Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F08%2Fimages easyblog articles 6489 keftedakia allios synteges

Κεφτεδάκια…Αλλιώς!

 Επειδή μας αρέσει να βλέπουμε τα πράγματα με μια διαφορετική «ματιά», σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε που και που μερικές παραδοσιακές συνταγές…αλλιώς! Σήμερα, λοιπόν, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με ένα φαγητό που στην Ελλάδα το ταυτίζουμε με τις καλοκαιρινές διακοπές και το μεσημεριανό τραπέζι μετά το μπάνιο στη θάλασσα: τα κεφτεδάκια!

Από την Ναταλία Ρίζου & την Κιρέντα Πέκινι

Παιδική λατρεία ολονών, τα κεφτεδάκια μας δίνουν χαρά χειμώνα-καλοκαίρι, όχι όμως χωρίς τύψεις. Αποτελούν μακρινή ανάμνηση για όλους όσους αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά, βρίσκονται σε δίαιτα ή απαρνήθηκαν το κρέας. Γι’ αυτό και εμείς ψάξαμε και βρήκαμε 3 συνταγές για κεφτεδάκια υγιεινά, χωρίς κρέας, που θα μπορείτε να φτιάχνετε χωρίς δεύτερη σκέψη!

1. Κεφτεδάκια λαχανικών με κινόα ή πλιγούρι

(Προετοιμασία: 50′ ,Εκτέλεση: 10′ ,Μερίδες: 4 άτομα)

Υλικά: 1 κούπα κινόα ή πλιγούρι, 1 κούπα μανιτάρια, 1 κολοκύθι, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 κ. της σούπας κόλιανδρο (τριμμένο), 1 αυγό, 3 κ. της σούπας κορν φλάουρ, 2 κ. της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Οδηγίες: Μουλιάζουμε το κινόα ή το πλιγούρι σε νερό για 10 λεπτά, το στραγγίζουμε και το βάζουμε να βράσει σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό νερό σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι που έχουμε ψιλοκόψει, τον κόλιανδρο και λίγο φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τρίβουμε σε τρίφτη το καρότο και το κολοκύθι, το οποίο στη συνέχεια και στραγγίζουμε για να φύγουν τα υγρά του. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μαζί με τα άλλα υλικά για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το δυόσμο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους. Μόλις κρυώσουν, μεταφέρουμε τα λαχανικά μας σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κινόα/πλιγούρι, το αυγό, το κορν φλαουρ, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα να δέσουν. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, πάθουμε πλατιά κεφτεδάκια και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν (περίπου 3-4 λεπτά για την κάθε πλευρά). Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει το περιττό λάδι και είναι έτοιμα!

2. Κολοκυθοκεφτέδες

(Προετοιμασία: , Εκτέλεση: ,Μερίδες: 4 άτομα)

Υλικά: ½ κιλό κολοκυθάκια , 1 μέτριο κρεμμύδι, 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά, 1 αυγό, ½ κούπα γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, ½ ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Οδηγίες: Πλένουμε τα κολοκύθια, τα καθαρίζουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι ώστε να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους και αλατίζουμε ελαφρά. Σε ένα μπολ ρίζνουμε τα τριμμένα κολοκύθια (όσο πιο καλα στραγγισμένα γίνεται) και τα κρεμμύδια που έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε το αυγό, το τυρί, το δυόσμο, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, το σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα, ώστε να σφίξει και να πλάθεται πιο εύκολα. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μέτριο μέγεθος και τα αλευρώνουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ομοιόμορφο χρώμα, μόλις είναι έτοιμοι τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

3. Κεφτεδάκια μελιτζάνας

(Προετοιμασία: 30′ ,Εκτέλεση: 20′ ,Μερίδες: 4 άτομα)

Υλικά: 2 μέτριες μελιτζάνες, 2 μικρά κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 κ. της σούπας ελαιόλαδο, 2 κούπες τριμμένη φρυγανιά, 2 κ. της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο μέσα σε ένα κ. της σούπας νερό, λίγη ρίγανη, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι.

Οδηγίες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200⁰C. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, που έχουμε ψιλοκόψει, και το σκόρδο μέσα στο λάδι, σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε την μελιτζάνα που προηγουμένως έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε κομματάκια, και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε, αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και έπειτα το πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ώστε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. Αν κολλάει πολύ το μίγμα προσθέτουμε λίγη ακόμη φρυγανιά. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Ναταλία Ρίζου

Σπούδασα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα τελευταία όμως χρόνια θα με βρείτε σε κάποια πασαρέλα ή φωτογράφιση αφού με κέρδισε ο χώρος της μόδας και του μόντελινγκ! Δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς δημιουργία, τέχνη, ταξίδια και τους καλούς μου φίλους!

RELATED