Skip to main content
images easyblog images 928 0060e62cf7c869b03300254ca743ee3c XL bde31b62

Η Τραγική Ισιδώρα Ντάνκαν-Η φωτεινή Ιώαννα Δελάκου…Μία κατάθεση ψυχής στο likewoman.gr

Το φως της ψυχής της λάμπει σ’ ένα πανέμορφο πρόσωπο με τεράστιο χαμόγελο και καθαρή ματιά , αλλά κυρίως με χέρια φτερούγες γλάρου σε πλανάρισμα ονειρικό . Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον . Η τραγική Ισιδώρα Ντάνκαν . Η φωτεινή Ιωάννα Δελάκου , ρίχνει την ψυχή της στην σκηνή του θεάτρου ΑΜΙΡΑΛ . Σε ανεβάζει στις φτερούγες της και σε ταξιδεύει στα όνειρα , στους φόβους , στους έρωτες , στις αγωνίες , στην τέχνη της Ισιδώρας Ντάνκαν. Συναρπαστικό ταξίδι .
 
Συνέντευξη στην Έφη Παναγιωτοπούλου και την ευχαριστούμε θερμά για αυτό και την αγαπάμε!!!
        
2ος χρόνος παραστάσεων και το θέατρο ΑΜΙΡΑΛ ειναι γεμάτο . Τι είναι αυτο το ξεχωριστό που εχει αυτή η παράσταση ;;
 
 
Πράγματι, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ συγκινητική και η έκφρασή των συναισθημάτων του μετά την παράσταση έντονη! 
Ο θεατής, μέσα σε μιάμιση ώρα περίπου, “ψυχαγωγείται” και συγχρόνως “πληροφορείται” για τη ζωή και το έργο της ηρωίδας.
Στην ουσία, όμως, η  διαφορετικότητα της παράστασης, έγκειται στο γεγονός ότι μια ηθοποιός ερμηνεύει και χορεύει ξυπόλητη υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, σ’ ένα μονόλογο που αναφέρεται- και δημιουργείται για πρώτη φορά διεθνώς – στη ζωή και το έργο της Ιέρειας του μοντέρνου χορού, της φιλλέληνος χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν. Μέχρι σήμερα, έχουμε δει μονολόγους όπου ηθοποιοί είτε ερμηνεύουν ένα κείμενο είτε ερμηνεύουν ένα κείμενο και συγχρόνως τραγουδούν- πρώτη φορά, όμως συμβαίνει ηθοποιός να συνδιάζει το λόγο με την κίνηση. 
Αυτή η ιδιαιτερότητα της παράστασης είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη δυσκολία-πρόκληση για μένα! Αφού, οφείλεις καθόλη τη διάρκεια του έργου να διατηρείς απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην πρόζα και τον χορό.
 
Πιάνο επί σκηνής με εναν εκπληκτικό πιανίστα τον Γιούρι Στούπελ. Και απο φέτος με την νεαρή φλαουτίστα Ηλέκτρα Θεολόγη. Σε ταξιδεύει και σένα η μουσική τους όπως γίνεται και με τους θεατές ;;
 
Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι του έργου! Δε με ταξιδεύει απλώς αλλά αποτελεί για μένα ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο μου επί σκηνής, και ερμηνευτικά και χορευτικά. Το ταλέντο και η πολυετή εμπειρία του Γιούρι οδήγησαν αναμφισβήτητα στην ανάδειξη της παράστασης! Δεν είναι απλώς ένας πιανίστας αλλά ένας μουσικοσυνθέτης που κάθε βράδυ με ακολουθεί με έναν μοναδικό και πολύ πρωσοπικό παίξιμο σε κάθε μου λόγο, βήμα, κίνηση. Με ακολουθεί και τον ακολουθώ. Αποτελεί σχέση συνύπαρξης κι όχι απλώς μια “μουσική συνοδεία”. Είμαστε σαν μια ολοκληρωμένη αναπνοή, όπου άλλοτε εγώ βρίσκομαι σε άρση κι εκείνος σε θέση και αντίστροφα! –  Κι ομολογώ…δε θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον άλλον στη θέση του! 
 Και σ’αυτή τη σχέση, προστέθηκε φέτος και η εξαιρετική φλαουτίστα Ηλέκτρα όπου με την δική της   προσωπικότητα και την υπέροχη ερμηνεία της μας συμπληρώνει αρμονικά και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την παράσταση! 
 
 
Μιάμιση ώρα επί σκηνής σε έναν σπαρακτικό μονόλογο . Καταθέτεις την ψυχή σου και φαίνεται στο αποτέλεσμα .Ταυτίζεσαι ;
 
Νομίζω πως δε θα μπορούσα να υποδυθώ την συγκεκριμένη ηρωίδα αν δεν ταυτιζόμουν με τη φιλοσοφία της για τη ζωή και την τέχνη. Μια φιλοσοφία που εστιάζεται κυρίως στην ελευθερία και την πίστη:   ‘Εφερε την επανάσταση στο χορό με τα απλά, φυσικά και ελεύθερα βήματα αποδυκνείοντας ότι ο χορός είναι μια εσωτερική διαδικασία και όχι μια επιτηδευμένη κίνηση και υποστήριζε με ακλόνητη πίστη τις πρωτοποριακές και συνάμα προκλητικές για την εποχή της αντιλήψεις! Και δικαιώθηκε, εν ζωή, κάνοντας επιτυχημένη καριέρα σε Ευρώπη και Αμερική, και αναγωρίζοντάς την ως Μητέρα του μοντέρνου χορού. Ταυτόχρονα, οραματιζόταν την ελευθερία και τη δικαισοσύνη σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο και αγωνίστηκε γι’ αυτό. Κι όπως η ίδια έλεγε “Γεννήθηκα χορεύτρια και επαναστάτρια”.
 
 
Ευρηματική η σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη . Παίζεις μόνη και όμως περνούν απο μπρος μας όλοι όσοι σημάδεψαν την πολυτάραχη ζωή της Ισιδώρας Ντάνκαν .
Πώς το καταφέρατε αυτό ;;
 
Αυτό, βασικά, το κατάφερε ο Θανάσης Θεολόγης- συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου. Ένας θεατράνθρωπος, που έχοντας 40 χρόνια στο ενεργητικό του, μου εμπιστεύτηκε ένα τόσο σπουδαίο ρόλο και με καθοδήγησε με αριστοτεχνικό τρόπο! 
Ξεκινώντας από ένα σπουδαίο κείμενο- ένα κείμενο με την απαραίτητη οικονομία χρόνου και χώρου- ο Θεολόγης, με την ευρηματική του, πράγματι, σκηνοθεσία κατάφερε να αναδείξει και να παρουσιάσει τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ζωής της Ισιδώρας χωρίς να κουράζει τον θεατή με φλυαρίες! Κατάφερε να παίζω μόνη αλλά και με όλες αυτές τις φυσιογνωμίες επί σκηνής!
 
 
 
“Η χορευτρια του μελλοντος θα χορεψει για το σωμα που ξυπναει απο αιωνες ληθης , σε μια νεα μορφη , οχι πλεον σε πολεμο με την πνευματικοτητα και την διανοηση αλλα για να τις ενωσει σε μια υπεροχη αρμονια” ειχε πει στον περιφημο λογο της “ Ο χορος του μελλοντος “ . Πως ακουγεται σημερα 111 χρονια μετα αυτο το οραμα ;
 
Διαχρονικό και αληθές! 
Η διατύπωση του περίφημου αυτού λόγου αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του, αφού και τότε και τώρα ο στόχος παραμένει ίδιος: “ Η απόλυτη αρμονία της ψυχής με το σώμα”
Και καθότι οι αρχές του χορού της Ισιδώρας βασίστηκαν στα αρχαιοελληνικά πρώτυπα…όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι “νους υγιής εν σώματι υγιεί”!
 
 
Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα της θα ξεχώριζες ;;
 
Την επαναστατικότητά της! 
 
 
Και λίγα λόγια για την Ιωάννα ;; 
 
Η Ιωάννα από τότε που θυμάται τον εαυτό της παίζει, χορεύει και τραγουδά…
ταυτόχρονα, διατηρεί τις ανησυχίες της γύρω από την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία…
όλα αυτά μαζί συνάδουν για εκείνη “τον καλλιτέχνη μέσα της”…
 
Τι καινούργιο ετοιμάζετε με τον Θεολόγη ;;
 
Με το Θεολόγη έχουμε ήδη ξεκινήσει πρόβες για το έργο “Μέθοδος Gronholm” του Jordi Galceran  που θα ανέβει, επίσης, στο θέατρο Αμιράλ. Ένα έργο που παίχτηκε 6 συνεχόμενα χρόνια στο θέατρο Τέχνης και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ένα σύγχρονο έργο, με κεντρικό του θέμα την διαδικασία επιλογής προσωπικού και την σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. 
Είμαι πολύ χαρούμενη διότι συνεργάζομαι με αξιόλογους ηθοποιούς, όπως τον Όθωνα Μεταξά, τον Στέλιο Καλαθά και τον Αντώνη Καλογήρου.
 
Σε ευχαριστώ πολύ Ιωάννα μου θα σε ακολουθούμε-παρακολουθούμε από κοντά σε ότι επόμενο ετοιμάζεις!!!
   
 

SHARE

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED