Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F06%2Fomorfes sxeseis goneis kai paidia

Υιοθετήστε αυτές τις 3 Συνήθειες για καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά σας

author likewoman

7 Δεκ 2020

Τι είναι αυτό που κάνει έναν γονέα καλό;

Μπορούμε να διαβάσουμε εκατομμύρια βιβλία με απαντήσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα και υγιή. Αλλά τι είναι αυτό πουπραγματικά κάνει μερικούς γονείς να έχουν καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά τους, ενώ άλλοι παλεύουν μέσα από δύσκολες καταστάσεις;

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της καλής σχέσης με το παιδί σας είναι η ικανότητα να ακούτε. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι οι γονείς τους τα βλέπουν και τα ακούνε. Πρέπει να γνωρίζουν ότιέχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εκείνους, ότι βρίσκονται πάνω από οτιδήποτε άλλο. Τα υγιή παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια που επιτρέπουν την ατομικότητα και την εμπιστοσύνη.
Διαβάστε παρακάτω 3 συνήθεις που αποδεδειγμένα κάνουν τους γονείς να έχουν καλύτερη σχέση με τα παιδιά τους:

1. ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

Ο Dr. John Gottman έχει στο ενεργητικό του πάνω από 40 χρόνια έρευνας στις σχέσεις γονέα-παιδιού. Πιστεύει ότι, προκειμένου να χτιστεί η συναισθηματική νοημοσύνη ενός παιδιού, ο γονέας πρέπει να έχει τηνικανότητα να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του παιδιού του με τρόπο θετικό, ώστε τελικά (το παιδί) να μπορεί να ρυθμίσει τα δικά του συναισθήματα. Δηλώνει ότι «Η γονική διαχείριση συναισθημάτων αναγνωρίζει τις συναισθηματικές εκδηλώσεις του παιδιού ως μια ευκαιρία για σύνδεση».

Μερικές φορές, η επίγνωση των συναισθημάτων του παιδιού σας μπορεί να είναι αρκετή. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη. Τα παιδιά καλύπτουν τα συναισθήματά τους μέσα από τις πράξεις τους κατά καιρούς, ειδικά εάν αισθάνονται ότι δενακούγονται. Για παράδειγμα, μπορεί να ρίξουν ένα ξέσπασμα για κάτι τόσο απλό, όπως το να παρακολουθήσουν μια τηλεοπτική εκπομπή, αλλά το συναίσθημα θα μπορούσε να προκληθεί από ένα γεγονός που συνέβη στο σχολείο εκείνη τη μέρα. Συναισθηματικά, δενμπορούν να επικεντρωθούν στο τι συνέβη και έτσι παίζουν με αυτά τα «αποθηκευμένα» συναισθήματα με άλλους τρόπους.

Είναι στο χέρι μας ως γονείς να παρατηρούμε και να ακούμε πραγματικά τι λένε και τι κάνουν.
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να έρθουν σε μας ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να πιστέψουν ότι τα έχουμε πάνω από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας. Όταν νιώθουν ασφαλή με αυτή την επίγνωση, αποπνέουν αυτοπεποίθηση. Αλλά, όπως και οτιδήποτε άλλο στο περιβάλλον τους, δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, αν, εσείς οι ίδιοι, δεν δείχνετε εμπιστοσύνη διότι τα παιδιά το προσέχουν αυτό.

2. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

Η προσωπικότητά μας είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Έχουμε διαμορφωθεί από όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές εμπειρίες. Τα παιδιά μας μαθαίνουν από το περιβάλλον τους. Συνεχώς αιχμαλωτίζουν τα πάντα γύρω τους. Αλλά, θα πρέπεινα αισθάνονται ότι ακόμα και όταν τους λέτε να κάνουν ή να μην κάνουν κάτι, εκείνα είναι υπεύθυνα για τις αποφάσεις τους. Για το λόγο αυτό, όταν λέτε στο παιδί σας να μην αγγίξει την καυτή εστία επειδή θα καεί, μπορεί τελικά να την αγγίξει. Μαθαίνει μέσα από τη δικήτου εμπειρία. Πρέπει να πιστέψουν ότι είναι άτομα με την ικανότητα να κάνουν ό,τι μπορούν και να πληρώνουν τις συνέπειες. Ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι η ανεξαρτησία από νωρίς. Έχουν, επίσης, να μάθουν ότιυπάρχουν καλές και κακές αποφάσεις.

Οι αισθητικές εμπειρίες αρχίζουν να παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη από τη στιγμή της γέννησης. Επιτρέποντας στο παιδί σας την εμπειρία χωρίς κριτική είναι αξία ανεκτίμητη. Είναι σημαντικό να υπάρχει υποστήριξη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αφήνετε το παιδίσας να κάνει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες. Πρόκειται για τη διδασκαλία του σωστού και του λάθους και πάντα να γίνεται συζήτηση για τη συμπεριφορά και τις ενέργειές τους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον γαλούχησης νιώθουν πιο σίγουρα και πιο ασφαλή για τον εαυτό τους.Αποκτούν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν εμπόδια στο μέλλον. Επιτρέποντας στο παιδί σας να αισθανθεί ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις είναι υγιές καιανοίγει ένα κανάλι εμπιστοσύνης και επικοινωνίας ανάμεσά σας. Ο εξωτερικός κόσμος μπορεί να είναι ένας βομβαρδισμός υπερφόρτωσης για τα παιδιά μας. Βρείτε χρόνο να μοιράζεστε μαζί τους σε καθημερινή βάση έστω και για λίγα λεπτά… είναι πράγμα ανεκτίμητο!

3. ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

Δεν μπορούμε να ενδίδουμε σε όλες τις επιθυμίες του παιδιού μας. Ο Dr. Gottman πιστεύει ότι, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να πείτε «όχι» που θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει. Εάν το παιδίσαςθέλειέναπαιχνίδι, αλλάεσείςδενμπορείτενατουτοαγοράσετε, υπάρχειέναςάλλοςτρόποςαπότοναπείτεαπλώςένα«Όχι!». Μπορείτεναεκφράσετεπόσουπέροχοείναιτοπαιχνίδικαιίσωςσεμεταγενέστεροχρόνομπορείναείστεσεθέσηνατουτοπάρετε. Μπορείτεναμιλήσετεγιατοπαιχνίδιστοεπίπεδοτηςγνώσηςτουπαιδιού, χωρίςνααπορρίπτετετιςεπιθυμίεςτου. Μπορείτενατουεξηγήσετεότιεπειδήδενμπορείτενατουτοαγοράσετεαυτήτηστιγμή, αυτόδενμειώνειτηναξίατουαιτήματόςτου. Ηπροσέγγισηαυτήτουεπιτρέπειναεπιβεβαιώσειότιέχειακουστεί. Δενέχετευποτιμήσειτηνεπιθυμίατου, αλλάηπραγματικότητααυτήτηστιγμήείναιότιδενδύναστενααγοράσετετοσυγκεκριμένοπαιχνίδι.

 

Ένα παιδί που του έχει δοθεί προσοχή, ακόμα και όταν δεν πάρει αυτό που θέλει, μαθαίνει να ξεπερνά το οτιδήποτε. Αναγνωρίζει ότι δεν περιστρέφονται τα πάντα γύρω από αυτό. Μεγαλώνει δουλεύοντας για αυτά που θέλει. Εμείς, ως γονείς, έχουμε την τάση να ξεσπάμε μετο κλάμα, γιατί είναι πιο εύκολο από το να μιλήσουμε στο παιδί και να του δώσουμε να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να έχει ό, τι θέλει αυτή τη στιγμή. Αντικαθιστώντας την τέχνη της ακρόασης με τα πράγματα δεν διδάσκουμε τις πραγματικές αξίες.

Τα παιδιά είναι έξυπνα. Μαθαίνουν την τέχνη της χειραγώγησης γρήγορα. Ξέρουν ότι με μερικά τεχνάσματα μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν. Ο στόχος είναι να εκμεταλλευτείτε αυτές τις ευκαιρίες για να καθίσετε με το παιδί σας και να του εξηγήσετε ότι ησυγκεκριμένη συμπεριφορά δεν πρόκειται να τους προσφέρει αυτό που θέλουν. Τα παιδιά να σέβονται αυτό. Χρειάζονται τη δομή και τη διασφάλιση του ότι οι γονείς τους είναι πάντα σε θέση να τους παρέχουν οικειότητα και αγάπη.

Δεν υπάρχει μόνο ένα εγχειρίδιο για την ανατροφή του κάθε παιδιού. Αυτό που δουλεύει για ένα παιδί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δουλεύει και για ένα άλλο. Όμως, η ικανότητα να μιλάτε στο παιδί σας με ένα στοργικό και αγαπησιάρικο τρόπο, βοηθά το μέλλον της σχέσηςτων δυο σας. Να θυμάστε πάντα: Το άνοιγμα της διόδου επικοινωνίας ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού.

 

RECENT

RELATED