Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F03%2Fimages easyblog images 927 14a7918fcdf6dc302c80fa10f1a86a7a XL

Κάλλι Λάσκαρη: Η γυναίκα που δημιουργεί καινούργια “μονοπάτια” ζωής!

author likewoman

8 Μαρ 2018

Κάλλι Λάσκαρη, φίλη, συνεργατίδα, αγωνίστρια ζωή, δυναμική, δημιουργική και πάνω από όλα  ένα πλάσμα μαγικό. Σήμερα έχω την χαρά να την “μοιραστώ” μαζί σας!

Συνέντευξη στην Τάνια Νικολοπούλου για την Ημέρα της Γυναίκας

Χρειάζεται πραγματικά να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας;

Πράγματι, ακούγεται περίεργο να γιορτάζει κανείς την «Ημέρα της Γυναίκας», ίσως γιατί θα ήταν καλύτερα να είχαμε τολμήσει να γιορτάζουμε την «Απελευθέρωση της Γυναίκας», αλλά αυτό θα ήταν δύσκολο νομίζω. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η «γιορτή» βλέπεις, δεν αφορά τις καθημερινές σχέσεις των γυναικών, ας πούμε με το άλλο φύλο, αν και ως ένα σημείο σαφώς και τις επηρεάζει, και επίσης δεν αφορά  την θηλυκή πλευρά των γυναικών, στην πραγματικότητα είναι μια μέρα με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο.

Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Έχει τις ρίζες της στις αρχές του αιώνα και αφορά τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και βεβαίως το δικαίωμα ψήφου. Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτά που οι περισσότερες γυναίκες σήμερα θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα μας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα δεν θα μπορούσες ούτε καν να τα σκεφτείς. Στην εποχή μου, που πίστεψε με δεν είναι τόσο παλιά, πριν δηλαδή την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, ο πατέρας ή ο άντρας σου είχαν δικαίωμα να ζητήσουν την απόλυση σου από την εργασία σου, πράγμα που σημαίνει ότι για να δουλέψεις έπρεπε να έχεις την σύμφωνη γνώμη τους. Και αυτά στη δεκαετία του ‘70. Σαφώς ήδη την εποχή εκείνη δεν γινόταν πλέον χρήση του νόμου αυτού, αλλά νομικά είχαν το δικαίωμα.

Καταλαβαίνεις τώρα ότι η μακροχρόνια αυτή νοοτροπία έχει περάσει και στις γυναίκες με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα θα τολμήσω να πω, ικανότατες γυναίκες να φοβούνται να αναδειχτούν μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκες, αρκετές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνουν. 

Ακούω συχνά την προβοκατόρικη ερώτηση και πότε είναι η Ημέρα του Άντρα; Θα απαντήσω ότι οι άντρες δεν χρειάστηκε να πολεμήσουν για να αναγνωριστεί η θέση τους στην κοινωνία. Πανηγυρίζουν όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάθε νίκη τους σε πολέμους και γιορτάζουν κάθε απελευθέρωση τους.

Άρα δεν είναι μια γιορτή για την Γυναίκα;

Αν εννοείς της θηλυκής της υπόστασης, όχι δεν είναι. Η ημέρα αυτή είναι η επέτειος των αγώνων που έκαναν οι γυναίκες για να τους αναγνωριστεί αυτό που κανονικά τους ανήκει από την γέννηση τους, να είναι ελεύθερες να διαθέσουν τους εαυτούς τους όπως θέλουν, να παντρευτούν αυτόν που διαλέγουν, να δουλέψουν έχοντας ίσες ευκαιρίες και ίσες απολαβές με τους άντρες και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε.

Να προσθέσω δε ότι αν και η Ημέρα της Γυναίκας είναι Παγκόσμια, στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη συνεχίζει να θεωρεί την γυναίκα υποδεέστερη και κτήμα ή περιουσιακό στοιχείο του πατέρα ή του άντρα της.

Εσύ δουλεύεις με γυναίκες πιστεύεις ότι την μέση Ελληνίδα έχει απελευθερωθεί τελείως;

Θα σου πω ότι σαν Life Coach, που δουλεύω κυρίως με γυναίκες, συναντάω συχνά πεποιθήσεις που οι ρίζες τους βρίσκονται στην εποχή εκείνη. Γυναίκες με ταλέντο και δύναμη που είτε είναι πολύ σκληρές με τον εαυτό τους, έντονα ανταγωνιστικές στο εργασιακό τους περιβάλλον, προσπαθώντας συγχρόνως να είναι 10φορές πιο γρήγορες, έτοιμες, παρούσες από τους άντρες συναδέλφους τους είτε να μην τολμούν να απαιτήσουν αυτά που τους αξίζουν, θέτοντας τον εαυτό τους ες μια συνεχή αμφισβήτηση.

Να σημειώσω ότι προσωπικά δεν γνωρίζω ακόμα γυναίκα που να θεωρεί ότι αφού φέρνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αυτό είναι αρκετό και καλύπτει έτσι όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην οικογένεια της. Πράγμα που ένας άντρας θεωρεί σχεδόν αυτονόητο, με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις.

Και για να το πάω ακόμα παραπέρα, καμιά δεν εκτιμά την προσφορά της εντός σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών της, έτσι ώστε να θεωρεί ότι αυτό είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης και δεν χρειάζεται να προσφέρει έξτρα εργασία. Όντας δε περήφανη που δουλεύει στο σπίτι να απαιτεί να αμείβεται. Σε σοκάρω;

Ένας καινούργιος κόσμος θα δημιουργηθεί όταν οι γυναίκες καταλάβουν τι ακριβώς προσφέρουν και πόση δύναμη διαθέτουν και οι άντρες κατανοήσουν ότι αυτό είναι υπέροχο και δεν χρειάζεται να τους φοβίζει.

 Είχα μια πελάτισσα που είχε 3 παιδιά, τα μεγάλωνε μόνη της – ο άντρας της ήταν ναυτικός – διαχειριζόταν την ακίνητη περιουσία τους, κάποια διαμερίσματα προς ενοικίαση, αρκετά θα έλεγα όχι ένα και δύο, τα οποία και  απέφεραν ένα σημαντικό εισόδημα και όμως όταν την ρώταγες τι κάνει στην ζωή της, έλεγε εγώ δεν κάνω τίποτα, δουλεύω στο σπίτι.  

Έχω ακούσει και από άντρες να λένε για τις γυναίκες τους που έχουν 2 ή 3 ή και 4 παιδιά, που κρατούν το σπίτι και πολλές φορές βοηθούν και τους γονείς που είναι κατάκοιτοι, να λένε με όχι και πολύ κολακευτικό τρόπο για την γυναίκα τους «Ε καλά τώρα, όλη μέρα στο σπίτι είναι», λες και κάθεται σπίτι και ξεκουράζεται.

Πρόσεξε δεν μιλάω ανταγωνιστικά, γιατί αυτό είναι το σημείο αιχμής, και αυτό έχει φέρει αδιέξοδο στις σχέσεις. Νομίζει κανείς ότι αν παραδεχτεί ότι ο άλλος κάνει δουλειά, αυτό θα σημαίνει ότι ο ίδιος δεν κάνει. Πράγμα που νομίζω ότι είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι καταβάλουμε ισότιμες προσπάθειες για να είναι ζήσουμε και το να αναγνωρίσεις την αξία και την προσπάθεια του άλλου, δεν μειώνει εσένα, θα φέρει επανάσταση στις σχέσεις. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα και όλοι είμαστε ισότιμοι, άντρες και γυναίκες, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και για να γυρίσουμε στη σημερινή γιορτή, ναι οι γυναίκες έχουν κάθε δικαίωμα να γιορτάζουν τους αγώνες τους για την αναγνώριση τους σαν ισότιμα και ελεύθερα μέλη της κοινωνίας, γιατί πραγματικά αυτό ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί .

** Η Κάλλι Λάσκαρη είναι πιστοποιημένη Life & Relationship Coach με τη μέθοδο των στρατηγικών παρεμβάσεων από το Anthony Robbins & Cloe Madanes Center. Επίσης έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει πιστοποιηθεί ως Life Coach. Η ίδια έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και NLP.

Από το 2010 έχει ιδρύσει το New Path που είναι ένας χώρος για όλους όσοι επιθυμούν να ζήσουν την ζωή τους ολόψυχα και πιστεύουν ότι το μέλλον τους είναι στα χέρια τους. Μέσα από ομαδική και προσωπική δουλειά έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες να θυμηθούν πόσο υπέροχη είναι η θηλυκή τους πλευρά και να αναγνωρίσουν αυτό που τις φοβίζει, ώστε να κάνουν αυτό που θεωρούσαν αδύνατο. Μαζί της έχουν δουλέψει και αρκετοί άντρες προκειμένου να καλυτερέψουν τις σχέσεις τους και να πετύχουν τους στόχους τους.

Το 2016-2017 μαζί με τον Λάμπρο Στραβελλάκη δημιούργησαν τους «ΘΑΡΡΑΛΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ», ένα εθελοντικό πρόγραμμα ενίσχυσης ανέργων. Μέσα από τους 3 κύκλους που ολοκλήρωσαν βοήθησαν δεκάδες ανθρώπους, που αν και άνεργοι, είχαν το κουράγιο να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν και να κάνουν βήματα προκειμένου πραγματοποιήσουν το όνειρο τους και να πετύχουν το στόχο τους.

Για να ενημερωθείτε για τις δράσεις της και τις εκδηλώσεις του New Path ακολουθείστε την στο facebook (@NewPath και Kalli Laskari) ή επικοινωνήστε μαζί της στο 6947265030

 

RECENT

RELATED