Skip to main content
%CE%91%CE%98%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%91 %CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97 e1719646232269 a52899ea

Η Αθανασία Καλογιάννη πήρε το ρίσκο να ανεβάσει τον Μάγκα της Πηνελόπης Δέλτα και…το κέρδισε

Συνέντευξη στην Αθανασία Καλογιάννη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της χειμερινής σεζόν, ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα από το Kids Theater ξεκινά καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα για να μεταφέρει, όπως λέει η Αθανασία Καλογιάννη, το κέφι, τη χαρά και τα μηνύματα του Μάγκα σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Για τη σκηνοθέτρια, ο Μάγκας ήταν ένα θεατρικό ρίσκο με πολλές δυσκολίες. Ένας σκύλος που μιλάει πάνω στη σκηνή μπορεί να φανεί ψεύτικος ή να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον από το νόημα του έργου. Χρειάστηκαν λεπτές ισορροπίες και ειδικοί θεατρικοί χειρισμοί, που από ότι φαίνεται πέτυχαν, όπως τουλάχιστον λένε εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που ενθουσιάστηκαν με τον Μάγκα.

Γιατί επιλέξατε ένα έργο της Πηνελόπης Δέλτα και όχι κάποιας / ου σύγχρονου συγγραφέα; Δεν γράφονται πια καλά έργα;

Γράφονται πολύ ενδιαφέροντα έργα σήμερα, αλλά πιστεύω ότι σε ταραγμένες εποχές, σε εποχές που όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, υπάρχει η ανάγκη να γυρίσεις λίγο πίσω σε κάτι σταθερό. Είναι μια εγγύηση, τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για τους θεατές – και πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Ανατρέχουμε σε «κλασικά» έργα, διαχρονικά έργα, που αγάπησαν πολλές γενιές και έδειξαν ένα μονοπάτι για την επικοινωνία αξιών, όπως η φιλία, η αλληλεγγύη, να βάζεις σκοπούς στη ζωή σου, να παλεύεις με τις αναποδιές και να μη δέχεσαι την αδικία. Τα έχουμε ανάγκη αυτά τα μηνύματα σήμερα, ίσως περισσότερο από παλαιότερα.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ 1

Ο Μάγκας είναι ένα βιβλίο πολύ δημοφιλές στα παιδιά, αλλά σπάνια παρουσιάζεται στη σκηνή. Μόνο ένας θίασος το είχε επιχειρήσει στο παρελθόν σε μία αφηγηματική παράσταση. Εσείς, γιατί επιλέξατε τον Μάγκα;  

Πραγματικά, βρέθηκαν πολλοί φίλοι και συνάδελφοι που μού είπαν «τι πας να κάνεις;». Ήταν ρίσκο. Υπάρχει λόγος που ο Μάγκας μένει στο συρτάρι. Όταν σε μια παράσταση πρωταγωνιστεί ένας σκύλος που μιλάει, εύκολα το εύρημα γίνεται αστείο ή η παράσταση εξαντλείται στην κωμικότητα του ομιλούντα σκύλου. Στο Kids Theater ευτυχήσαμε να έχουμε μία πολύ δυνατή ομάδα στη διασκευή, στα κοστούμια, στα σκηνικά, στη μουσική, ώστε να αποφύγουμε όλους τους σκοπέλους και να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη παράσταση που δεν εξαντλείται στην παρουσία δύο σκύλων (του Μάγκα και του Αφράτου) στη σκηνή. Τα παιδιά λατρεύουν τα σκυλιά αλλά παρακολουθούν το έργο, την ιστορία και όσα θέλει να επικοινωνήσει.

Ποιες είναι η αντιδράσεις των παιδιών στον ίδιο τον Μάγκα;

Είναι περίπου… ροκ σταρ (γέλια). Τον χειμώνα που δίναμε ειδικές παραστάσεις για σχολεία, έκαναν εξέδρα, φαν κλαμπ, χωρίς όμως να μειώνεται το ενδιαφέρον τους και για τους άλλους χαρακτήρες του έργου. Ακόμα και ο Βρασίδας (είναι ο χαρακτήρας του έργου που φοβάται τα σκυλιά) στο τέλος της παράστασης γίνεται αγαπητός – ίσως επειδή έχει περάσει από το στάδιο του φόβου μέχρι την αποδοχή του Μάγκα, κι έτσι ταυτίζονται κάποια παιδιά μαζί του. Στο Kids Theater θέλουμε τα παιδιά να είναι ενεργά στην παρακολούθηση κάθε παράστασης, να συμμετέχουν με τον τρόπο τους και πάντα τούς δίνουμε ευκαιρίες. Είναι πολύ όμορφο να τα βλέπεις να χειροκροτούν στο τέλος, αλλά εμείς θέλουμε τα παιδιά να συμμετέχουν και κατά τη διάρκεια της παράστασης

Ο Μάγκας είναι μια παράσταση απαιτητική τεχνικά σε κοστούμια και μάσκες. Θα είναι εύκολη η παρουσίασή της σε καλοκαιρινά θέατρα σε όλη την Ελλάδα;  

Εάν δεν είχαμε την περσινή επιτυχία του «Θησαυρού της Βαγίας», έργο με το οποίο γυρίσαμε τη μισή Ελλάδα, δεν θα αποφασίζαμε να πάμε ένα ακόμα πιο απαιτητικό έργο περιοδεία. Με την εμπειρία όμως, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, γνωρίζουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε και, όπως είπα και πριν, είναι θέμα ομάδας να κάνεις μία καλή παράσταση σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Η ομάδα του Kids Theater έχει ταλέντο, έχει κέφι και όρεξη να προσφέρει μία ποιοτική παράσταση σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Δεν μας τρομάζουν οι δυσκολίες.  Άλλωστε δεν θα επιλέγαμε τον… Μάγκα, εάν δεν είμασταν κι εμείς τολμηροί.

DSC07514 e1719646508294

Μετά τον Μάγκα, κυρία Καλογιάννη, είστε έτοιμη να πάρετε κι άλλο ρίσκο;

(γέλια) Πέσατε μέσα. Μετά τον Μάγκα, το Kids Theater θα πάει και πάλι σε βαθιά νερά, ζωντανεύοντας στη σκηνή την θρυλική σειρά κόμικς «Μικρός Ήρωας». Ο Γιώργος Θαλάσσης, το κορίτσι – φάντασμα Κατερίνα και ο μοναδικός Σπίθας θα βρεθούν στη σκηνή του «Νέος Ακάδημος» για να παρασύρουν τα παιδιά σε μία συναρπαστική περιπέτεια, γεμάτη ανατροπές και συναισθήματα. Ο Μικρός Ήρωας του Στέλιου Ανεμοδουρά υπήρξε η πρώτη ελληνική σειρά κόμικς που αγαπήθηκε περισσότερο και από τις ξένες με τους σούπερ-ήρωες στη διάρκεια των δέκα χρόνων που εκδιδόταν. Δημιούργησε φανατικούς οπαδούς και καθόρισε τις γενιές που ακολούθησαν με συνεχείς επανεκδόσεις. Συνολικά είναι ένα πολύ-επίπεδο έργο με ορισμένες ποιότητες που σπάνια συναντάς στη λαϊκή λογοτεχνία. Για παράδειγμα, ο κεντρικός ήρωας Γιώργος Θαλάσσης, είναι ένας συνδυασμός πολυμήχανου Οδυσσέα που καταστρώνει σχέδια και βρίσκει λύσεις, Τζέιμς Μποντ που μιλάει πολλές γλώσσες, διεισδύει στον εχθρό κλπ και ταυτόχρονα είναι «παλικάρι» με την ελληνική έννοια: έχει δύναμη, θάρρος, τόλμη, είναι προστατευτικός προς τα πιο αδύναμα μέλη της ομάδας, αλλά έχει ηθικές αξίες ακόμα και στην αντιμετώπιση του εχθρού. Δεν σκοτώνει ποτέ. Μόνο ταπεινώνει. Πιστεύω ότι θα κάνουμε μια πολύ δυνατή παράσταση.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED