Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fimages easyblog images 927 8ce31f4edd91b3106c4990e3255514d3 XL

John F. Kennedy-Jackie Bouvier: Ο Πιο Λαμπρός Γάμος Της Ιστορίας

Υπάρχουν ορισμένοι γάμοι στην ιστορία που αφήνουν στο κοινό το σημάδι τους. Αυτό συμβαίνει είτε πρόκειται για την τοποθεσία του γάμου, είτε για το ζευγάρι που λέει “δέχομαι”, είτε για το νυφικό και γενικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να κάνουν έναν γάμο αξέχαστο.

Όταν επρόκειτο για τον John F. Kennedy και τη νύφη Jackie Bouvier, αυτό είναι κάτι το οποίο έμεινε στην ιστορία αφού το παρακολούθησε όλη η γη.  Προτού ακόμη εκείνος γίνει Πρόεδρος και εκείνη Πρώτη Κυρία της χώρας των ΗΠΑ, το ζευγάρι ήταν απλώς ο John και η Jackie – εκτός από το γεγονός ότι ο Kennedy ήταν ήδη πολύ γνωστό πρόσωπο της πολιτικής και η Jackie ήταν μια πρώην debutante που προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια της Νέας Υόρκης.

Η ημέρα του γάμου τους, η 12η Σεπτεμβρίου του 1953, ήταν μια μέρα που περίμεναν πολλοί, είτε γιατί είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν στην τελετή, είτε απλώς γιατί ήθελαν να κλέψουν κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα της μεγάλης μέρας. Ήταν εκείνη η ημέρα λοιπόν που η Jackie Bouvier έγινε Jackie Kennedy και ο γάμος της έμεινε τελικά αξέχαστος για πολύ περισσότερους λόγους από τους προφανείς.

Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στην Jackie Kennedy και στον πιο όμορφο γάμο της ιστορίας. Ήταν το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός εκείνης της εποχής.

Αυτό που ξεκίνησε σε ένα πάρτι με δείπνο στο Georgetown, όπου παρευρέθηκαν οι δύο νέοι, ορκισμένοι σοσιαλιστές, γρήγορα μετατράπηκε σε σχέση – και τελικά κατέληξε σε γάμο.

Σύμφωνα με τη Vogue, το ζευγάρι έβγαινε για δύο χρόνια τουλάχιστον, πριν ο μελλοντικός πρόεδρος κάνει την πρόταση γάμου με ένα δαχτυλίδι από διαμάντι 2,88 καρατίων και σμαράγδι 2,84 καρατίων. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.

Όταν ήρθε η ώρα για τον γάμο του Kennedy, όλοι είχαν τα μάτια τους καρφωμένα στο ζευγάρι, περιμένοντας ένα υπερπολυτελές event και ήταν αυτό ακριβώς που εισέπραξαν. Και δεν ήταν μικρή υπόθεση με μόνο την οικογένεια και τους στενούς φίλους – υπήρχαν 800 καλεσμένοι. Όπως ανέφερε η Vogue, η λίστα με τους προσκεκλημένους περιλάμβανε επιφανείς ανθρώπους όπως γερουσιαστές, διπλωμάτες και άλλους. Η ανώτερη τάξη στον «ανώτερο» γάμο της χρονιάς και όχι μόνο.

img2.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever it was the major social event of the season 1520872704

Η τοποθεσία της τελετής ήταν μη αναμενόμενη

Η επιλογή της τοποθεσίας ενός γάμου μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις για μια νύφη και έναν γαμπρό. Αλλά, για τον μελλοντικό πρόεδρο και τη μελλοντική του σύζυγο, η απόφαση ήταν σχετικά εύκολη.

Η εκκλησία St. Mary στο Newport του Rhode Island ήταν ένα σημαντικό μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης του ζευγαριού και ήταν η προφανής επιλογή. Το ζευγάρι πέρναγε πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών στο Newport, όπου η οικογένεια της Jackie είχε κάποια σπίτι εκεί. Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών, βρέθηκαν πολλές φορές μαζί στη συγκεκριμένη εκκλησία.

Μετά τον γάμο των Kennedy, η τοποθεσία μετατράπηκε άμεσα τουριστικό αξιοθέατο. Ο πάτερ Kris von Maluski, ιερέας στην εκκλησία St. Mary, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στους Los Angeles Times το 2017, μοιράστηκε διάφορες ιστορίες των ημερών που ακολούθησαν τον γάμο. Οι ντόπιοι πήγαν να δουν αυτή την ιδιαίτερη τοποθεσία και στην πραγματικότητα βγήκαν έξω με τα χέρια τους γεμάτα λουλούδια που είχαν απομείνει από τη μεγάλη μέρα του γάμου.

img3.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever location for the ceremony was a no brainer 1520872704

Η ευλογία από τον Πάπα

Ναι, ο γάμος του ζευγαριού ήταν υπερβολικός. Και, ναι, ο κατάλογος των προσκεκλημένων ήταν τεράστιος, δημιουργώντας το απόλυτο event. Ωστόσο, αυτές δεν ήταν καν οι πιο μοναδικές και σημαντικές στιγμές από την ημέρα του υπέρλαμπρου αυτού γάμου.

Υπήρχε ένα βασικό στοιχείο στο γάμο του ζευγαριού, το οποίο ήταν διαφορετικό από το απλό περπάτημα πάνω στον διάδρομο της εκκλησίας: Οι Kennedys έλαβαν την ευλογία για τη μεγάλη αυτή μέρα. Κυριολεκτικά.

Υπήρχε κάτι ξεχωριστό σε αυτά τα τελετουργικά, καθώς περιλάμβαναν μια «ειδική ευλογία από τον Πάπα». Ναι, τον Πάπα.

Αυτός ο μοναδικός του είδους γάμος, που ήταν ταυτόχρονα και κοινωνικό γεγονός, περιλάμβανε ένα ξεκάθαρο στοιχείο πίστης και το ζευγάρι αμέσως θεωρήθηκε γαλαζοαίματο, μια και προέρχονταν από εύπορες οικογένειες της Ανατολικής Ακτής.

img4.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever a personalized blessing from the pope 1520872704

Η αρχή του «Camelot»

Ένας από τους καλεσμένους στον γάμο του Kennedy δήλωσε την εποχή εκείνη στο περιοδικό LIFE ότι ο γάμος ήταν “ακριβώς όπως μια στέψη”.

Ο κόσμος συνέχισε να βλέπει με το ίδιο μάτι το ζευγάρι για αρκετό καιρό προτού εμφανιστεί στο προσκήνιο το θέμα «Προεδρία». Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο γάμος τους ήταν η αρχή της βασιλείας του ζευγαριού, υποδηλώνοντας ότι το Camelot – όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την προεδρία του Kennedy – γεννήθηκε την ημέρα του γάμου τους. Με έναν τόσο παραμυθένιο  γάμο, οι θαυμαστές είδαν την τελειότητα και ένα ιδανικό ζευγάρι. Οι Kennedys ήταν καθ΄όλα Αμερικάνοι και ευτυχισμένοι. Αυτό ήταν ένα συναίσθημα που θα συνεχιζόταν για τα επόμενα χρόνια.

Ο γάμος έδωσε επίσης έμφαση στην Jackie και την αίσθησή της σχετικά με τη μόδα, δίνοντας στον κόσμο μια προεπισκόπηση της μελλοντικής “style icon”. Ήταν τέλεια ως νύφη και πολλοί θα την παρακολουθούσαν στενά για να δουν εκ των προτέρων τις επιλογές μόδας που θα δημιουργούνταν στη συνέχεια.

img1.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever the beginning of camelot 1520872704

Η μουσική έκανε την ημέρα ακόμη πιο ιδιαίτερη

Ένας τέλειος γάμος δεν θα μπορούσε να ήταν πλήρης χωρίς να υπάρχει εκπληκτική μουσική. Όπως θα περίμενε κανείς, ο Kennedy και η Jackie δεν απογοήτευσαν κανέναν με τις μουσικές επιλογές τους.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, το ζευγάρι ακολούθησε μια πιο παραδοσιακή διαδρομή: Όπως αναφέρθηκε από τη JFK Library, ο σολίστας Luigi Vena τραγουδούσε στο χώρο της υποδοχής, ερμηνεύοντας το κλασικό και παραδοσιακό “Ave Maria”.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το μεγάλο πάρτι. Καθώς οι Kennedys δεν ήταν συνηθισμένοι νεόνυμφοι, η μουσική της υποδοχής ξεπέρασε κατά πολύ τα συνηθισμένα. Το παρόν έδωσε ο Meyer Davis με το τραγούδι “I married an Angel” το οποίο και επέλεξε το ζευγάρι για να χορέψει ως πρώτο χορό.

img2.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever music made the day 1520872704

Το φόρεμά της έγινε ένα στιγμιαίο κλασικό

Όλοι γνωρίζουν ότι το σημαντικότερο κομμάτι ενός γάμου είναι το φόρεμα της νύφης. Η Jackie πιέστηκε από τα Αμερικάνικα πρότυπα των γαλαζοαίματων για να επιλέξει το σωστό φόρεμα. Οι άνθρωποι ανυπομονούσαν να δουν την επιλογή της που τελικά δεν τους απογοήτευσε.

Η μελλοντική κυρία Kennedy φορούσε ένα φόρεμα σχεδιασμένο από την Ann Lowe, το οποίο χρειάστηκε 46 μέτρα υφάσματος. Επίσης, η «ευλογημένη» νύφη επέλεξε ένα πέπλο από δαντέλα.

Αλλά αυτό το τέλειο φόρεμα σχεδόν δεν ήταν μέρος αυτής της μεγάλης ημέρας. Σύμφωνα με το περιοδικό, λίγες μέρες πριν από τον γάμο εξερράγη ένας σωλήνας στο στούντιο της Lowe, καταστρέφοντας το φόρεμα της Jackie, μαζί με όλα τα φορέματα των παρανύμφων της. Η Lowe και η ομάδα της δούλευαν νύχτα και μέρα τις επόμενες εκείνες ημέρες για να ξανα-δημιουργήσουν και τα 11 φορέματα από την αρχή. Η καταστροφή αποφεύχθηκε και ένα νέο ίνδαλμα του στυλ γεννήθηκε.

img3.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever her dress became an instant classic 1520872704

Η υποδοχή αναβάθμισε κατά πολύ την τελετή

Ο επίσημος αριθμός των καλεσμένων ήταν 800. Στην πραγματικότητα όμως προστέθηκαν μερικοί ακόμη… 400 για να είμαστε ακριβείς. Οπότε, ναι, υπήρχαν 1200 καλεσμένοι στο πάρτι της χρονιάς.

Για έναν τόσο μεγάλο όγκο προσκεκλημένων, χρειάζεται και η κατάλληλη τοποθεσία. Όπως μοιράστηκε η Vogue, οι νεόνυμφοι επέλεξαν το Hammersmith Farm, το οποίο ήταν ιδιοκτησία της μητέρας της νύφης. Το αγρόκτημα κάλυπτε 300 στρέμματα, προσφέροντας άφθονο χώρο για τους καλεσμένους και το πάρτι.

Και ενώ η υποδοχή προορίζεται για να προσφέρει χρόνο για χαλάρωση και διασκέδαση, το ζευγάρι είχε ακόμα μια δουλειά να φέρει εις πέρας: να χαιρετήσει όλους τους καλεσμένους. Ναι, κάθε έναν από αυτούς τους 1200 επισκέπτες. Με έναν τέτοιο αριθμό, αναφέρθηκε ότι οι νεόνυμφοι χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να χαιρετήσουν όλους. Αυτή ήταν μια σοβαρή υποχρέωση απέναντι στην οικογένεια και τους φίλους τους.

img4.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever the reception upstaged the ceremony 1520872704

Η τούρτα είχε περίοπτη θέση στην κεντρική σκηνή

Ένας από τους βασικούς στόχους μιας δεξίωσης γάμου είναι το φαγητό και με 1200 καλεσμένους, με αρκετό νόστιμο και εντυπωσιακό φαγητό, σίγουρα δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Αλλά το νιόπαντρο ζευγάρι ήταν έτοιμο για αυτή την πρόκληση.

Όπως μοιράστηκε η Vogue, όταν οι επισκέπτες έφτασαν στο Hammersmith Farm, μπορούσαν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό ολόφρεσκο γεύμα, που συμπληρωνόταν με μια πρόποση για τους Kennedys. Αλλά αυτό που έκανε τη διαφορά και τράβηξε την προσοχή του κόσμου ήταν το επιδόρπιο.

Η εντυπωσιακή τούρτα που ταιριάζει σε έναν τέτοιο υπέρλαμπρο γάμο ήταν δώρο από τον πατέρα του Kennedy, Joseph P. Kennedy. Όπως ανέφερε η JFK Library, η γαμήλια τούρτα είχε ύψος 4 ft και ξεχώριζε στις φωτογραφίες της υποδοχής και έπρεπε φυσικά να καλύψει τα 1200 άτομα.

img1.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever the cake took center stage 1520872704

Το happy end του παραμυθιού

Η διαφορά μεταξύ ενός καλού γάμου και ενός υπέροχου γάμου είναι ο τρόπος που τελειώνει και οι Kennedys είχαν το απόλυτο, happy end τέλος. Η Vogue περιέγραψε τη στιγμή, λέγοντας ότι ο κόσμος “έρανε” το ζευγάρι με το παραδοσιακό ρύζι αλλά και με ροζ ροδοπέταλα.

Όπως κάνουν αρκετοί νεόνυμφοι, έφυγαν από εκεί κατευθείαν για τον μήνα του μέλιτος. Το ζευγάρι επέλεξε ως προορισμό το Acapulco στο Μεξικό και μια και επρόκειτο για πολύ σημαντικά πρόσωπα, θα περίμενε κανείς να απολαύσουν το μήνα του μέλιτος με επίσημα δείπνα και σχέδια.

Ενώ αυτό θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν φωτογραφίες που να το αποδεικνύουν. Αντ ‘αυτού, το ζευγάρι φωτογραφήθηκε απολαμβάνοντας ένα απλό χόμπι, το ψάρεμα. 

Μετά το ταξίδι τους, ήταν καιρός να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νιόπαντρο ζευγάρι πήγε κατευθείαν στην Washington DC για να συνεχίσει τη βασιλεία του.

img2.thelist.com img gallery jackie kennedy had the most beautiful wedding ever fairy tale ending achieved 1520872704

173577887 10224764341840464 61677497733566526 n 1

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED