Η Σύλβια Αντώναρου δίνει “πνοή” στα όνειρα των ΑμεΑ


15 Σεπ 2017

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στο όνειρο; Οι στόχοι και οι επιθυμίες που προκύπτουν από τα όνειρα αποτελούν ανάσα αισιοδοξίας και ζωής όταν πραγματοποιηθούν. Είναι λοιπόν ευτυχές γεγονός άνθρωποι με ευαισθησίες που πιστεύουν στην αξιοπρέπεια, στη δύναμη και στο δικαίωμα μίας λειτουργικής  ζωής των ΑμεΑ  που τους βοηθούν να ζήσουν τα όνειρά τους.

Ευχαριστούμε tokarfi.gr και την την Πέννυ Κροντηρά για την υπέροχη συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

 

Το «Κ» επικοινώνησε με την πρώην Μίς Ελλάς κυρία Σύλβια Αντώναρου που στις 15 Μαΐου θα δώσει πνοή στα όνειρα των ΑμεΑ μέσω μίας φιλανθρωπικής εκδήλωσης στο κτήμα Μαρτίδη στη Βάρη στις 20:00μμ.

Πως μία πρώην Μις Ελλάς αποφασίζει να ασχοληθεί με την φιλανθρωπική προσφορά και το κοινωνικό έργο που αφορά άτομα με ειδικές ανάγκες;

Η μόδα καθώς και ο τίτλος δεν σε εμποδίζει να κάνεις πράγματα… είναι στον χαρακτήρα του ανθρώπου. Έχοντας περάσει μια προσωπική περιπέτεια με την υγεία μου και ζώντας δύσκολες στιγμές, η απόφαση ήταν εύκολη. Έγινα εθελόντρια και ασχολούμαι χρόνια με εθελοντικά προγράμματα  απλά δεν το έλεγα. Ήρθε ο καιρός να το δείξω με τον δικό μου τρόπο, οργανώνοντας την εκδήλωση ΑΜΕΑ στις 15 Μαΐου.

Η Ελλάδα του 2017 έχει αποθέματα ευαισθησίας και αγάπης προς τον συνάνθρωπο που μας έχει ανάγκη;

Η Ελλάδα σαν Ελλάδα δεν ξέρω! Τα γεγονότα και η  πολιτική κατάσταση της χώρας (περικοπές επιδομάτων ΑΜΕΑ, συνταξιούχων κτλ) δεν βοηθούν. Κάποιοι άνθρωποι όμως, έχουν ακόμα ευαισθησίες και δεν μπορούν να βλέπουν ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, παιδιά να πεινάνε, ανέργους, παιδιά με ειδικές ανάγκες να χάνουν τα επιδόματα τους. Υπάρχουν λοιπόν Έλληνες – άνθρωποι που με το υστέρημά τους βοηθούν και αγαπούν τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία. Χωρίς να θέλουν να κερδίσουν χρήματα… μόνο να προσφέρουν! Σε αυτή την κατηγορία ανήκω και εγώ.

Πείτε μας λίγα λόγια για το όμορφο φιλανθρωπικό γκαλά που διοργανώνετε. Τι ακριβώς θα γίνει;

Είναι μια επίδειξη μόδας με μοντέλα παλαιάς κοπής και νέας, το βασικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι τα άτομα που κάθονται σε αμαξίδια  ΑΜΕΑ και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Άνθρωποι που εντάσσονται στην καθημερινότητα και αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να στέκεσαι στα “πόδια σου όρθιος” για να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα! Άλλωστε έχουν αποδείξει ότι επιτυγχάνουν σε πολλούς τομείς, όπως ο αθλητισμός γιατί όχι και στην πασαρέλα; Θα δείτε και μόνοι σας ότι χορεύουν zumba, κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας και ταχυδακτυλουργικά. Οπότε τα πάντα μπορούν… αρκεί να τους αποδεχθούμε.

 

Βρήκατε εύκολα συμπαραστάτες σε αυτή σας την προσπάθεια να βοηθήσουν αφιλοκερδώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο πρόσωπα και εταιρίες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκεις εύκολα, όμως  έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας μοιάζουν. Που ξέρουν να αγαπούν, να σκέφτονται θετικά, να πράττουν, να δημιουργούν με ένα μόνο γνώμονα “τα μάτια της ψυχής τους”.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην οργάνωση του γκαλά;

Δυσκολίες δεν θα το έλεγα, αν και κάθε οργανωτική επιμέλεια έχει τα προβλήματα της. Σε αυτή την εκδήλωση δεν έχουν έρθει ακόμα ή εμείς δεν τις βλέπουμε! Πόσο μάλλον όταν υπάρχει θέληση και  ικανοί συνεργάτες  όπως  η κα Στενού Ντέπη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια της  βραδιάς  Άννα Τσιάλτα, τις ξεπερνάμε με “τα μάτια της ψυχής μας”.

 

Δίνετε μία ευκαιρία να πραγματοποιηθούν τα όνειρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πως νιώθετε για αυτό και πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά αυτά να συνεχίσουν να ελπίζουν και να θέτουν στόχους στη ζωή τους;

Τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ! Νιώθω ψυχικά γεμάτη και ήρεμη. Πάνω από όλα δίπλα τους γεμίζω ενέργεια για αυτό θα παραμείνω κοντά τους σε κάθε “θέλω” τους, σε κάθε “δυσκολία”, σε κάθε “βήμα” τους. ΜΑΖΊ! Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν στην καθημερινότητα και θα το καταλάβουν όλοι! Βασικός κανόνας να το καταλάβει η πολιτεία και να βοηθήσει όσο μπορεί να ενταχθούν αυτά τα παιδιά σε αυτό που λέγεται “ο κόσμος μας”.

Τι σας έχουν πει τα άτομα με ειδικές ανάγκες που θα συμμετέχουν;

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες-ΑμεΑ νιώθουν όμορφα με ότι κάνουν…Τώρα ζω μαζί τους αυτό που ζουν για πρώτη φορά, χαμογελούν, χορεύουν, φορούν  τακούνια, κάνουν πρόβες κλπ. Χαμόγελα ψυχής χωρίς δόλο. Δεν χρειάζεται να τους τάξεις μόνο να πράξεις! Η χαρά τους είναι και δική μου χαρά!

Ποια τα επόμενα βήματά σας;

Τα σχέδια για το μέλλον είναι πολλά σχετικά με εκδηλώσεις. Ας τελειώσουμε με την εκδήλωση στις 15 Μαΐου και μετά συζητάμε για τα υπόλοιπες.

Τι έχετε αποκομίσει από αυτή την προσπάθεια;

Γεμάτη ψυχή! Είδα την Σύλβια να αισθάνεται, να νιώθει, να μπορεί και να θέλει να συνεχίσει. Νομίζω ότι μετά από 20 Χρόνια δουλειάς ως υπάλληλος γραφείου η καλύτερη αμοιβή μου είναι αυτό που ζω τώρα! Κανένα χρηματικό ποσό δεν κάλυψε την ψυχική μου ηρεμία. Κανένα χρηματικό ποσό δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μόνο στο τέλος της ημέρας καταλαβαίνεις την ηθική ικανοποίηση. Κοιμάμαι ήρεμη!

Θα συμμετέχουν γνωστοί Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες. Πως δέχτηκαν την πρότασή σας και πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι το παράδειγμά τους και η συμβολή τους;

Είναι κοντά μας ο Παύλος Μαμαλος χρυσός παραολυμπιονίκης. Η   Στέλα   Κωτσιρέα  Ολυμπιονίκης πρωταθλήτρια   Ελλάδος   και Ευρώπης με την ομάδα μπάσκετ   κωφών. Η Λουφάκη Κέλλυ πρωταθλήτρια Ελλάδος ξιφομαχίας σε αμαξίδιο. Ο Κοντογιάννης Παναγιώτης πρωταθλητής μπάσκετ σε αμαξίδιο στην ομάδα Ήφαιστος. Η Σταματοπούλου Αλεξάνδρα πρωταθλήτρια Ελλάδος κολύμβησης σε αμαξίδιο. Η Κατσουλη Βούλα αθλήτρια  στίβου σε αμαξίδιο. Και πάρα πολλά άλλα παιδιά… Καλεσμένοι από  συλλόγους, από την πολιτική,  την νομική, την ιατρική και από άλλους φορείς. Έχουμε κοντά μας τον σύλλογο “Γέφυρα Ζωής” τα ιδρύματα “Ελπίδα”, « Μαζί για την ζωή”, “Εν πλω”, “Unesco”, “Φύλακας Άγγελος του παιδιού”, “Στήριξη από Λάρισα”. Η βραδιά αυτή είναι  υπό την αιγίδα του δήμου Βούλας Βάρης  Βουλιαγμένης. Τα “παιδιά” (μοντέλα καθιστά  και όρθια) είπαν ναι με όλη τους την ψυχή και εγώ από την πλευρά μου τους λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ. “Δεν υπάρχουν άνθρωποι  με ειδικές ανάγκες μόνο άνθρωποι”

Ποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον κόσμο;

Το μήνυμα της βραδιάς είναι: Ένταξη στην καθημερινότητα για τα άτομα ΑμεΑ. Να σταματήσουμε να τους κοιτάμε περίεργα. Να μην τους βάζουμε ταμπέλες. Να καθόμαστε δίπλα τους… κάνουν καλή παρέα…! Γιατί… “όλα αλλάζουν στη στιγμή” μην το ξεχνάμε.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue