Ξεπερνώντας φραγμούς και κατεστημένο – Η πρώτη hijabi μπαλαρίνα

«Ο χορός μπορεί να φανερώσει οτιδήποτε μυστηριώδες κρύβεται στη μουσική και να το κάνει να φανεί ανθρώπινο και αισθητό».

Ο Charles Baudelaire περιγράφει ευστόχως και συντόμως το πάθος εκατομμυρίων ανθρώπων από τα πέρατα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Stephanie Kurlow.


Η δεκαεννιάχρονη μουσουλμάνα από Αυστραλιανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα ξεκίνησε να κάνει μαθήματα μπαλέτου από τα δύο της χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν αποφάσισε να φορέσει το hijab, νόμιζε ότι το όνειρό της ήταν μια χίμαιρα, καθώς καμία σχολή χορού δεν δέχονταν τη μαντίλα της. Σε αυτήν την απογοήτευση συνέβαλλε το γεγονός ότι δεν μπορούσε να βρει καμία hijabi επαγγελματία χορεύτρια, κάτι που έκανε το ενδεχόμενο να συνδυάσει τη πίστη της με το χορό ακόμα πιο αμφίβολο.

Η μητέρα της, αν και δεν είχε ασχοληθεί με τον χορό, δεν άντεξε να δει τις δυνατότητες της κόρης της να χάνονται. Για αυτόν τον λόγο, ίδρυσε το 2012 την ακαδημία χορού και παραστατικών τεχνών Australian Nasheed and Arts Academy, η οποία καλωσορίζει μαθητές από διαφορετικές θρησκείες, δίνοντας τους ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

photo credits facebook Stephanie Kurlow

«Πιστεύω ότι η πίστη μου με κάνει να εκτιμώ αυτήν την όμορφη μορφή τέχνης και να παρατηρώ το πώς συνδέονται όλα τα πράγματα μεταξύ τους. Ο χορός είναι ένας άλλος τρόπος για να εξασκώ την πνευματικότητά μου, με αυτόν τον τρόπο η ερμηνεία μου δημιουργεί μια υπερβατική αίσθηση». –Stephanie Kurlow

Με το ταλέντο της και η σκληρή δουλειά της, η νεαρή μπαλαρίνα είναι κάτοχος υποτροφιών χρηματοδότησης της εκπαίδευσής της πάνω στο κλασσικό μπαλέτο, μιλάει σε συνέδρια και είναι υπότροφος του Danish Royal Ballet summer school. Επιπλέον, εκπροσωπεύει μια καμπάνια εναντίον της έκφρασης μίσους προς τους νέους στο διαδίκτυο, έκανε εθνική περιοδεία ως μέλος της τηλεοπτικής εκπομπής “Wiggles” και έχει συνεργαστεί με τις μάρκες Converse, Gaynor Minden και Tarese Klemens.

Προς το παρόν, έχοντας επιτύχει τόσα πολλά πριν ακόμα κλείσει τα είκοσι της χρόνια, η χορεύτρια εργάζεται πάνω στον στόχο της να γίνει η πρώτη hijabi μπαλαρίνα σε επαγγελματικό θίασο μπαλέτου.

Από την περιοδεία με την τηλεοπτική εκπομπή Wiggles

Μια δεκαετία μετά, η Stephanie αποτελεί σύμβολο ενός κινήματος hijabi γυναικών που σπάνε πλασματικά και απαρχαιωμένα όρια. Η πατινέρ Zahra Lari, η αθλήτρια της άρσης βαρών Amna Al Haddad και η κεντρική παρουσιάστρια Αμερικανικών ειδήσεων Noor Tagouri συγκαταλέγονται στις γυναίκες που την κινητροδοτούν να κυνηγήσει τα όνειρά της σε επαγγελματικό επίπεδο αδημονώντας για τη μέρα που οι γυναίκες με hijab θα χορεύουν χωρίς αυτό να αποτελεί μια πρωτάκουστη είδηση.

«Θέλω να εμπνεύσω τους ανθρώπους να αποδέχονται τον εαυτό τους, να στοχεύουν ψηλά, αλλά να μην συμβιβάζουν τις αξίες, την θρησκεία, ή τα πιστεύω τους. Έχω σκοπό να γεφυρώσω τα χάσματα που επικρατούν και να γίνω το πρότυπο που θα ήθελα να είχα». 

Ένας οιωνός μιας κοινωνίας με ουσιαστική απελευθέρωση δίχως την κυριαρχία δυτικών στερεοτύπων, με πρωτοκαθεδρία στον σεβασμό και την αποδοχή και όχι στην προκατάληψη; Είναι αβέβαιο, εφικτό ωστόσο.

Περισσότερα για την Stephanie Kurlow μπορείτε να δείτε στο youtube.

 

Ειρήνη Πολυχρονάκη

Ο κόσμος είναι μεγάλος και όμορφος, σκέφτομαι. Μετά κάθομαι και γράφω γιατί θέλω, τουλάχιστον στο χαρτί, να υπάρχει μια κοινωνία χωρίς προκατάληψη και χωρίς αχρείαστο μίσος. Ίσως μια μέρα να μην είναι μια χίμαιρα κλειδωμένη στο συρτάρι.

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue