Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F11%2Fimages easyblog images 928 26f2b13baa87061b892ecee7bbf0967b XL

Κύφωση και σκολίωση – Πως ελέγχονται και πως αντιμετωπίζονται

Ήδη από μικρή ηλικία τα παιδιά παρουσιάζουν κάποιες δυσλειτουργίες στην σπονδυλική στήλη, που με το πέρασμα των χρόνων επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Δύο από αυτές τις καταστάσεις είναι η κύφωση και η σκολίωση.

Έλεγχος και αντιμετώπιση κύφωσης

Κατά τη διάγνωση της κύφωσης, ο γιατρός ζητάει από το παιδί να πραγματοποιήσει επίκυψη, δηλαδή κάμψη του κορμού προς τα εμπρός. Αν υφίσταται κύφωση, τότε το άτομο δεν μπορεί να ακουμπήσει τα χέρια στο έδαφος. Επιπλέον στην ράχη υπάρχει πάντα μεγάλη κυρτότητα και ο κορμός εγείρεται από τη μέση.

Για την αντιμετώπιση της κύφωσης προτείνονται κάποιες ασκήσεις υπερεκτάσεως, οι οποίες πρέπει να γίνονται σχολαστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δυνατότητα βελτίωσης είναι πολύ μεγάλη στα κορίτσια μέχρι την ηλικία των 16 και στα αγόρια μέχρι την ηλικία των 17.

Αν μέχρι αυτές τις ηλικίες τα παιδιά δεν έχουν παρουσιάσει την βελτίωση που πρέπει, τότε ο γιατρός συστήνει τους κηδεμόνες διόρθωσης, οι οποίοι σταματούν την παραμόρφωση. Για την ολοκληρωμένη στήριξη της σπονδυλικής στήλης σε άτομα μέσης ηλικίας, προτείνονται ειδικοί κηδεμόνες 3 σημείων.

Έλεγχος και αντιμετώπιση σκολίωσης

Η σκολίωση είναι η πλάγια κλίση του κορμού αντί για ευθεία, η οποία μπορεί να είναι γνωστής ή άγνωστης αιτιολογίας. Για την διάγνωση της σκολίωσης ο γιατρός πραγματοποιεί το γνωστό Adam’s test, δηλαδή το τεστ της επίκυψης, κατά το οποίο το παιδί σκύβει προς τα εμπρός και ο γιατρός παρατηρεί την πλάτη του και την κύρτωσή της. Σαν επόμενο στάδιο, ο γιατρός προτείνει την ακτινογραφία για μία πιο ασφαλή διάγνωση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η σκολίωση είναι ιδιοπαθής, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας.

Η θεραπεία προκύπτει ύστερα από τη μελέτη των κλινικών ευρημάτων και είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Στην πρώτη περίπτωση το παιδί παρακολουθείται σε τακτικό βαθμό και ενσωματώνει στην καθημερινότητά του τη χρήση κηδεμόνα, ο οποίος αποθεραπεύει τις οποιεσδήποτε παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Όταν η επιδείνωση των σπονδύλων δεν σταματάει, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως σπονδυλοδεσία.

 

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED