Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Η δυναμική επιστροφή της γυναίκας στον επιχειρηματικό κόσμο!

Σίγουρα και εσύ θα έχεις δει διάφορες καμπάνιες στα ΜΜΕ να προωθούν την γυναικεία απασχόληση και την επιχειρηματική καινοτομία.

Κυρίως τα  τελευταία χρόνια, γίνεται μια αρκετά αποδοτική προσπάθεια από διάφορους κοινωνικούς φορείς και όχι μόνο, για την δυναμική επιστροφή της γυναίκας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το ερώτημα είναι: Τι γίνεται με την γυναικεία  επιχειρηματικότητα;

Με βάση επικείμενες έρευνες, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες αποτελούν το 52% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης, ενώ η γυναικεία επιχειρηματικότητα δυστυχώς περιορίζεται στο 1/3.

Ας πάμε λίγο πίσω:

Τον 19ο αιώνα και ακόμη πιο πίσω, το να δουλεύει η γυναίκα ήταν απαξιωτικό για τον άνδρα καθώς ήταν ένδειξη αδυναμίας και ανικανότητας προς τον ίδιο.  Ωστόσο, πολλές γυναίκες δούλευαν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, χωρίς βέβαια αυτό να τις καθιστά οικονομικά ανεξάρτητες. Με τα χρόνια αυτό άλλαξε, η νοοτροπία όμως παραμένει ακόμη και σήμερα, συνειδητά και ασυνείδητα, στο μυαλό κάποιων ανθρώπων.

Τα παλαιότερα χρόνια (με κατάλοιπα στο σήμερα) οι περισσότερες γυναίκες επωμίζονταν τα οικογενειακά βάρη και δεσμεύονταν αποκλειστικά σ΄αυτό. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις των γυναικών όπου παραμέριζαν τα θέλω και τις επιθυμίες τους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες τους. Με τα χρόνια αυτό άλλαξε και πλέον οι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στον εργασιακό χώρο αλλά δεν είναι πολλές αυτές που τολμούν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό κόσμο.

women in congress portraits homepage 1280x720 1

Γιατί;

Όταν γίνεσαι μητέρα εισπράττεις ασύγκριτη αγάπη αλλά ταυτόχρονα πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Η εξισορρόπηση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής με την επαγγελματική και κυρίως επιχειρηματική καριέρα είναι ένα πρόβλημα με το οποίο πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες και αυτό είναι ένας επιπλέον δισταγμός μιας γυναίκας που θέλει να ξεκινήσει την δική της επιχείρηση. Σαφώς όλες η γυναίκες χρειαζόμαστε στήριξη για ένα τέτοιο εγχείρημα τόσο από την ίδια την οικογένεια όσο και από την κοινωνία. Το μεγαλύτερο έναυσμα μας το δίνουν οι ίδιες οι γυναίκες με τις πράξεις και τα μεγαλειώδη  έργα τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα γυναικών που το τόλμησαν και το πέτυχαν είναι:

coco chanel scaled

Η Coco Chanel η οποία αρχικά δημιούργησε ένα κατάστημα με καπέλα και ύστερα μετεξελίχτηκε σε επιχειρηματικό δαιμόνιο.

30xp virus oprah image1 mediumSquareAt3X

Η  Γουίνφρεϊ Όπρα Αμερικανίδα ιδιοκτήτρια και διευθύντρια ΜΜΕ και εκδότρια περιοδικών.

Estee Lauder

Η  Estee Lauder η μόνη γυναίκα στην λίστα του περιοδικού Times του 1998,  με την πασίγνωστη και αγαπημένη εταιρία καλλυντικών στον κόσμο.

E1CVKiBWYAEw09X

H Chiara Ferragni η οποία είναι στο νούμερο 1 της λίστας του αμερικανικού business περιοδικού Forbes με τους top influencers στην κατηγορία της μόδας.

Σαφώς υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα γυναικών αφανών και επιφανών σ ολόκληρο τον κόσμο, είτε μιλάμε για ιδιοκτήτριες διεθνών εταιριών, είτε γυναίκες που διατηρούν μια συνοικιακή επιχείρηση.  Σημασία έχει το εγχείρημα και η πρωτοβουλία όποια και αν είναι αυτή.

Ποτέ μην περιμένεις τίποτε λιγότερο από αυτό που μπορείς και αξίζεις. Πίστεψε στις δυνάμεις και τον εαυτό σου, θέσε στόχους ακόμη και αν πιστεύεις πως δεν θα τα καταφέρεις. Πείσμωσε και προσηλώσου σε αυτό, το ότι περνάς λιγότερο χρόνο με το παιδί σου δεν σημαίνει πως είσαι «κακή μάνα». Γιατί σημασία δεν έχει το πόσο χρόνο είσαι μέσα στο σπίτι μαζί του,  αλλά ο ποιοτικός και παραγωγικός χρόνος που περνάς μαζί του.

Γι΄αυτό διεκδίκησε το καλύτερο για εσένα και την ζωή σου όποιο και αν είναι αυτό, ακόμη και αν είναι πολύ τολμηρό για τα δεδομένα σου.

Πίστεψε στον εαυτό σου και δικαίωσέ τον.

 

Ανδριανή Κακογιάννη

Όλοι μας έχουμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Για εμένα αυτό είναι το γράψιμο! Πάντα με βοηθά να χαλαρώνω και να αποφορτιζομαι από το άγχος της ημέρας. Ελπίζω να νιώσετε και εσείς το ίδιο με τα άρθρα μου.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue