να με εμπνεύσουν εκτός από τη χυδαιότητα.

Antonia dell Atte by Giovanni Gastel scaled

Antonia dell Atte by Giovanni Gastel

Το τελευταίο διάστημα βρέθηκες στην Ελλάδα. Ποια είναι η σχέση σου με τη χώρα μας και τι σου αρέσει πιο πολύ σε αυτήν?

Ερχόμουν στην Ελλάδα για διακοπές και πάντοτε με γοήτευε, τόσο η σπουδαία της ιστορία και αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, όσο και ο τρόπος ζωής. Οι Έλληνες είστε ένας λαός πολύ χαρούμενος και φιλικός και γνωρίζω πως έχετε έναν ελαφρύ τρόπο να αντιμετωπίζετε τη ζωή, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν. Αυτό σας τιμά και προσωπικά ενστερνίζομαι αυτό τον τρόπο σκέψης, αυτή τη φιλοσοφία ζωής. Για εμένα, επίσης, η Ελλάδα αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για τη δημιουργικότητα μου, που συνεχώς χρειάζεται νέες προσλαμβάνουσες. Επιπλέον, έχω μια ιδιαίτερα έντονη ανάμνηση σχετικά με την Ελλάδα: όταν ήμουν παιδί τη δεκαετία του ’60, η πρώην βασίλισσα της Ελλάδος Φρειδερίκη είχε αποσυρθεί μαζί με την οικογένειά της στη Ρώμη, και ερχόταν συχνά στο παλάτι των Torlonia για να επισκεφθεί τη γιαγιά μου που ήταν πριγκίπισσα της Ισπανίας, όπου και τη γνώρισα. Τότε είχα πρόσφατα χάσει τη μητέρα μου και η Φρειδερίκη με είχε κατά κάποιο τρόπο πάρει «υπό την προστασία» της, οπότε έχω την πολύ όμορφη ανάμνηση αυτής της στοργικής και γλυκιάς γυναίκας. Θυμάμαι πως μου είχε δώσει ένα μεγάλο λούτρινο κουκλάκι, μια καμηλοπάρδαλη που κάπου έχω ακόμα φυλαγμένη. Αυτή η ανάμνηση με κάνει να αγαπώ την Ελλάδα ακόμη παραπάνω!

Η πρώην βασίλισσα Φρειδερίκη η Nerina Gasbarri και ο Giovanni Torlonia

Η πρώην βασίλισσα Φρειδερίκη, η Nerina Gasbarri και ο Giovanni Torlonia

Αξίζει, όμως, να αναφερθούμε και στην οικογένεια σου και την ιστορία της στην Ιταλία που γνωρίζω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αριστοκρατική σου καταγωγή και τα βιώματά σου ως παιδί έχουν επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία της ζωής σου?

Σίγουρα η τάση μου να εκτιμώ την ομορφιά ήταν έμφυτη για εμένα. Από πολύ νεαρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να ενδιαφέρεται και να ασχολείται περισσότερο με την κομψότητα παρά να παίζει με τα στρατιωτάκια. Έχω πολλές αναμνήσεις από το οικογενειακό μου περιβάλλον που μου προκαλούν ευφορία και με συνεπαίρνουν. Εκτός του ότι ήμουν περικυκλωμένος από ομορφιά: φωτογραφίες, ρούχα, κοσμήματα και έπιπλα, στο σπίτι με τη μητέρα μου, Orsetta Caracciolo, υπήρχε πάντα ένας αέρας μόδας. Συγκεκριμένα, η μητέρα μου υπήρξε από τις ελάχιστες γυναίκες ευγενούς καταγωγής που δούλευαν. Ξεκίνησε να εργάζεται για τον τότε πολύ νέο σχεδιαστή Valentino ως υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του, καθώς ήταν εκείνη που με ένα γράμμα από τον ξάδερφό της, Marella Caracciolo Agnelli, λειτούργησε ως ενδιάμεσος για τη γνωριμία του Valentino με την τότε πρώτη κυρία Jacqueline Kennedy και τον συνόδευσε στην Αμερική.

Η μητέρα του Giovanni πριγκίπισσα Orsetta Caracciolo scaled

Η μητέρα του Giovanni, πριγκίπισσα Orsetta Caracciolo

Ποιες γυναίκες έπαιξαν ρόλο στη ζωή σου? Είναι οι γυναίκες για εσένα πηγή έμπνευσης?

Σχεδόν όλες οι γυναίκες μου δίνουν έμπνευση και σίγουρα οι γυναίκες της οικογένειάς μου έχουν αποτελέσει μεγάλη πηγή έμπνευσης για εμένα. Πιστεύω πως ακόμη και όταν βλέπεις μια κάπως «κακοντυμένη» γυναίκα σου δίνει έμπνευση, γιατί υπάρχει η τάση να διορθώσεις τυχόν λάθη, να σκεφτείς βελτιώσεις. Στις μέρες μας χρειαζόμαστε την αισθητική περισσότερο από ποτέ: πολλοί σχεδιαστές πλέον δεν καθοδηγούνται από το πάθος τους, αλλά από το χρήμα και δυστυχώς αυτό σημαίνει πως προκειμένου να πουλήσουν θα προσφέρουν οτιδήποτε. Προσωπικά, η προσέγγιση μου είναι ακριβώς αντίθετη: ξεκινώ δημιουργώντας κάτι όμορφο και αρμονικό και στη συνέχεια προσπαθώ να δω πως θα το προτείνω ώστε εν τέλει να πωληθεί.

Τζένη Οικονόμου scaled

Τζένη Οικονόμου

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια? Τι να περιμένουμε ότι θα δούμε σύντομα στο “Prince Preview by Giovanni Torlonia”?

Το “Prince Preview” σαν όνομα προέκυψε από την αντίστοιχη σελίδα μου στο facebook, όμως η αρχική ιδέα ήταν διαφορετική. Στα 90’s έχοντας πια «μπουχτίσει» από την υψηλή ραπτική της Ιταλίας που απευθυνόταν μόνο σε λίγες συγκεκριμένες γυναίκες, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσω τον διαδικτυακό «κόσμο» του Giovanni Torlonia, όπου θα μπορούσα να αφήσω ελεύθερη τη δημιουργικότητά μου σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στα ρούχα αλλά και σε προϊόντα για το σπίτι, φαγητό και πολλά άλλα…ο τρόπος ζωής μου που ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο. Όμως όταν παρουσίασα το πρότζεκτ μου σε μερικούς ανθρώπους με πέρασαν για τρελό! Ίσως έπρεπε να είχα στραφεί προς την αγορά της Αμερικής που ήταν πιο «μπροστά» σε αυτά τα πράγματα. Πλέον το πρότζεκτ αυτό είναι πολύ πιο ώριμο και αυτός είναι ο δρόμος που σκοπεύω να πάρει πλέον το “Prince Preview”!

Δημήτρης Παπανικολάου Giovanni Torlonia scaled

Δημήτρης Παπανικολάου, Giovanni Torlonia

Ας κλείσουμε με ένα μότο που σε χαρακτηρίζει!

Να είσαι ο εαυτός σου, να διαλέγεις την ποιότητα έναντι της ποσότητας, το καλό γούστο… και αν δε το ‘χεις, ακολούθα τους ειδικούς, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή!

O Giovanni Torlonia η Τζένη Οικονόμου και ο Δημήτρης Παπανικολάου 2 scaled

Φωτογράφος Κωνσταντίνος Γιαννάκης

Φωτογραφία εξωφύλλου O Giovanni Torlonia, η Τζένη Οικονόμου και ο Δημήτρης Παπανικολάου

________________________________________________________________________________________________

Interview

My dear friend, Dimitri Papanicolaou, has always spoken very highly of his beloved Italian friend Giovanni Torlonia and so I knew that his visit here in Athens was my chance to finally meet him in person! Dimitri, Giovanni and I met on a sunny morning and we immediately felt as if we knew each other for years! We walked through historic Plaka and talked about fashion, style, the history of his noble family in Rome and his project called “Prince Preview”. We also had the chance to take a look on his latest occupation, sunglasses with the world-known Italian quality and elegance, so of course we tried them on and took some pictures, as we were lucky enough to have the very talented photographer Konstantinos Giannakis along with us! Our long walk couldn’t end any other way but with authentic Italian pizza, in our favourite spot “Mozzart”!

Our captivating conversation this day led to an interview, as I thought that everyone should get into “Giovanni Torlonia’s world”, even though his personality and fascinating life cannot possibly fit into a few questions.

Tell us about your sunglasses collection “Prince Preview by Giovanni Torlonia”. How did designing sunglasses occur in your life?

For me to create anything is like daily food that when lacking makes you feel bad. One of the reasons why I decided to design sunglasses is because I love mystery and when you wear them they make you look attractive and mysterious. We generally make an opinion about people by looking them straight in the eye; Dark glasses, on the other hand, give a more intriguing aspect and prevent the development of some perceptions. In addition, the air of mystery increases in men and women, as well as sexual desire; all this confirms the idea that human beings are particularly attracted to those who cannot fully understand. Finally, sunglasses are attractive for their connection with glamor and fashion. It is a relatively modern accessory: sales began in the 1920s, but the glasses became famous in the 1950s and 1960s thanks to Hollywood stars who used them to avoid being recognized by the public and the paparazzi.

We spotted in your campaigns the beautiful and elegant Antonia dell’ Atte, whom I know is a close friend of yours. Does she epitomize the kind of woman that inspires you? What is the style of man and woman that you look up to, who do you imagine wearing your sunglasses?

Antonia has one of the most beautiful faces that have ever been “used” in fashion, let’s not forget that she was discovered by Armani. Her collaboration in this campaign moved me a lot because she is a true photographic “feline”. This shot by the great Giovanni Gastel made her even more mysterious and unattainable. Antonia is not the only type of woman that inspires me but she is in the pool position of those that inspire me. For inspiration I am very instinctive, I do not have a precise canon of man or woman, let’s say that everything can inspire me except vulgarity.

Lately you have spent some time in Greece. What is your relationship with our country and what do you like the most here?

I have always come to Greece for holidays and she has always fascinated me, both for the story of her so important and philosophical and for the ancient architecture but also for the way of conceiving life. You are a cheerful and very friendly people and I know with my approval that in all circumstances you have a less heavy way of conceiving life with all the misfortunes that can happen. This does you honor and I totally embrace this philosophy. It is also a source of inspiration for my creativity which needs constant input. I have also, a fond memory concerning Greece: As a child in the 60s your Queen Federica was in Rome with her family, and often came to Palazzo Torlonia to visit my grandmother who it was the Infanta of Spain and I met her in those circumstances. I had recently lost my mother and Queen Federica took me under her protection, I have a wonderful memory of that beautiful and sweet lady who gave me so much attention. I remember she gave me a big stuffed animal, a giraffe that I still keep somewhere. This fact makes me love her even more.

It is also worth referring to your family’s -very interesting- history in Italy. Do you think your noble family and your early-life experiences have defined the course of your life?

Certainly my training in taste and beauty was natural for me. From an early age I remember that I was interested in contemplating elegance and chic more than playing toy soldiers with my cousins. The memories are many and many situations that gave me euphoria and transport. In addition to being surrounded by beauty: photographs, clothes, jewelry and furnishings, at home with my mother Orsetta Caracciolo there was an air of fashion. In fact, my mother was one of the few noblewomen to work, She began to work for the then very young Valentino as a PR at a very high level, because with a letter from her cousin Marella Caracciolo Agnelli she acted as an intermediary between him and the first lady Jacqueline Kennedy then yours Onassis and accompanied him to America.

Are there women who played a significant role in your life? Do you consider women to be a source of inspiration for you?

Almost all women give me a source of inspiration and almost all the women in my family have given it to me. I believe that when you see a woman dressed badly that too becomes a source of inspiration, because you tend to correct her or even improve her. Today we need good taste more than yesterday, many designers are improvised and do not do it as a passion but only for the money and this is not good because in order to sell you offer anything. Instead I start from the opposite assumption first you have to create something beautiful and harmonious and then you try to propose and eventually sell.

Would you like to share some future plans with us? What should we expect to see at “Prince Preview by Giovanni Torlonia” in the future?

PRINCE PREVIEW as a brand name was born from my facebook page but the idea is more remote. In the 90s, fed up with high fashion where I came from and where it was for a few “precious women”, I had a project to create the world of Giovanni Torlonia created on the internet where I could spread my creativity on various products, not only for clothing but for the home, food, etc. etc. a lifestyle … the style that belonged to me and that I wanted to share with other peopl , “customers”. But when I presented this project to those I thought I should, they literally took me for mad! Maybe I should have done it in America who were more advanced in these things. Today this project is more than mature and so this is what I intend to do with PRINCE PREVIEW.

Let’s conclude this conversation with a moto you like!

Be yourself, choose quality instead of quantity, good taste and if you can’t let yourself be guided by those who have it …a bit like in all things in life.

Από το μόντελινγκ, στη διοργάνωση επιδείξεων και τις δημόσιες σχέσεις, όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το χώρο της μόδας, που αποτελεί και τη μεγάλη μου αγάπη! Επιλέγω να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής και πιστεύω πως ενωμένοι καταφέρνουμε περισσότερα, γι’ αυτό και είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ κομμάτι της ομάδας του Likewoman!

RELATED