Skip to main content
images easyblog articles 7135 2 Home the Cleanliness today 2230X1115 dc5df12f

Η Καθαριότητα Σήμερα!

Η καθαριότητα είναι η έννοια της επίτευξης και διατήρησης μιας καθαρής κατάστασης, με την ιδιότητα του καθαρού απαλλαγμένη από βρωμιά , λεκέδες, σκόνη, ή κάτι άλλο ανεπιθύμητο. Η καθαριότητα επιτυγχάνεται συχνά με τον ποιοτικό καθαρισμό, σχετίζεται δε με την υγιεινή και την πρόληψη των ασθενειών, συμβάλλοντας σημαντικά στα ιδεώδη , όπως η υγεία και η κοινωνική ευεξία. Η υγιεινή, είναι ο ”οδηγός για μια υγιή ζωή”, όπου περιγράφονται οι αρχές και οι μέθοδοι διατήρησης της καλής υγείας.

Η Υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι η απλή απουσία της αρρώστιας ή αναπηρίας, αλλά η κατάσταση της πλήρους σωματικής, φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Η διατήρησή της όμως έχει ως προϋπόθεση, την αρμονική ισορροπία ανάμεσα στο περιβάλλον και στο άνθρωπο. Για την προαγωγή της υγείας, δεν φθάνει μόνο η εξέλιξη της ιατρικής και των άλλων επιστημών, αλλά χρειάζεται συνεργασία των ανθρώπων ώστε να προλαμβάνουν την προάσπιση της, από σοβαρές ασθένειες.

Μην συγχέετε την καθαριότητα με την καθαρότητα.

Η έννοια της καθαρότητας, ως μια συνεχιζόμενη διαδικασία ή μια σειρά από συνήθειες για λόγους συντήρησης και πρόληψης, διαφέρει από την καθαρότητα – την ιδιότητα του καθαρού-, όπως την ποιότητα ενός ατόμου ή μιας ουσίας , ως μια κατάσταση χωρίς ανάμειξη η/και απαλλαγής από ξένο υλικό, κλπ. Η καθαριότητα, είναι απαραίτητη για τη σύγχρονη έννοια της κοινωνικής τελειότητας. Ένα νοικοκυριό ή εργασιακό περιβάλλον μπορεί να ειπωθεί ότι παρουσιάζει καθαριότητα,- υποτίθεται καθαρό – αλλά όχι συνήθως καθαρότητα.

Το πλύσιμο είναι ένας τρόπος για την επίτευξη φυσικής καθαριότητας, συνήθως με νερό και συχνά με κάποιο είδος σαπουνιού ή απορρυπαντικού .

Πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός ;

Ο καθαρισμός είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται ,για την απομάκρυνση ανεπιθύμητης ύλης από ρύπους, μολυσματικούς παράγοντες και άλλες ακαθαρσίες (όπως βρωμιά), από ένα αντικείμενο ή το περιβάλλον, ώστε να επιτευκτή το καθαρό αποτέλεσμα. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα και χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές μεθόδους. Θεωρείται ως θεμελιώδης διαδικασία περιβαλλοντικής διαχείρισης, μιας συστηματικά επιστημονικής διαδικασίας , όπου τοποθετεί την ανεπιθύμητη ύλη στη σωστή της θέση ή εκεί όπου δεν προκαλεί βλάβη ή δυσμενείς επιπτώσεις. Η κατανόηση της σπουδαιότητας και της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού μας επιτρέπει να εκτιμούμε πλήρως τη χρησιμότητα και τη συμβολή του στην ποιότητα ζωής .

Ενδεικτικά οφέλη της υγιεινής:

Η αύξηση των ιών και των βακτηρίων, αλλά και η αύξηση των πληθυσμών σε πολλά παράσιτα (ζωικούς εχθρούς), δημιουργεί την ύπαρξη μιας αυξανόμενης ανάγκης με απαιτήσεις περιβαλλοντικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος , για εξασφαλισμένες υπηρεσίες διαβίωσης ώστε να κρατήσουμε το περιβάλλον καθαρό και υγιεινό.

Think decontamination ….το άλλο πρόσωπο της υγιεινής !!

Οι προκλήσεις για την «μικροβιολογική ασφάλεια» , μας οδηγούν σε νέα πρότυπα περιβαλλοντικής και υγειονομικής αποκατάστασης . Η αναγκαιότητα εφαρμογής μεθόδων, με αντιρρυπαντικές τεχνολογίες σε καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην σημερινή εποχή κρίνεται απαραίτητη, μιας και η διαφορετικότητα στις απαιτήσεις με υψηλή προτεραιότητα την αναβαθμισμένη διαχείριση, προάγει την προώθηση μιας διασφαλισμένης ποιότητας των συνθηκών υγιεινής στην εξασφάλιση το Bio –Περιβάλλοντος, για μια απόλυτα υγιή διαβίωση.

Η υιοθέτηση της θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως. Καθώς οι πληθυσμοί αυξάνονται και ο ένας με τον άλλον μέσω της παγκόσμιας επικοινωνίας μεταφέρουμε την συνειδητοποίηση και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ένα καθαρό περιβάλλον. Φυσικά, τα πρότυπα καθαριότητας δεν είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο, μιας και οι άνθρωποι μεγαλώνουν με ”διαφορετικές έννοιες” για την καθαριότητα.

Ο καθαρισμός πραγματοποιείται σε διάφορους χώρους , οι οποίοι διαφέρουν σε κλίμακα και απαιτήσεις όπως :

Καθαρισμός νοικοκυριού: Η υπηρεσία καθαριότητας νοικοκυριού αναφέρεται στη διαχείριση των καθηκόντων που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός νοικοκυριού, σε παροράματα ανάλογα της συμφωνίας ημερήσιου , εβδομαδιαίου κλπ.

Επαγγελματικός καθαρισμός : Με βάση την συμφωνία οι επιχειρήσεις καθαρισμού εμπορικών γραφείων εφαρμόζουν μια ευρεία ποικιλία μεθόδων καθαρισμού, χημικών ουσιών και εξοπλισμού για να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία καθαρισμού. Η καθαριότητα και η φροντίδα των επαγγελματικών χώρων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, αλλά κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, μιας και η ψυχολογία ενός εργαζόμενου σε ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον εργασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης, η οποία συνδέεται άμεσα με την αυξημένη απόδοσή του.

Καθαρισμός υγειονομικής περίθαλψης : Με βάση την συμφωνία οι επιχειρήσεις καθαρισμού εφαρμόζουν μεθόδους καθαρισμού με πρωτόκολλα για τον έλεγχο της εξάπλωσης λοιμώξεων σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, κλπ.

Καθαρισμός περιβαλλοντικής αποκατάστασης: Η ασχολία με την απομάκρυνση ρύπων από το φυσικό περιβάλλον , όπως το έδαφος , τα υπόγεια ύδατα κλπ

Γνωρίζοντας ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός , τότε θα πρέπει να ξέρουμε ότι με τη σωστή ενημέρωση μπορεί να γίνει πρόληψη, για την προάσπιση της υγείας ,ώστε να μπορούμε να προλάβουμε ή να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από σοβαρές ασθένειες.

Ζούμε σε μια εποχή περιβαλλοντικής ανησυχίας, όπου το ενδιαφέρον μας γίνεται μεγαλύτερο για την υγιή κατάσταση του περιβάλλοντός τους. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας . Με αυτή την έννοια η αυτόνομη αξία του περιβάλλοντος, αλλά και η ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά, θα πρέπει να διαπερνά όλες μας τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του στην ποιότητα ζωής. Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας, μα κυρίως στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.

Η πολυπλοκότητα ενός σύγχρονου και εξελισσόμενου εσωτερικού περιβάλλοντος , μπορεί να αντιμετωπιστεί με εναλλακτικές διαχειριστικές εφαρμογές. Ίσως η εφαρμογή της Ιχνηλασιμότητας (Traceability) από επαγγελματίες που ασχολούνται με τον την διαχείριση των εσωτερικών χώρων, αφενός μεν θα λύσει την πολυπλοκότητα σε ένα ”εξελισσόμενο εσωτερικό περιβάλλον”, αφετέρου δε με την διασφάλιση του εύρους των πληροφοριών από ένα τέτοιο σύστημα, θα το καθιστούσε εφικτό σε μία βασική επιχειρηματική διαδικασία διαχείρισης της ποιότητας, με την διαφάνεια του έλεγχου της εφαρμοστικότητας , για περισσότερη ασφάλεια των καταναλωτών.

Keeping It Green While Keeping It Clean

Η Αναγκαιότητα επίτευξης άμεσων εφαρμογών στην αποτελεσματική διαχείριση του εσωτερικού περιβάλλοντος χώρου, για μια Αναβαθμισμένη Ποιότητα του Τρόπου Ζωής.

Ο ορισμός της λέξης Bio, προέρχεται από το Bιο (βίος=το ζείν), όπου με το Βιο-Περιβάλλον μας προσδιορίζει τους εσωτερικούς χώρους. Με σεβασμό στην ιδέα των δικαιωμάτων του βίου, πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικές εναλλακτικές διαχειριστικές μέθοδοι με Πρωτόκολλα επαγγελματικών Bio- εφαρμογών, για την αναβάθμιση ενός εξελισσόμενου εσωτερικού περιβάλλοντος.

Η έννοια της καθαριότητας του περιβάλλοντος χώρου, ιδιωτικού ή δημοσίου, είναι ζωτικής σημασίας από την αρχαιότητα ως και σήμερα. Πολλές φράσεις ή έννοιες μπορεί να συγκλίνουν προς τον ”οικολογικό χώρο”, αλλά δεν αναφέρονται ευσυνείδητα και επ’ ουδενί , στις λέξεις ”οικολογικός”, ”βιολογικός”, μιας και η ενσωμάτωση των Bio-εφαρμογών στην επιχειρηματική πρακτική μας, προσδιορίζει την αποτελεσματικότητα απέναντι στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, διότι για μας η ιδανική δράση για την προστασία του, ξεκάνει από τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.

Η Hygienichome, για την ανάπτυξη των καινοτόμων προγραμμάτων του The Cleanliness Today , αναζητά Σύμβουλους Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος , όπως ( Επόπτες Δημόσιας Υγείας – Υγιεινολόγους , Βιολόγους, Βιολογικών Εφαρμογών, Περιβάλλοντος, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας, Χημικούς, Τεχνολόγους Περιβάλλοντος και Οικολογίας, Περιβαλλοντικής Φυσικής, κλπ)., που να αναζητούν “κάτι το διαφορετικό” .Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να στείλουν το Βιογραφικό τους, στο e-mail: kariera@hygienichome.gr Ένδειξη: The Cleanliness Today .

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor 

Με εμπειρία 35 χρόνων, Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων , βαθειά γνώση σε Καινοτόμες Υπηρεσίες Περιβαλλοντολογικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Η συνεχής έρευνα στην πράξη με ειδικευμένες μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας (ISCO), μας ανέδειξε την αναγκαιότητα «πράσινων στρατηγικών» στις Bio- εφαρμογές Διαχείρισης Εσωτερικών Χώρων, για να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια οι προκλήσεις των «μικροβιολογικών κίνδυνων», με την καλύτερη δυνατή απόδοση και στις εφαρμογές του «ανέγγιχτου πλυσίματος των στρωμάτων»

RECENT

RELATED