Skip to main content
afganistan gynaikes bourga 1f5d9f8a

Γυναίκες στο Αφγανιστάν: Ο φόβος και η μπούργκα επανέρχονται!

Η φωτογραφία αυτή κάνει από εχθές το γύρο του κόσμου στα social και μας κάνει να αναρωτιόμαστε, πόσο ακόμη κακοποίηση!

Η μπούργκα, έγινε διεθνώς το σύμβολο της γυναικείας καταπίεσης από τους Ταλιμπάν στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και τώρα επιστρέφει ξανά στην αφγανική πρωτεύουσα μετά τα γεγονότα. Από τις πιο μεγάλες μέχρι τις πιο μικρές γυναίκες σε ηλικία είναι αναγκασμένες να ανασύρουν από την ντουλάπα τους  την μπούργκα και οι νεότερες να αναγκάζονται να την αγοράσουν.

Να διευκρινήσουμε ότι το κόστος μιας μπούργκα έχει φτάσει στα ύψη, καθώς με την αλλαγή καθεστώτος πολλές γυναίκες σπεύδουν να προμηθευτούν το συγκεκριμένο ένδυμα που καλύπτει το σώμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια αφήνοντας να φαίνεται μόνο η περιοχή των ματιών μέσα από ένα δίχτυ.

«Οι μαχητές των Ταλιμπάν πυροβόλησαν τη Γουάζιρ Ναζαρί στο κεφάλι ενώ πήγαιναν πόρτα-πόρτα στο χωριό της στην περιοχή Μαλιστάν της επαρχίας Γάζνι στο κεντρικό Αφγανιστάν στις αρχές Ιουλίου», είπε ο πατέρας της. ⁠

Το Μαλιστάν είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατοικημένο από μειοψηφία Χασαρά, των οποίων το σιιτικό Ισλάμ αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση από τους αυστηρά σουνίτες Ταλιμπάν.

«Οι μαχητές πυροβόλησαν την κουνιάδα του Γουαζίρ στο στομάχι και εκείνη έπεσε στο πάτωμα θανάσιμα τραυματισμένη. Καθώς η Wazir έσκυψε να τη βοηθήσει, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο», είπε ο πατέρας της, Abdul Rezaq Rezaie. Είπε ότι η κόρη του υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, δεν μπορεί πλέον να δει και μόλις που μπορεί να κινηθεί

Screenshot 1Φωτογραφία @victorblue for @wsjphotos

«Θα ήταν καλύτερο για αυτήν αν είχαν σκοτώσει την κόρη μου παρά να την άφηναν σε αυτήν την κατάσταση», συμπληρώνει.

Μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η αφγανική πρωτεύουσα έχει αρχίσει και αδειάζει όχι μόνο από τους ξένους διπλωμάτες αλλά και από τους κατοίκους της, που επιχειρούν να δραπετεύσουν τρομαγμένοι από τα τελευταία συμβάντα θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους Reuters, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης, στην προσπάθειά τους να φύγουν από την πόλη.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατεύματα και τον λαό του Αφγανιστάν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Όμως, Αφγανοί που εισρέουν στην Καμπούλ και εκείνοι που βρίσκονται ακόμα σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, λένε ότι έχουν γίνει μάρτυρες απρόκλητων επιθέσεων σε αμάχους και εκτελέσεις αιχμαλωτισμένων στρατιωτών. Λένε ότι οι διοικητές των Ταλιμπάν ζήτησαν από τις κοινότητες να παραδώσουν τις ανύπαντρες γυναίκες για να γίνουν «σύζυγοι» των μαχητών τους-μια μορφή σεξουαλικής βίας, λένε οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ δήλωσε την Πέμπτη ότι έλαβε αναφορές για τους Ταλιμπάν να εκτελούν μέλη του Αφγανικού στρατού που παραδόθηκαν. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αρνήθηκε ότι η ομάδα σκότωσε τυχόν κρατούμενους, λέγοντας ότι αυτό θα παραβίαζε τις αρχές της. Είπε επίσης ότι οι ισχυρισμοί ότι οι Ταλιμπάν εξαναγκάζουν τις γυναίκες να παντρευτούν ήταν ψευδείς και ότι τέτοιες ενέργειες θα ήταν αντίθετες με τους κανόνες του Ισλάμ και θα παραβίαζαν την πολιτιστική παράδοση.⁠

unnamed 8
⁠Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση Τραμπ και τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, δεν προέβλεπε κανένα πρότυπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ακολουθήσουν οι Ταλιμπάν. Η ομάδα, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει ειρηνική διευθέτηση και κατάπαυση του πυρός με διαπραγμάτευση με την αφγανική κυβέρνηση.

Όλες οι μεγαλύτερες γυναίκες μιλάνε για το πόσο δύσκολα ήταν για μια γυναίκα στο παρελθόν. Έδερναν τις γυναίκες και τα κορίτσια που έβγαιναν από το σπίτι χωρίς μπούργκα. Πολλά νέα κορίτσια καθώς δεν έχουν φορέσει ποτέ τους αυτό το ένδυμα, αντιστέκονται λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κρυφτούν πίσω από αυτήν την «κουρτίνα». Πολλοί γονείς εκπλιπαρούν τα κορίτσια τους να τις φοράνε για να μην τραβάνε την προσοχή των Ταλιμπάν και δίνουν στόχο.

«Σε όλη μου τη ζωή προσπαθώ να δείξω την ομορφιά, την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα των γυναικών του Αφγανιστάν. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φορούσα μπούργκα, αλλά τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω. Είναι σαν να διαγράφεται η ταυτότητά μου».

«Αν φορέσω μπούργκα, αυτό θα σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ότι τους έδωσα το δικαίωμα να με ελέγχουν. Είναι η αρχή της καταδίκης μου σε φυλάκιση μέσα στο σπίτι. Φοβάμαι ότι θα χάσω όλα όσα κέρδισα αγωνιζόμενη τόσο σκληρά».

Τις ίδιες ανησυχίες φαίνεται να μοιράζεται και η Amul, μοντέλο και σχεδιάστρια, που αφού αφιέρωσε χρόνια στο χτίσιμο της δικής της επιχείρησης, τώρα βλέπει τον κόσμο της να διακυβεύεται.

Μην ξεχνάμε ότι μετά από πολλούς αγώνες, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιτρέπει πια την αναγραφή του ονόματος της μητέρας στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού της.

WhereIsMyName

photo instagram/blograinhasmalditas, google

Για την ιστορία να πούμε ότι, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani το 2020 υπέγραψε μια τροπολογία που επιτρέπει τα ονόματα των μητέρων να περιλαμβάνονται στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους, μετά από μια τριετή εκστρατεία από ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η εκστρατεία #WhereIsMyName ξεκίνησε το 2017 πολεμά μια ριζωμένη παράδοση στο Αφγανιστάν που δηλώνει ότι η χρήση του ονόματος μιας γυναίκας στο κοινό προκαλεί ντροπή στην οικογένεια. Αντ ‘αυτού, οι γυναίκες αναφέρονται δημόσια με το όνομα των πλησιέστερων ανδρών της οικογένειάς τους. Τα ονόματά τους δεν υπάρχουν στα έγγραφα, στις γαμήλιες προσκλήσεις τους ή ακόμα και στα δικά τους μνήματα.

Η επιτροπή των νομικών υποθέσεων του υπουργικού συμβουλίου του Αφγανιστάν δήλωσε ότι αυτή η κίνηση ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για την χώρα τους. «Η απόφαση να συμπεριληφθεί το όνομα της μητέρας στην ταυτότητα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ισότητα των φύλων και την υλοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών», ανέφερε η επιτροπή.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το κίνημα, το οποίο ξεκίνησε στην πόλη Herat, αλλά έκτοτε επεκτάθηκε παγκοσμίως, δέχτηκε πολλές αντιδράσεις στη συντηρητική και πατριαρχική μουσουλμανική χώρα.

 

Πληροφορίες Wall Street Journal, Guardian

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED