Skip to main content
Likewomangr mimi denisi bcd4d04b

Η μεγαλοπρεπής προβολή της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» στο Metropolitan Museum of Arts της Νέας Υόρκης

Ένα γεγονός εξέχουσας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας!

Περισσότεροι από 700 προσκεκλημένοι γέμισαν το Auditorium Grace Rainey Rogers, στο Metropolitan Museum of Arts της Νέας Υόρκης στις 29 Νοεμβρίου 2022 για την ειδική προβολή της ταινίας, «Σμύρνη μου Αγαπημένη» σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο της Μιμής Ντενίση, εμπνευσμένο από το βιβλίο της «Σμύρνη μου αγαπημένη», που αφορά στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Ένα γεγονός με ιδιαίτερη και τιμητική σημασία, επίκαιρο όσο ποτέ, με την υποστήριξη του Γιώργου Κωνσταντέλλη. Αποτελεί δε την ακριβότερη διεθνή παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου.

Likewomangr mimi denisi 3

Το καστ των ηθοποιών που διακρίνονται για την εξαιρετική τους ερμηνεία και ταύτιση με την ευαίσθητη ιστορική απόδοση των δρώμενων συνθέτουν ο πρωταγωνιστής Λεωνίδας Κακούρης, ο Burak Hakki, o Rupert Graves, o Κρατερός Kατσούλης, η Κατερίνα Γερονικολού, η Ντίνα Μιχαηλίδου, η Susan Hamshire, ο Γιάννης Βογιατζής και η Ναταλία Δραγούμη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μόνιμης Αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη και φιλοξενήθηκε από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, πρέσβειρα κα Μαρία Θεοφίλη, η οποία προλόγισε και απηύθυνε χαιρετισμούς. Μοιράστηκε ένα σύντομο ιστορικό υπόβαθρο για την κοσμοπολίτικη Σμύρνη και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ταινία. Επισήμανε πως «Μέσα από τη γνώση και την κατανόηση της ιστορίας μας, μπορούμε να ζήσουμε πιο ανθρώπινα, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Likewomangr mimi denisi 2

Η έμπνευση της Μιμής Ντενίση για το θέμα της ταινίας, ήρθε μετά από μια συζήτηση με την διακεκριμένη ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη, στην οποία αναφέρθηκε με μεγάλη ευγνωμοσύνη στην ομιλία της. Η δυναμική σκηνοθετική ματιά του Γρηγόρη Καραντινάκη ταίριαξε απόλυτα με τον στόχο του σεναρίου «να βγάλει την αλήθεια για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, για την οποία ο κόσμος δεν είναι τόσο πληροφορημένος, όσο είναι για το Ολοκαύτωμα και τη Γενοκτονία των Αρμενίων».

Επίσης η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια Μιμή Ντενίση αναφέρει «αυτή είναι μια ταινία, που δεν έχει έναν άνθρωπο, που δεν έχει εμένα, την Φιλιώ που είναι πρωταγωνίστρια. Η Φιλιώ είναι το σύμβολο της Σμύρνης. Είναι η Σμύρνη! Κανείς δεν άγγιξε πριν από μένα το θέμα αυτό. Καταλαβαίνω ότι οι πολιτικοί πρέπει να τηρούν πάντα κάποια ισορροπία. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Ο καλλιτέχνης όμως, πρέπει να έχει την ελευθερία να μιλάει και κάποτε πρέπει η ιστορία αυτή να ειπωθεί από όλες τις πλευρές, πατριωτικά και όχι εθνικιστικά. Η ταινία είναι πάρα πολύ αντικειμενική. Μιλάει για τα λάθη της Τουρκίας, αλλά μιλάει και για τα λάθη της Ελλάδας και την αδιαφορία της Ευρώπης. Αυτό που επισημαίνει η ταινία είναι να θυμόμαστε το παρελθόν, για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Likewomangr mimi denisi 1

Η Ελληνίδα ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη, απάντησε σε ερωτήσεις του Τύπου, σημειώνοντας ότι αισθάνθηκε πολύ τυχερή που ήταν μέρος του έργου καθώς ήταν μια ομαδική προσπάθεια. Το θέμα της ταινίας είναι δυστυχώς επίκαιρο, όχι μόνο για τις χώρες που απεικονίζονται αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. «Δεν είναι μόνο για την ελληνική κοινότητα, πρέπει να το δούμε παγκοσμίως», είπε.

«Αυτό το ισχυρό δράμα αφηγείται τις ιστορίες οικογενειών που διαλύθηκαν από τον πόλεμο, καθώς ένας κάποτε περήφανος λαός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του», λέει ο Joseph Samaan, Πρόεδρος της Tanweer Universe. «Μας προτρέπει να δώσουμε προσοχή σε παρόμοιες προσφυγικές κρίσεις που συνεχίζουν να μαστίζουν τον κόσμο 100 χρόνια αργότερα».

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την προβολή της ταινίας, βρέθηκε ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο επικεφαλής του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων κος Νίκος Θωμόπουλος, η επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Μαρία Βαξεβανίδου, η κα Πένυ Τσίλα, η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Νέας Υόρκης Δρ. Πάνος Μανώλας, ο Δρ. Γιώργος Λιακέας, ο κος Γιάννης Μεταξάς, ο κος Άθας Ιωάννου, ο κος Σπύρος Εξάρας και πολλοί άλλοι, που με την παρουσία τους τίμησαν την βραδιά. Επίσης παρακολούθησαν την προβολή οι διακεκριμένοι ογκολογοι του Νοσοκομείου Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Dr. Andrew Seidman και Μαρία Θεοδούλου.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED