Skip to main content
likewomangr sinedefxi marilena andritsopoulou 1 08db05b7

Η Μαριλένα Ανδριτσοπούλου «αγκαλιάζει» το χώρο της εστίασης με μότο «Σε ό,τι κάνεις να βάζεις τιμιότητα και ψυχή!»

Αγαπάμε πολύ το κέντρο της Αθήνας και κυρίως τους ανθρώπους της και μια από αυτούς είναι η Μαριλένα Ανδριτσοπούλου, το πρόσωπο «κλειδί» πίσω από τα μαγαζιά Clemente, Pasaji και The Upper House που βρίσκονται στο πιο εμπορικό και όμορφο τετράγωνο του κέντρου!

Είναι η Γενική Διευθύντρια του Ομίλου PCZ, όμως μη σας ξεγελά ο τίτλος, δεν περνά τη μέρα της πίσω από την κλειστή πόρτα ενός γραφείου, αλλά θα τη βρείτε κάπου μεταξύ των τριών καταστημάτων, πάντα χαμογελαστή, να φροντίζει πως όλα κυλούν όπως θα έπρεπε. «Ξεκλέψαμε» λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της και συζητήσαμε μαζί της, πίνοντας υπέροχο ιταλικό καφέ στο Clemente Caffe στην οδό Βουκουρεστίου.

Μαριλένα, είσαι Γενική Διευθύντρια του Ομίλου PCZ, στον οποίον ανήκουν τα αγαπημένα καταστήματα της Αθήνας, Clemente, Pasajiκαι The Upper House. Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με την εστίαση ή ήρθε απρόσμενα στη ζωή σου;

Η ενασχόληση μου με το τρόφιμο ουσιαστικά μετράει 29 έτη, έχοντας ξεκινήσει από το Τμήμα Marketing γνωστής αλυσίδας super market, και στην πορεία εντασσόμενη στο δυναμικό του ηγετικού Ομίλου Everest, στη συνέχεια του Ομίλου Goody’s- Everest, της Δέλτα Γαλακτοβιομηχανίας και Μπάρμπα Στάθη, ενώ στην πορεία ανέλαβα τη Διεύθυνση Marketing και στην πορεία τη Γενική Διεύθυνση του Ομίλου PCZ o οποίος ανήκει στον ιδρυτή του Ομίλου Everest.

Είναι μια πορεία ζωής μέσα στο ευρύτερο τρόφιμο και την αγορά της εστίασης σε όλα τα είδη αυτής. Από snack μέχρι industrial food, casual, comfort food, luxury εστιατόρια. Είναι μια πορεία ζωής που ξεκίνησε ως μία ευκαιρία σε μία δυναμική και αναπτυσσόμενη τότε αγορά και συνέχισε ως συνειδητή επιλογή σε ένα χώρο που αγάπησα και με αγάπησε.

likewomangr sinedefxi marilena andritsopoulou 2

Ο τίτλος, λοιπόν, είναι “General Manager”, ξέρω όμως πως από «πίσω» κρύβει πολλές και διαφορετικές υποχρεώσεις! Περιέγραψε μας μια «τυπική» μέρα στη δουλειά για εσένα!

Ο τίτλος αυτός έχει πολλές πτυχές με έντονη καθημερινότητα και ενασχόληση με πολλά και διαφορετικά πεδία.

Στην αγορά μας κανένας τίτλος δεν αφορά μία εξ αποστάσεως από το γραφείο τύπου διοίκησης και διαχείρισης, αφού το Main business αλλά και τα θέματα που προκύπτουν λαμβάνουν χώρο on the field, στο χώρο λοιπόν των καταστημάτων.

Η ενασχόληση μου αγκαλιάζει ένα μεγάλο εύρος λοιπόν αρμοδιοτήτων που διαχειρίζομαι προσωπικά. Εμπορικές συμφωνίες με προμηθευτές, συμφωνίες χορηγικών συνεργασιών προβολής και προώθησης με εξωτερικούς συνεργάτες, διαχείριση των sales όσον αφορά στην ανάπτυξη σχέσεων σε επίπεδο b2b και b2c για εταιρικές ή προσωπικές εκδηλώσεις στους χώρους μας, διαχείριση της επικοινωνίας και του Marketing του Ομίλου, διαχείριση του προσωπικού μας που αριθμεί στα 120 άτομα περίπου, επαφή με τους πελάτες μας, ανάπτυξη του business και διαχείριση αυτού σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία απαιτητική θέση που απασχολεί το μυαλό σου 24-7, αν δεν την αγαπάς πολύ τη δουλειά σου δεν τα καταφέρνεις. Σε αναλώνει και σε αλλοιώνει ψυχικά, σωματικά και πνευματικά.

Το Clemente, το Pasajiκαι το The Upper House είναι 3 μαγαζιά το καθένα με το δικό του ύφος και ιστορία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι ταυτόχρονα 3 διαφορετικά projects που εκτός από την καθημερινή τους λειτουργία φιλοξενούν παράλληλα αρκετά συχνά δράσεις και εκδηλώσεις;

Είναι πολύ πιο δύσκολο από το να διαχειρίζεσαι μία αλυσίδα εστίασης με 200 σημεία όπου όλες οι ενέργειες είναι one fits all. Στην περίπτωση διαφορετικών σημείων με διαφορετικό ύφος, ταυτότητα, positioning πρέπει να κάνεις ένα Business and marketing plan ανά σημείο. Στη δική μας περίπτωση δεν φιλοξενούμε μόνο εκδηλώσεις, δράσεις κλπ αλλά εμείς οι ίδιοι τις εμπνεόμαστε και τις υλοποιούμε στους χώρους μας. Η δουλειά αυτή είναι απίστευτα απαιτητική, αφού καλείσαι να διαφοροποιήσεις σημεία, να τους δημιουργήσεις ταυτότητα και να εμπνευστείς, να οργανώσεις και να βρεις συνεργάτες που μοιράζονται το ίδιο πάθος ώστε από κοινού να βγει μία αισθητικά άρτια εικόνα αποτελέσματος, όπως οι εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, βραδιές βιβλίων κλπ που πραγματοποιούνται στο Art Café & restaurant The Upper House, οι μουσικές βραδιές jazz, Italian, Swing που πραγματοποιούνται στο Ιταλικό Bistrot μας Clemente Caffe, οι βραδιές όπερας, βιολιών, eclectic music που πραγματοποιούνται στο Pasaji Athens και αμέτρητες άλλες δράσεις και εκδηλώσεις σε μία μορφή tailor made ανά κατάστημα.

Το πρόγραμμα σου είναι απαιτητικό, με αρκετές ευθύνες. Τι είναι αυτό που σε γεμίζει, που σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;

Η δημιουργικότητα και η επαφή με τον κόσμο. Η δυνατότητα να μπορείς να πλάθεις ένα χώρο όπως το προσωπικό σου όραμα και αισθητική το τοποθετεί στο χώρο και στο χρόνο. Η ελευθερία και η εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο επιχειρηματίας να μπορώ να προτείνω και να υλοποιώ αυτά που οραματίζομαι. Η εμπιστοσύνη αυτή και ο χώρος που μου δίνεται είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είμαι ένα δημιουργικό άτομο που έχω ανάγκη από χώρο και ελευθερία σε αυτό που κάνω.

Η επαφή με τον κόσμο, συνεργάτες εσωτερικούς, εξωτερικούς και πελάτες είναι το δεύτερο. Ο χώρος αυτός σου δίνει τη δυνατότητα να συναναστραφείς όλο το κοινωνικό, πολιτικό, επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό κόσμο, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων της Ελλάδας και όχι μόνο. Προσωπικότητες που δεν θα φανταζόσουν να συναντήσεις, πόσο μάλλον να αναπτύξεις μία προσωπική σχέση μαζί τους. Είναι ένα asset που σου προσφέρει η εργασία σε αυτό το χώρο που είναι ανεκτίμητο.

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να διαχειριστεί πολλά «μέτωπα» και εσύ το γνωρίζεις καλά! Πόσο εύκολο είναι να βρεθούν οι ισορροπίες μεταξύ εργασίας, οικογένειας, παιδιών και προσωπικού χρόνου; Υπάρχει κάτι που σε χαλαρώνει και «γεμίζει τις μπαταρίες» σου;

Η σύγχρονη γυναίκα μοιράζεται αναμεσά σε ρόλους, σε «θέλω» σε «πρέπει» σε «μπορώ» και σε «δεν μπορώ αλλά πρέπει».

Είναι μια μάχη ατέλειωτη με τις ψυχικές, σωματικές και πνευματικές της δυνάμεις ειδικά όταν έχει να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια. Έχω την τύχη και ευλογία να έχω μια οικογένεια που με αγαπά, με στηρίζει έμπρακτα και μου αφήνει το χώρο να ασχοληθώ όπως χρειάζεται η εργασία μου.

Ο σύζυγός μου, η μητέρα μου, ο πατέρας μου ήταν πάντα δίπλα μου και δεν αφήναν ρωγμή να δημιουργηθεί στο σπίτι μας από την απαιτητική δουλειά μου.

Τα παιδιά μου 2 αγόρια 17 ετών , είναι παιδιά που χαίρονται να βλέπουν τη μητέρα τους δραστήρια αλλά και πάντα δίπλα τους ουσιαστικά όχι μόνο ως παρουσία στο σπίτι.

Υπάρχει στήριξη, αγάπη και κατανόηση. Εγώ προσπαθώ να είμαι εκεί ουσιαστικά και να στηρίζω επί της ουσίας τον ρόλο μου ως μάνα, σύζυγος, κόρη αλλά όταν δεν μπορώ να είμαι όπως ακριβώς θα ήθελα υπάρχει μία ζεστή κουβέντα πάντα που δεν αφήνει περιθώρια για ενοχές… όχι ότι τις αποφεύγω αλλά τουλάχιστον δεν μου τις καλλιεργούν.

likewomangr sinedefxi marilena andritsopoulou 3

Υπάρχει ανταγωνιστικότητα στη δουλειά σου σε ένα χώρο αμιγώς αντρικό;

Δυστυχώς η κοινωνία μας υποκρίνεται ότι είναι μία κοινωνία όπου η γυναικά απολαμβάνει ίσα επαγγελματικά δικαίωμα με τον άντρα.

Η γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει τριπλά σε μία θέση ευθύνης για να την ακούσουν, για να την εμπιστευτούν και να την εκτιμήσουν και να την αμείψουν σε σχέση με έναν άντρα ξεκινάει από μία αφετηρία μεγαλύτερης εμπιστοσύνης.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω βρεθεί όπως και πολλές γυναίκες λοιπόν στη θέση να πρέπει να χτίσω με επιμονή και στόχο- προσήλωση τη θέση μου, με αποτελέσματα και απτά στοιχεία ώστε να μην υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης. Έχω δουλέψει περισσότερο από πολλούς άντρες για να το πέτυχω αυτό και πάλι υπάρχουν στιγμές που το βρίσκεις μπροστά σου.

Έχεις εισπράξει βοήθεια στη διάρκεια της επαγγελματικής σου πορείας;

Έχω τη τύχη να έχω συναντήσει ανθρώπους που με εμπιστευτήκαν και με στήριξαν βλέποντας το υλικό που ήμουν και την προοπτική μου, όταν η επαγγελματική μου υπόσταση ήταν ακόμα άγουρη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Everest Goody’s κος Αντρέας Τσουκάλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Vivartia κος Αθανάσιος Παπανικολάου είναι από τους βασικούς ανθρώπους και επαγγελματικούς μου μέντορες που με πίστεψαν και με δίδαξαν επαγγελματικό ήθος, αλλά μου εδωσαν ευκαιριες να εξελιχθώ έχοντας απλα πίστη σε εμενα.

Ο επιχειρηματίας ιδρυτής του Ομίλου Everest και του Ομίλου PCZ (Pasaji Athens, Clemente caffe VIII, The Upper House art caffe) & Club Mykonos (Pasaji Mykonos, kuzina Mykonos, Farina, Mykonos Ammos Hotel 5*, Mykonos Blanc Hotel 5*) κος Λορέντζος Φρέρης, ένας χαρισματικός επιχειρηματίας με όραμα και διεισδυτικότητα, με απόλυτη τιμιότητα στους συνεργάτες και εργαζομένους του.

Τα μεγαλύτερα όμως μαθήματα τα παίρνεις από τους ανθρώπους που σε δυσκόλεψαν, τα εμπόδια που τότε έβλεπες ανυπέρβλητα σε έκαναν αυτό που είσαι και οφείλω να τους ευχαριστήσω για αυτό.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να δώσεις μια συμβουλή στα νέα παιδιά που ονειρεύονται να κάνουν καριέρα στον κλάδο της εστίασης!

Ότι κάνουν είτε είναι σε αυτό το χώρο είτε οπουδήποτε αλλού να το κάνουν με τιμιότητα και με όλη τους τη ψυχή, ότι κάνουν για όσο το κάνουν. Όχι για την επιχείρηση ή τον διευθυντή τους, αλλά για αυτούς!

Γιατί ότι και να κάνεις να φροντίζεις να είσαι ο καλύτερος, να κάνεις τη θέση σου να μη σε χωράει και τότε θα έρθει και η αναγνώριση και η εξέλιξη. Να μη σε χωράει η θέση να μη σε χωράει ο τόπος!

Τότε μόνο είσαι τίμιος με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Να είσαι «πολύς» ότι και να κάνεις!

Τζένη Οικονόμου

Από το μόντελινγκ, στη διοργάνωση επιδείξεων και τις δημόσιες σχέσεις, όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το χώρο της μόδας, που αποτελεί και τη μεγάλη μου αγάπη! Επιλέγω να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής και πιστεύω πως ενωμένοι καταφέρνουμε περισσότερα, γι’ αυτό και είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ κομμάτι της ομάδας του Likewoman!

RECENT

RELATED