Διανύουμε ήδη τα μισά του καλοκαιριού και τα παιδιά έχουν επιστρέψει για τα καλά στο σπίτι και περνούν το χρόνο τους παίζοντας, περιμένοντας πως κ πως τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η επιστροφή των παιδιών στο σπίτι, μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους περισσότερους γονείς, ως προς το θέμα του φαγητού και των καθημερινών γευμάτων. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που προβληματίζονται για το τι να μαγειρέψουν, σκεπτόμενοι όχι μόνο τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, αλλά και το τι θα θέλει το παιδί να φάει.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα απ’όσο νομίζουμε καθώς οι επιλογές είναι πολλές και εκμεταλλευόμενοι τη θέληση του παιδιού μας για παιχνίδι, αναζήτηση και δημιουργία, μπορούμε να το προσκαλέσουμε να μας βοηθήσει στην κουζίνα. Η ενασχόληση του παιδιού με δραστηριότητες μαγειρέματος το βοηθούν να εξοικειωθεί με τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων και να ανακαλύψει νέες γεύσεις με αυτό τον πολύ όμορφο και μοναδικό τρόπο. Από τις κλασσικές μαμαδίστικες συνταγές μέχρι και τις πιο πρωτότυπες, μπορούμε να δημιουργήσουμε στην κουζίνα μας θρεπτικά, ισορροπημένα και πεντανόστιμα γεύματα, που θα προετοιμάσουν τους μικρούς μας φίλους στην όμορφο ταξίδι της διατροφογνωσίας.
Το πλήρες και ισορροπημένο παιδικό γεύμα είναι ακριβώς ίδιο με το πλήρες και ισορροπημένο γεύμα της μαμάς και του μπαμπά. Περιέχει α) λαχανικά εποχής (ωμά, ψητά, βρασμένα κλπ), β) πηγή υδατανθράκων καλής ποιότητας όπως τα προϊόντα ολικής, τα φρούτα, τα όσπρια και τα αμυλούχα λαχανικά (αρακάς, καλαμπόκι, πατάτα, γλυκοπατάτα, φασολάκια) καθώς και γ) άπαχη πηγή πρωτεΐνης όπως το λευκό και κόκκινο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα και μοσχάρι, αρνί, χοιρινό αντίστοιχα), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα ημίπαχα γαλακτοκομικά και τα όσπρια. Επιπλέον, περιέχει μικρή ποσότητα μόνο- ή/και πολυακόρεστων λιπαρών όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί & τα βούτυρα τους αλλά και το ταχίνι.
Παρακάτω σας δίνουμε ιδέες πλήρων και ισορροπημένων γευμάτων για τα καλοκαιρινά μεσημέρια και βράδια. Υπενθυμίζουμε πως δε χρειαζόμαστε “superfood” τροφές για να φάμε ισορροπημένα, καθώς η αγαπημένη μας Μεσογειακή διατροφή είναι η Νο 1 διατροφή παγκοσμίως που θα προσφέρει υγεία και ευεξία στους μικρούς μας φίλους.
Με βάση το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό)
→ σύσταση: 1-2 φορές/εβδομάδα
Με βάση το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι)
→ σύσταση: 2 φορές/εβδομάδα
Με βάση τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα)
→ 2-3 φορές/εβδομάδα
Με βάση το ψάρι – θαλασσινά
→ 2-3 φορές/εβδομάδα
Με βάση το λαδερό
→ 1-3 φορές/εβδομάδα
Υπενθυμίζουμε ότι μπορούμε πολλές μέρες να επιλέξουμε να μη μαγειρέψουμε κάτι που θα μας πάρει πολύ χρόνο στην κουζίνα, καθώς μπορούμε να φτιάχνουμε πλήρη γεύματα από περισσεύματα προηγούμενης μέρας και από πολύ απλά υλικά σε χρόνο μηδέν.
Για ρίξτε μια ματιά παρακάτω.
Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, αρκεί να έχουμε στην μυαλό μας τη μαγική τριάδα του πλήρους και ισορροπημένου πιάτου. Και να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν πρότυπα, τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας – τη μαμά και το μπαμπά. Τα αποτελέσματα ερευνών μας δείχνουν πως η έκθεση των παιδιών σε θρεπτικά τρόφιμα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες το παιδί να τραφεί υγιεινά και μακροπρόθεσμα να ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή. Όμως, η διαδικασία αυτή θέλει υπομονή, καθώς το μυστικό είναι η συνεχής έκθεση και προσφορά αλλά και η μη κατηγοριοποίηση των τροφίμων σε “καλά” και “κακά”.