Skip to main content
likewomangr girls girl gynaikeio kinima 2 1 720168fb

«Girl’s Girl»: Το κίνημα που έχει απογειωθεί στα social; Ποιες celebrities το υποστηρίζουν;

Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στη γυναίκα και στη γυναικεία ενδυνάμωση.

Πλατφόρμες όπως το Instagram, το Twitter και το TikTok έχουν γίνει εικονικοί χώροι όπου γυναίκες από διαφορετικά υπόβαθρα μπορούν να συναντηθούν για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα, να προσφέρουν ενθάρρυνση και να παρέχουν πόρους για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Στο TikTok το hashtag #GirlsGirl έχει 646 εκατομμύρια προβολές καθώς και πολλές διάσημες χρησιμοποιούν πια τον συγκεκριμένο όρο. Αλλά, τι πραγματικά σημαίνει;

Στο λεξικό του σύγχρονου φεμινισμού και της γυναικείας ενδυνάμωσης, ο όρος «Girls Girl» κατέχει μια ιδιαίτερη θέση. Ενσωματώνει την ουσία της αλληλεγγύης, της υποστήριξης και της συναδελφικότητας μεταξύ των γυναικών. Το να είσαι «Girl’s Girl» δεν έχει να κάνει μόνο με το φύλο. Είναι μια νοοτροπία, μια δέσμευση για την ανύψωση των γυναικών και την καλλιέργεια ουσιαστικών συνδέσεων.

Στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος βρίσκεται το μάντρα «Girls Supporting Girls». Περικλείει την ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να υπερασπίζονται η μία τις επιτυχίες της άλλης, να υπερασπίζονται τα δικαιώματα η μία της άλλης και να καλλιεργούν ένα περιβάλλον ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης.

Στον πυρήνα του, το να είσαι «Girls Girl» σημαίνει να γιορτάζεις τα επιτεύγματα άλλων γυναικών σαν να ήταν δικά σου. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας κουλτούρας ενθάρρυνσης και όχι ανταγωνισμού, όπου η επιτυχία δεν είναι ένας περιορισμένος πόρος αλλά μια κοινή νίκη. Αυτό το ήθος βασίζεται στην πεποίθηση ότι όταν μια γυναίκα τα καταφέρνει, ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες.

Σε έναν κόσμο που συχνά φέρνει τις γυναίκες μεταξύ τους, η έννοια του να είσαι «Girls Girl» χρησιμεύει ως ισχυρό αντίδοτο στις τοξικές αφηγήσεις ανταγωνισμού και σύγκρισης. Αντί να γκρεμίζουν το ένα το άλλο, τα «Girl’s Girl» χτίζουν το ένα το άλλο, αναγνωρίζοντας ότι το ταξίδι κάθε γυναίκας είναι μοναδικό και άξιο γιορτής.

Η αυθεντικότητα βρίσκεται στην καρδιά του να είσαι «Girl’s Girl». Πρόκειται για την καλλιέργεια  γνήσιων συνδέσεων που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση. Είτε είναι μέσω κοινών εμπειριών, κοινών ενδιαφερόντων ή απλά να είναι δίπλα η μια γυναίκα  στην άλλη σε δύσκολες στιγμές, τα «κορίτσια» δίνουν προτεραιότητα στους δεσμούς της αδελφότητας πάνω από όλα.

Η ενδυνάμωση είναι ακρογωνιαίος λίθος της φιλοσοφίας του «girl’s girl». Πρόκειται για την αναγνώριση και την αξιοποίηση της συλλογικής δύναμης των γυναικών για την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στον κόσμο. Είτε είναι μέσω καθοδήγησης, υποστήριξης ή ενίσχυσης της φωνής του άλλου, τα «Girls Girl» καταλαβαίνουν ότι μαζί, είναι πιο δυνατά.

Σε μια κοινωνία που συχνά υπονομεύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των γυναικών, το να είσαι «Girl’s Girl» σημαίνει να είσαι πρωταθλητής για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των άλλων γυναικών. Πρόκειται για την παροχή ενός υποστηρικτικού δικτύου όπου οι γυναίκες αισθάνονται ενδυναμωμένες να αγκαλιάσουν τον αυθεντικό εαυτό τους και να επιδιώξουν τους στόχους τους χωρίς φόβο κρίσης ή γελοιοποίησης.

Η αληθινή αδελφότητα δεν γνωρίζει όρια φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Το να είσαι «Girls Girl» σημαίνει να αγκαλιάζεις και να γιορτάζεις την πολυποίκιλη ταπετσαρία της γυναικείας ζωής σε όλες τις μορφές της. Έχει να κάνει με τη δημιουργία χώρων χωρίς αποκλεισμούς όπου κάθε γυναίκα νιώθει ότι βλέπει, ακούει και εκτιμά.

Μερικές celebrities που είναι γνωστές για την υποστήριξη του κινήματος των girl’s girl είναι οι:

Taylor Swift: Η Swift έχει μιλήσει για τον φεμινισμό και υποστηρίζει τις γυναίκες στη βιομηχανία του θεάματος. Συχνά προωθεί τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών.

Emma Watson: η Emma είναι Πρεσβευτής Καλής Θέλησης των Γυναικών του ΟΗΕ και ισχυρός υποστηρικτής της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Beyoncé: Η Beyoncé τονίζει συχνά τη σημασία της γυναικείας ενδυνάμωσης μέσω της μουσικής, των παραστάσεων και του ακτιβισμού της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Τζένιφερ Λόρενς: Η Λόρενς έχει μιλήσει κατά της ανισότητας των φύλων στο Χόλιγουντ, υποστηρίζοντας ίσες αμοιβές και ευκαιρίες για τις γυναίκες στον κλάδο.

Kerry Washington: Ως ηθοποιός και ακτιβίστρια, υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και μιλάει συχνά για θέματα όπως τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και η ισότητα των φύλων.

Έμμα Στόουν: Η Στόουν έχει συμμετάσχει σε διάφορα γυναικοκεντρικά projects και έχει μιλήσει κατά του σεξισμού στο Χόλιγουντ.

Μέγκαν Μαρκλ: Η Δούκισσα του Sussex χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να υποστηρίξει τα δικαιώματα και την ενδυνάμωση των γυναικών, ιδιαίτερα μέσω της εργασίας της για την ισότητα των φύλων και την εκπαίδευση των γυναικών.

Jameela Jamil: Γνωστή για το ρόλο της στο “The Good Place”, η Jamil είναι μια ειλικρινής φεμινίστρια και υποστηρικτής της θετικότητας του σώματος που συχνά προωθεί την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των γυναικών.

Chrissy Teigen: Η Teigen είναι γνωστή για την ειλικρινή της προσωπικότητα και συχνά υποστηρίζει τα γυναικεία ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της θετικότητας του σώματος και της υγείας της μητέρας.

Μισέλ Ομπάμα: Η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένθερμη υπέρμαχος της εκπαίδευσης των κοριτσιών και της ενδυνάμωσης των γυναικών, προωθώντας πρωτοβουλίες όπως το Let’s Girls Learn και το Girls Opportunity Alliance.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Michelle Obama (@michelleobama)

Αυτές οι διασημότητες προωθούν ενεργά τις αξίες της υποστήριξης και της ανύψωσης άλλων γυναικών, συμβάλλοντας στο κίνημα των girl’s girl με διάφορους τρόπους.

Σε έναν κόσμο που συχνά επιδιώκει να διαιρέσει και να κατακτήσει, η έννοια του να είσαι «Girl’s Girl» προσφέρει ένα φάρο ελπίδας και αλληλεγγύης. Είναι μια υπενθύμιση ότι όταν οι γυναίκες συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν η μία την άλλη, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν.

Λοιπόν, τα «Girl’s Girl»,  οι πρωταθλήτριες της αδελφότητας, οι αρχιτέκτονες της ενδυνάμωσης και οι φύλακες της αυθεντικότητας. Είθε να συνεχίσουμε να υψώνουμε η μία την άλλη, να γιορτάζουμε η μια τις επιτυχίες της άλλης και να είμαστε ενωμένες στην επιδίωξη ενός φωτεινότερου μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για όλες τις γυναίκες.

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RECENT

RELATED