Skip to main content
likewomangr meghan markle keidia 167f7575

Η κομψότητα του ντυσίματος σε μια κηδεία!

Τα ρούχα είναι σημαντικά στο πένθος, μέχρι και σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν θρηνείς να το κάνεις με κομψότητα!

Όποια κι αν είναι η γνώμη σας για τον θεσμό της μοναρχίας, λίγοι θα μπορούσαν να διαφωνήσουν ότι η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ εχθές το πρωί, εκτός από οικεία, μυθιστορηματική, μεγαλειώδης, ήταν και εντυπωσιακή. Η σχολαστικά χορογραφημένη μεγαλοπρέπεια και τελετουργία, που αντιπαρατίθενται με τις χειρονομίες μιας θλιμμένης οικογένειας, μας υπενθυμίζουν όχι μόνο ότι ήταν μονάρχης αλλά και μητέρα. Μαζί, οι δημόσιες και προσωπικές πινελιές, δημιουργήθηκαν για ένα οπτικά εντυπωσιακό θέαμα: το φέρετρο, ντυμένο με το Royal Standard και φερόμενο από μέλη της Φρουράς της Βασίλισσας, το στέμμα να στηρίζεται δίπλα σε μια χειρόγραφη κάρτα. η υπνωτική ταλάντευση της πομπής, η φρουρά, και δίπλα τα καπέλα των junior royals.

Μπορεί να πείτε, ότι δεν είναι απαραίτητο, ή ακόμα και σκόπιμο, να συζητήσουμε την οπτική μιας κηδείας. Αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι τίποτα σχετικά με την εμφάνιση ή την αίσθηση της κηδείας δεν ήταν τυχαίο, καθώς ζητήθηκε η γνώμη της ίδιας της Βασίλισσας καθώς ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες και είναι γεμάτο από συμβολισμούς.

Και παρόλο που υπάρχει ιερότητα και επισημότητα σε μια κηδεία, υπάρχει και η αισθητική ενός ιστορικού γεγονότος. Και οι κηδείες, ακόμη πιο οδυνηρά και σωματικά από τους γάμους, προσφέρουν εντυπωσιακές οπτικές στιγμές, είτε πρόκειται για τους δύο νεαρούς πρίγκιπες πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους είτε για την Τζάκι Κένεντι με το πέπλο της. Και από το πένθος γεννιέται τέχνη όπως, το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.

Και το πένθος είναι ένα είδος παράστασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ψεύτικο, αλλά ότι είναι δημόσιο. Η θλίψη, αντίθετα, είναι ιδιωτική και οικεία.

Τα ρούχα είναι κεντρικό θέμα στο πένθος, όπως ήταν εχθές, από τα καλυμένα καπέλα με πέπλο, μέχρι τα κοσμήματα με συναισθηματική αξία. Το πιο σημαντικό είναι ότ μια κηδεία σας δίνει έναν λόγο να ντυθείτε – ακόμα κι αν δεν το θέλετε. Αυτό είναι ένα δώρο για τους ζωντανούς όσο και ένας φόρος τιμής στους νεκρούς. Οι περισσότερες κηδείες στις οποίες πήγαμε ποτέ και θα πάμε όλοι μας, θα αξιοποιήσουν τη δύναμη της αισθητικής για να αποτίσουμε τα σέβη μας.

Ο πιο προφανής και συνηθισμένος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να φοράμε μαύρα. Μπορεί τα καπέλα να μην θεωρούνται πλέον απαραίτητα στους γάμους, αλλά το μαύρο παραμένει σε γενικές γραμμές το χρώμα του πένθους στον δυτικό κόσμο παρακάμπτοντας τις τάσεις της μόδας. Το μαύρο βοηθά στη ισότητα μεταξύ των πενθούντων καθώς όλοι φοράνε μαύρα και προσφέρει ελευθερία.

Ωστόσο, το να ντυθούμε για μια κηδεία απαιτεί εξαιρετικές διπλωματικές δεξιότητες: πρέπει να φαίνεται ότι κάνουμε προσπάθεια, χωρίς να κάνουμε δήλωση. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει μια στολή για μια κηδεία, αν και μερικές φορές πρέπει να το κάνουμε. Το να ντυθείς σωστά είναι μια χειρονομία σεβασμού.

Η Μέγκαν Μαρκλ ανταποκρίθηκε στις λεπτές και διπλωματικές απαιτήσεις εχθές καθώς, το φόρεμα της Stella McCartney με το καπέλο ήταν πολύ «Μεγκαν», όμως αρκετά συγκρατημένη ώστε να μην αποσπάσει την προσοχή και αξεσουάρ τελείως λιτά. Οι περισσότερες εμφανίσεις είχαν τον σεβασμό της ημέρας και λιγότερα για το άτομο που τα φορούσε.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED