Likewomangr fanouropita c381d240

Η ιστορία της Φανουρόπιτας – 2 διαφορετικές αλλά υπέροχες συνταγές!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίττας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιττας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.

Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκές πίτες (Φανουρόπιτες) και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να κάνουμε το Σταυρό μας και να ευχηθούμε να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Την Φανουρόπιτα δεν την χαράσσουμε. Το πρώτο χάραγμα το κάνει ο Ιερέας στην εκκλησία, σχηματίζοντας ένα Σταυρό, όταν διαβάζει τις πίτες.

Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.»

Σήμερα λοιπόν σας έχω 2 συνταγές από την φανουρόπιτα που φτιάχνω.

1 Συνταγή

4 φλυτζάνια φαρίν-απ
1κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα
1φλυτζάνι ελαιόλαδο
1φλυτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
12 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι νερό
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 φλυτζάνι σταφίδα ξανθιά
”    μαύρη
”    καρύδια ψιλοκομένα
ζάχαρη άχνη για ντεκόρ

Ανακατώνω αλεύρι και κανέλλα. Βάζω σε μπωλ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, τη σόδα και το ξύσμα λεμονιού. Δουλεύω το μίγμα μερικά λεπτά και προσθέτω το αλεύρι, τις σταφίδες και τα καρύδια. Λαδώνω ένα ταψί ΝΟ32 αλευρώνω και ρίχνω το μίγμα. Ψήνω σε μέτριο φούρνο για 45΄. Όταν κρυώσει κοσκινίζω από πάνω την άχνη. Εναλλακτικά τοποθετώ σε ατομικά φορμάκια για cup cake!

images easyblog images 928 cf4d07138ccd7b2e00d844e525c2ae86 XL f72c7f8f

2 Συνταγή

1 πακέτο 500γρ φαρίν-απ
1κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα (εγώ βάζω 2 γιατί μου αρέσει πολύ)
1φλυτζάνι ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
1φλυτζάνι ζάχαρη (εγώ βάζω καφέ ζάχαρι)
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 φλυτζάνι νερό
και στο τέλος ρίχνω ένα πακέτο σταγόνες μαύρης σοκολάτας
Καλή επιτυχία
Εδώ θα βρείτε όλες μας τις συνταγές
173577887 10224764341840464 61677497733566526 n 1

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue