Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F08%2Fglabal warning nasa

Global Warming: Το φαινομένο είναι εδώ και ο πλανήτης στο «κόκκινο»

author likewoman

7 Αυγ 2021

Το περιβόητο global warming που συζητιέται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι πολλές παγκόσμιες σχετικές συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των κρατών συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι διαφωνούν. Γι αυτό άλλωστε δεν έχουμε δει και μέχρι σήμερα κάποια κοινή στρατηγική.

Ώσπου το φαινομένο είναι εδώ και ο πλανήτης στο «κόκκινο». Η απεικόνιση της NASA με τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο σοκάρει. Όσο οι φωτιές στη χώρα μας μαίνονται ανεξέλεγκτες, η εικόνα της NASA, και συγκεκριμένα της υπηρεσίας FIRMS (Fire Information for Resource Management System), με τα φλεγόμενα μέτωπα σε όλο τον πλανήτη από τις ΗΠΑ μέχρι την Αφρική είναι τουλάχιστον σοκαριστική.

Η Αφρική έχει τη θλιβερή πρωτιά, με μεγάλα τμήματα στο νότιο κομμάτι της, καθώς και της Μαδαγαγκάρης, να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι πυρκαγιές μαίνονται και σε Βόρεια και Νότια Αμερική, στις χώρες της νότιας Ευρώπης και στα ανατολικά της Ρωσίας. Τα κόκκινα σημάδια στον παγκόσμιο χάρτη παραπέμπουν στις χιλιάδες εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο.

Σημ. Στη ψηφιακή πλατφόρμα της NASA, μπορεί κανείς να δει, σε ζωντανό χρόνο, όλα τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στον κόσμο.

Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για τον καύσωνα
Μια νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιεί για άνευ προηγουμένου φονικά κύματα καύσωνα στο εγγύς μέλλον. Η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής του ΟΗΕ σημαίνει συναγερμό: αν αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου – μόλις 0,4 βαθμούς από τα σημερινά επίπεδα – η θερμοκρασία του πλανήτη, τότε το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκτεθεί σε ακραία κύματα καύσωνα τουλάχιστον μια φορά κατά πέντε χρόνια.

Μεγαλουπόλεις που παράγουν από μόνες τους πρόσθετη ζέστη θα πληγούν σφοδρότερα. Η υποσαχάρια Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε φονικά κύματα καύσωνα, κυρίως επειδή είναι ελάχιστα προετοιμασμένη να τα αντιμετωπίσει. Στην κεντρική Κίνα και κεντρική Ασία, την ίδια ώρα «ακραίες θερμοκρασίες υγρού θερμόμετρου αναμένεται να αγγίξουν και πιθανώς να ξεπεράσουν τα φυσιολογικά όρια της ανθρώπινης προσαρμοστικότητας», προειδοποιεί η IPCC. Αλλά και η Μεσόγειος είναι ευάλωτη σε φονικά κύματα καύσωνα. «Στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση, «έως και 200 εκατ. άνθρωποι θα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θερμικής καταπόνησης μέχρι τα μέσα του 21ου αι. αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100».

via female-g.com

RECENT

RELATED