Κήλη και πέτρες στη χολή: Πώς αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά;


22 Απρ 2017

Η κήλη και οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) είναι δύο αρκετά συνηθισμένες παθήσεις που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν χειρουργική παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και χωρίς επιπλοκές.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ενδείκνυται η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση προβλημάτων κήλης και χολής προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία του ασθενούς, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Ας δούμε όμως πρώτα αναλυτικά τι είναι η καθεμία από αυτές τις παθήσεις και γιατί προτιμάται η λαπαροσκοπική χειρουργική για την αντιμετώπιση τους.

liver anatomy 4

Προβολή εσωτερικών οργάνων
Έτσι λέγεται με πιο απλά λόγια η κήλη.  Πρόκειται για εσωτερικά όργανα που βρίσκουν αδύναμους ιστούς ή οπές συνήθως στην ευρύτερη κοιλιακή χώρα και προβάλλουν μέσα από αυτές, δημιουργώντας εξογκώματα εύκολα ορατά στην εξωτερική πλευρά του δέρματος. Αυτά μπορεί μερικές φορές να μην είναι τόσο επώδυνα, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς αν αφεθούν μπορεί να γίνει περίσφιξη του οργάνου και να γίνει επικίνδυνη η κατάσταση. Η λαπαροσκοπική χειρουργική ενδείκνυται για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς με μόλις 3-4 μικρές τομές ο χειρουργός μπορεί να επαναφέρει το εσωτερικό όργανο στη φυσιολογική του θέση, χωρίς να τραυματίσει περεταίρω τους ιστούς, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επανεμφάνισης της κήλης, αλλά και την περίοδο ανάρρωσης του ασθενούς.

Χολολιθίαση
Οι πέτρες στη χολή, όπως είναι ευρέως γνωστή η χολολιθίαση, είναι ουσιαστικά η κρυστάλλωση του χολικού υγρού μέσα στη χοληδόχο κύστη, γεγονός που δημιουργεί τις γνωστές «πέτρες» που φράζουν την έξοδο της χολής προς το στομάχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η κατάσταση είναι συχνή και αρκετά επώδυνη, ο χειρουργός μπορεί να προβεί σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστης χειρουργικά. Ευτυχώς και αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά και είναι γνωστή ως λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η επιλογή αυτή δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να αναρρώσει ταχύτερα και με μηδενικές επιπλοκές και ενοχλήσεις, σε αντίθεση με την, σαφώς πιο ταλαίπωρη και επώδυνη, ανοικτή επέμβαση.

Μάθετε περισσότερα για τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στην χολή και την κήλη ρωτώντας τον ειδικό! Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του χειρουργού Χαράλαμπου Στρατόπουλου και μάθετε περισσότερα!

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue