Skip to main content
likewomangr liana danezaki sinedefxi 1 591ba1a6

Λιάνα Δενεζάκη: Η ελληνίδα εικονογράφος και συγγραφέας που διδάσκει τη φαντασία

author likewoman

19 Απρ 2022

Η φαντασία διδάσκεται; Αν συναντήσει κανείς την πολυτάλαντη και ευρηματική Λιάνα Δενεζάκη να μιλάει για τη δύναμη της φαντασίας, να εικονογραφεί κόσμους που μόνο στα παραμύθια έχουμε δει και να εξασκεί τα παιδιά μέσα από τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής και μυθοπλασίας με τα οποία ταξιδεύει σε όλα τα σχολεία της χώρας, θα πει με βεβαιότητα πως ναι!

Αν γυρίσει κανείς στο παρελθόν της και στην παιδική της ηλικία, λίγα μόνο από τα παιδικά της όνειρα ήταν να γίνει δημοσιογράφος, αστροναύτης, εφευρέτρια, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και εκδότρια εφημερίδας. Τελικά, έγινε εικονογράφος, συγγραφέας, εκδότρια αλλά και δασκάλα… Φαντασίας. Έτσι, μπορεί να εκπληρώνει καθημερινά όλα τα παιδικά της όνειρα, ακόμα κι αυτά που δεν έχει κάνει ακόμα. Με τα πινέλα της άλλωστε και με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο δίνει πνοή και κίνηση στις εικόνες, μπορεί να ζωγραφίζει κάθε φορά όλα εκείνα που θέλει και ονειρεύεται.

Η Λιάνα Δενεζάκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια έβαλε ως στόχο ζωής να μεταδώσει το χάρισμά της να διδάσκει τη φαντασία στα παιδιά, καταρρίπτοντας συχνά την ιδέα πως η φαντασία είναι ένα χαρακτηριστικό με το οποίο συνήθως γεννιέσαι ή ένα ίδιον των καλλιτεχνών ή των μικρών παιδιών.

likewomangr liana danezaki sinedefxi 1 1

Όταν η πάντα χαμογελαστή Λιάνα άφησε τις εικόνες που ζωγράφιζε να της συστηθούν μέσα από τις δικές τους ιστορίες, αποφάσισε να γράψει και το πρώτο της βιβλίο. Ακολούθησαν αρκετά άλλα. Πολυβραβευμένη εικονογράφος σήμερα εκατοντάδων βιβλίων, αλλά και  λάτρης του παιδικού βιβλίου, αποφάσισε να εκπληρώσει ένα από τα παιδικά της όνειρα και να γίνει και εκδότρια καθώς ίδρυσε με τον σύντροφό της Μάνο Κρόκο πριν λίγα χρόνια τον εκδοτικό οίκο «Κίτρινο Πατίνι» (www.kitrinopatini.gr)  που είναι γνωστός πια στον χώρο του βιβλίου για τις ποιοτικές του εκδόσεις.

Γνωστή για τις εικονογραφήσεις της σε πολλές χώρες του κόσμου, πολλά πανεπιστήμια έχουν φιλοξενήσει εισηγήσεις της, ενώ δεν σταματούν να ζητούν συνεργασίες μαζί της σε ό, τι αφορά τα βιβλία της και τα εργαστήρια μυθοπλασίας και δημιουργικής γραφής που εκπονεί, από σχολεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Πολλά από τα βιβλία της μάλιστα φτάνουν μεταφρασμένα μέχρι την άκρη του κόσμου!

Απέραντα γενναιόδωρη συναισθηματικά και όχι μόνο, από μικρή διαβαίνει μια μεγάλη πόρτα! Της φαντασίας! Χαρακτηριστικό της να χαράζει φωτεινούς δρόμους ακόμη και εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα και αν μάθει κανείς πως ως παιδί «έχτιζε» σπιτάκια για τα μυρμήγκια, η πορεία της και η αγάπη της για όλα τα ζώα ήταν προδιαγραμμένη. Πάρα πολλοί αδέσποτοι σκύλοι και γάτες είχαν την τύχη μέχρι σήμερα να μεγαλώσουν στο σπίτι της, ενώ πολύ συχνά θα τη συναντήσει κανείς στον δρόμο να ταΐζει αδέσποτα. Είναι γνωστή άλλωστε η στάση της απέναντι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και στον σεβασμό στο περιβάλλον. Πολύ συχνά θα την ακούσεις να λέει «Μα, δεν είμαστε στον Πλανήτη μόνοι!»

likewomangr liana danezaki sinedefxi 2 1

Με μια ζωή γεμάτη από χρώματα που άλλοτε τα κοιτά, ξαπλώνει και ηρεμεί και άλλοτε χορεύει και τραγουδά πάνω τους, ονειρεύεται ταξίδια σε θάλασσες, ουρανούς και κόσμους μακρινούς. Ονειρεύεται να περπατήσει πάνω στο ουράνιο τόξο και να γνωρίσει τα ξωτικά που το φυλούν! Κρατά το μολύβι, τα πινέλα της, όλα της τα χρώματα και δεν σταματά να ζωγραφίζει οπουδήποτε και αν βρεθεί! Πάθος της να μάθει στα παιδιά πως παντού υπάρχει μια μυστική γωνιά να μοιραστείς τις σκέψεις σου και πάντα ένας τρόπος να ακονίσεις τη φαντασία σου. Πιστεύει ακράδαντα εξάλλου πως μπορείς να γίνεις όλα εκείνα που επιθυμείς, αρκεί να μην τα παρατάς σε κανένα εμπόδιο.

Ζώντας σε έναν κόσμο που πολύ συχνά τη θυμώνει με την έλλειψη ενσυναίσθησης και της καταπάτησης του δικαίου, ασυμβίβαστη και ανεξάρτητη, δεν σταματά να υπερασπίζεται δημόσια και πάντα με ευγένεια και επιχειρήματα αυτό που πιστεύει. Σε εποχές που το διαδίκτυο έχει εισβάλει στη ζωή μας, μάχεται για την μετάδοση της δύναμης των βιβλίων που ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία και μαγεία αιώνων, την οποία καμιά οθόνη δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα αμέτρητες βραβεύσεις και διακρίσεις, εκείνη επιμένει να θεωρεί ως τη μεγαλύτερη επιβράβευση της δουλειάς της τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών και τον ενθουσιασμό τους που έχει συναντήσει σε περισσότερα από 1500 εργαστήρια μυθοπλασίας ως συντονίστριά τους και τη χαρά των συγγραφέων, όταν κρατούν στα χέρια τους τα βιβλία τους με την υπογραφή της.

likewomangr liana danezaki sinedefxi 4 1

Υπέρμαχος της άποψης πως η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει σχολεία με χρώματα και συναισθήματα, θεωρεί πως τα σημερινά σχολικά βιβλία στην πλειονότητά τους δεν αφήνουν τα παιδιά να σκέφτονται κριτικά, αλλά αναπαράγουν στείρα γνώση χωρίς καμιά κατεύθυνση φιλοζωικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Σε μια εποχή συνεχόμενων ψευδών ειδήσεων και υπερβολών συχνά, μετά από δύο χρόνια αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι και ασταμάτητης ροής πληροφοριών, η Λιάνα Δενεζάκη θα ήταν αδύνατο να παραμείνει άπραγη και ανενεργή. Θα ήταν αδύνατο να μην «απαντήσει» σε αυτή την ασχήμια με φως!

likewomangr liana danezaki sinedefxi 3 1

Αποφάσισε λοιπόν, να γίνει με τα παιδιά για ακόμη μια φορά η αλλαγή που θέλουν να δουν στη ζωή τους αλλά και στον κόσμο και έτσι εκδόθηκε ένα ακόμη βιβλίο της, εξαιρετικά καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, το «Στόριζ και Νιουζ» ως μια απάντηση στην ασχήμια πολύ συχνά των ΜΜΕ. Το «Στόριζ και Νιουζ» είναι ένα βιβλίο που δημιουργεί δημοσιογραφικές ομάδες παιδιών που είναι πανέτοιμες να αναζητήσουν ιστορίες που αξίζει να γίνουν ειδήσεις. Ειδήσεις αληθινές όμως που μας γεμίζουν αισιοδοξία και έμπνευση, χαρά και δημιουργία για έναν καλύτερο κόσμο! Ειδήσεις που γίνονται εφημερίδες, έντυπες ή ηλεκτρονικές, podcasts ή και ακόμα και οπτικοακουστικές εκπομπές σε κλειστά σχολικά κανάλια!

Η δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού βιβλίου είναι η απάντηση σε κάθε fake news που χρόνια τώρα μας βομβαρδίζει αλλά και στην εμμονή συχνά των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών ειδήσεων να παρουσιάζουν την άσχημη πλευρά του κόσμου με μια συνεχόμενη ροή αρνητισμού στις εκφράσεις τους. Ήταν αδύνατο να μην απαντήσει με χαρούμενες, αισιόδοξες, τρυφερές κι αστείες ειδήσεις… γιατί ναι υπάρχουν και αυτού του είδους οι ειδήσεις και είναι μάλιστα πολύ πιο ουσιαστικές! Στο βιβλίο της «Στόριζ και Νιουζ» υπάρχουν ακόμα και σελίδες με τον Σνούπι και της Μαφάλντα, ενώ παρουσιάζει την ιστορία ζωής του Αντετοκούμπο και την πορεία του προς τη δόξα. Και αν δεν είναι είδηση αυτό, τότε ποιο είναι;

Το «Στόριζ και Νιουζ» αφορά ένα εγχειρίδιο για επίδοξους μικρούς συγγραφείς και εικονογράφους κι ένα εργαλείο για να αναζητούν αληθινές ειδήσεις και να πλάθουν ιστορίες. Αυτό το πολυθεματικό βιβλίο είναι ένας τρόπος να βοηθήσει να ξεχωρίζουν οι μικροί αναγνώστες την αλήθεια από το ψέμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν έρευνα, και σίγουρα δεν έχουν ιδέα συχνά πώς να διασταυρώσουν μια είδηση πριν την αναμεταδώσουν! Είδαν κάπου μια είδηση γραμμένη; Την αναμεταδίδουν δίχως να αναζητήσουν την εγκυρότητά της.

likewomangr liana danezaki sinedefxi 6 1

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ιδέα του πώς είναι η έρευνα, η κριτική σκέψη, η δεξιότητα του να ψάχνεις, να αναζητάς και να βρίσκεις αυτό που θέλεις και να το τεκμηριώνεις, ώστε να γνωρίζεις κάθε φορά πως κάθε είδηση που διάβασες ή αναδημοσίευσες είναι αληθινή! Είναι η απάντηση σε έναν κόσμο που έχει γεμίσει υπερβολικές και ψευδείς ειδήσεις που πολύ συχνά το κοινό τις αποδέχεται, τις πιστεύει και γεμίζει συναισθήματα ενοχής και φόβου. Όμως πόσο όμορφη ζωή μπορείς να χτίσεις, όταν έχεις μέσα σου τέτοια συναισθήματα;

Η πάντα χαμογελαστή Λιάνα Δενεζάκη πιστεύει πως όχι, δεν μπορείς! Και είναι και ένας από τους πολλούς λόγους που φανταζόμαστε ότι προσπάθησε να δώσει τη δική της οπτική μέσα από το «Στόριζ και Νιουζ». Με το καινούριο της βιβλίο, λοιπόν, κάνοντας πάντα ένα βήμα μπροστά καινοτομίας και πρωτοπορίας, εισάγει στα εργαστήρια της πλέον podcasts και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν παρουσιαστές και δημοσιογράφους παιδιά, που χαίρονται να αναζητούν και να αναδεικνύουν όμορφες, αστείες, χαρούμενες ειδήσεις, ενώ τοποθετεί με σαφήνεια στο παιχνίδι της επικοινωνίας και όλες τις νέες τεχνολογίες.

Το «Στόριζ και Νιουζ» είναι λοιπόν η πιο αληθινή, αυτή τη στιγμή, ελληνική είδηση!

Γράφει η Κατερίνα Παπαποστόλου

RECENT

RELATED