H Κατερίνα Μαυρομάτη Μας «Ξεναγεί» Στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία Σε Μία Περιπλάνηση Της Στα Δάση!

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Ηχώ, σε μια περιπλάνησή της στα δάση, είδε και ερωτεύτηκε τον Νάρκισσο. Προσπάθησε να τον σαγηνέψει με την ομορφιά της, αλλά εκείνος ήταν απορροφημένος στη δική του ομορφιά. Χρησιμοποίησε τότε τη φωνή της, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Αυτή η απόρριψη είχε ως αποτέλεσμα η νύμφη να πέσει σε βαθιά θλίψη, να κρύβεται στα δάση και η φυσική της υπόσταση να εξαφανιστεί σιγά σιγά έτσι ώστε να μείνει μόνο η φωνή της, που κι αυτή ακόμα ακούγεται ως επανάληψη λέξεων άλλων. Έτσι όταν οι θεοί από οίκτο τη μεταμόρφωσαν σε βράχο, διατήρησε την ιδιότητα της επανάληψης των τελευταίων συλλαβών της όποιας φωνής έφτανε σ΄αυτόν.

Ο Νάρκισσος, λατρεύοντας μόνο τον εαυτό του, δεν μπορεί να αντιληφθεί την αγάπη της Ηχούς και είναι ανίκανος να βιώσει την χαρά που εντοπίζεται στα μικρά πράγματα της ζωής. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι να αγαπήσει κανείς στην Γη πέρα από τον Μεγάλο του Εαυτό. Κι αυτή την δυνατότητα στους ανθρώπους την δίνουν ο έρωτας και η αγάπη. «Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται». 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μαυρομάτη

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Ασχολούμαι κυρίως με το χορό, όχι απαραίτητα επειδή αυτό σπούδασα, αλλά γιατί κύριο μέσο έκφρασης για μένα είναι το σώμα και με αυτό έχω δουλέψει περισσότερο.
Οποιαδήποτε μορφή σκηνικής έκφρασης περιλαμβάνει και το υποκριτικό στοιχείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι ηθοποιός. Η τέχνη της υποκριτικής είναι κατι καινούργιο για μένα, που μαθαίνω ακόμα. Κάπως τυχαία μπήκε στο δρόμο μου όταν, τελειώνοντας τις σπουδές μου στο χορό, συνεργάστηκα με ανθρώπους από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία και συμμετείχα σε παραστάσεις χοροθεάτρου και σωματικού θεάτρου.Έτσι ξεκίνησε να με περιτριγυρίζει μια περιέργεια και ανάγκη να διερευνήσω τρόπους έκφρασης και να πειραματιστώ με εργαλεία που μου ζητούνταν ή εγώ ήθελα.

Τι σας έκανε να συμμετέχετε σε αυτή τη παράσταση και ποιος είναι ο ρόλο σας σε αυτή;

Είμαι ένα στοιχειό του δάσους.
Ο ρόλος αυτός ήρθε ενώ είχα ήδη αποφασίσει ότι θέλω συμμετέχω σε αυτή τη παράσταση. Αυτό που με ώθησε να το κάνω είναι ο ίδιος ο μύθος του Νάρκισσου.
Αυτος ο μύθος, παρ’όλο που το κεντρικό του πρόσωπο διακατέχεται από αρνητικά και αποκρουστικά στοιχεία, παραμένει διαχρονικός και ελκυστικός στην ανθρώπινη φύση και έχει απασχολήσει το πεδίο των τεχνών και όχι μόνο.
Ο Νάρκισσος είναι ένας δεσμώτης της εικόνας του,εγωκεντρικός και εγωπαθής. Συναισθηματικά ανίκανος να αγαπήσει οτιδήποτε άλλο πέρα απ την εικόνα του εαυτού του και η εμμονή του με αυτή, τον οδηγούν στη καταστροφή.
Στοιχεία, οπως αυτα του μύθου, τα συναντάμε σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία αλλά πόσο μάλλον στη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, όπου εντείνονται ολοένα και περισσότερο τα ναρκισσιστικά στοιχεία, η επιφανειακότητα ,η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.
Σε μια εποχή της εικόνας και του φαίνεσθαι.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε σε έναν υποψήφιο θεατή της παράστασης;
Μην αργήσεις, δεν μπαίνουν οι αργοπορημένοι!

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας μια καλή παράσταση;

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Τα βασικά σίγουρα είναι ένας κοινός προβληματισμός και στόχος μεταξύ των συντελεστών, έμπνευση και φαντασία, για να βγει κάτι καλό και ειλικρινές. Μια καλη παράσταση προκαλεί τις αισθήσεις και τη σκέψη, δίνει ερεθίσματα και σημεία εισόδου στο θεατή, ώστε να επικοινωνεί και να δημιουργεί μια σχέση μαζί του.

Τι σημαίνει η λεξη “σανίδι” για εσάς;

Μία λευκή κόλα χαρτί που φιλοξενεί ιδέες και δίνει το χώρο σε όποιον θέλει να μιλήσει με τη τέχνη του. Για το καθένα που γράφει επάνω της σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας πρέσβη της ελληνικής σκηνής, ποια αρχαία τραγωδία θα προτείνατε στους ξένους και γιατί? 

Την Αντιγόνη του Σοφοκλή.Για το θάρρος και την επαναστατικότητα της.Είναι μια γυναίκα που επέλεξε να συγκρουστεί με την εξουσία και τους νόμους, προκειμένου να παραμείνει πιστή στις αξίες και τα πιστεύω της, αψηφώντας το κόστος.

Ποιός είναι ο αγαπημένος σας θεατρικός συγγραφέας;


Αυτή τη περίοδο είμαι ενθουσιασμένη με τον Τένεσι Ουίλιαμς.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το γούρι σας;


Δεν έχω.

Ποια είναι η αγαπημένα σας ατάκα;


Ένα είν’ το σύνθημα που όλους μας ενώνει..

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;


Να μην συμφιλιωθεί ποτέ με την αδικία, το ρατσισμό και το φασισμό.

Βιογραφικό σημείωμα :


Η Κατερίνα Μαυρομάτη μεγάλωσε στη Κρήτη και τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Επαγγελματικής σχολής χορού “Ραλλού Μάνου “και ασχολείται με το χορό,το χοροθέατρο, τη yoga και το performance art.Έχει συμμετάσχει σε έργα όπως: “Swan lake city” και “Dorian Gray”με τη χορογράφο τη Γαβριέλα Ανυφαντάκη, “Skivala” της Ομάδας “9”, “Τα αλλαγμένα κεφάλια” και “Χθες” της ομάδας χοροθεάτρου “Ακτίνα” ,”Νυχτερινό” της ομάδας “Lilith”,το οποίο έχει χορογραφήσει, κ.α και σε φεστιβάλ χορού όπως ” Athens video dance project “,Music in motion,” Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας”,” Compartments Dance Project”.Είναι μέλος της ομάδας χορού “Lilith” και άλλων καλλιτεχνικών αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων.

Info παράστασης : ΗΧΩ ΚΑΙ ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΧΝΟΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue