Skip to main content
likewomangr lila koufopoulou sinedefxi 2 9f3d27e1

Λίλα Κουφοπούλου: «Η ψυχή είναι η κινητήρια δύναμη σε ότι δημιουργούμε»

Το εξαιρετικό εικαστικό έργο της Λίλας Κουφοπούλου με τον τίτλο TRILOGY ABOUT SOUL – Chaos & Psyche, Games of the Soul, Dreams είναι ένα έργο ζωής που έχει ως αφετηρία τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Αφορά στην πορεία και στην εξέλιξη της ψυχής της Πριγκίπισσας Ψυχής, της ηρωίδας του Ελληνικού μύθου ΕΡΩΣ & ΨΥΧΗ – μιας κοινής θνητής που κατάφερε να ξεπεράσει τις δοκιμασίες που της έθεσε μια θεά, να φτάσει το όνειρο της και να φτιάξει μόνη της τη μοίρα της.

«Η Πριγκίπισσα Ψυχή είμαστε όλες εμείς», εξηγεί η Λίλα. «Η κάθε γυναίκα που προσπαθεί με την ψυχή της να φτάσει τους δικούς της στόχους ζωής, όποιοι κι αν είναι αυτοί».

Ελάτε μαζί μου να γνωρίσουμε σήμερα μια πολυβραβευμένη και πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα, που ξεπέρασε και η ίδια δοκιμασίες προκειμένου να φτάσει τα όνειρα της.

Dream Dynamics.jpg

Είσαι μία από τις πλέον αξιόλογες σύγχρονες ζωγράφους στην Ελληνική και διεθνή σκηνή. Μίλησέ μας για σένα και την πορεία σου Λίλα.

– Θαυμάζω τους ανθρώπους που εξελίσσονται και φτάνουν τα όνειρά τους. Πιστεύω πως φτάνοντας τους στόχους σου κερδίζεις εσωτερική ισορροπία, αυτοσεβασμό και αυτό-αποδοχή – ποιότητες πολύ σημαντικές για να αισθάνεσαι ευτυχισμένος.

Αγαπώ την εξέλιξη και τη μάθηση. Πιστεύω πως η γνώση μπορεί να σου δώσει εφόδια σε τομείς που δεν φαντάζεσαι πως θα χρειαστείς και να συμβάλλει καθοριστικά στην προσωπική σου ανέλιξη.

Γεννήθηκα στην Αθήνα κι έχω μικρασιάτικο DNA.

Σπούδασα κλασσική ζωγραφική και σχέδιο. Έπειτα Graphic Design και Marketing. Εργάστηκα σε Διεθνείς Διαφημιστικές εταιρίες ως Art Director και ως Account Manager. Πήρα μέρος σε αμέτρητα συνέδρια και σεμινάρια. Όμως, η καρδιά μου ήταν πάντα στην τέχνη.

Έτσι, μετά από 7 χρόνια στο χώρο της επικοινωνίας αποφάσισα ν’ ακούσω μόνο την καρδιά μου.

Σταμάτησα την καριέρα μου στο χώρο της διαφήμισης, έδωσα εξετάσεις στην ΑΣΚΤ Αθήνας, πέρασα 7η κατά σειρά εισαγωγής, και ξαναέγινα φοιτήτρια.

Στη συνέχεια έφυγα το 1991 για την Αμερική, όπου φοίτησα στο School of the Museum of Fine Arts της Βοστώνης και το Tufts University, για να σπουδάσω video art και ζωγραφική με computers. Ήταν η εποχή που αυτό το είδος τέχνης μόλις είχε αρχίσει να ακούγεται στην Ελλάδα. Ότι καινούργιο μ’ ενδιέφερε.

Aποφοίτησα από το Tufts University to 1992 με Master in Fine Arts στο χώρο της abstract video art με 5 υποτροφίες από τα ως άνω Αμερικάνικα Πανεπιστήμια.

Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές μου σπουδές εργάστηκα για δύο χρόνια ως Teaching Assistant στο School of  the Museum of Fine Arts. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία ζωής.

H διατριβή μου ήταν η πρώτη που εγκαινίασε τον τομέα Arts and Arts & Sciences του Πανεπιστημίου Tufts – ενός από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Βοστόνης μέχρι σήμερα.

Ανήσυχη καθώς ήμουν όμως, αισθάνθηκα κάποια στιγμή πως η τεχνολογία δεν με οδηγούσε εκεί που με καλούσαν η διαίσθηση και η δημιουργικότητά. Κι έτσι, ύστερα από 7 χρόνια δημιουργικής σιωπής, ξαναβρήκα και πάλι τον εαυτό μου στη ζωγραφική, δημιουργώντας αυτή τη φορά το δικό μου ξεχωριστό στυλ.

Από το 2000 παίρνω μέρος σε εκθέσεις στο εξωτερικό, οργανώνω προσωπικά τις εκθέσεις μου σε μεγάλα ξενοδοχεία και καλαίσθητους πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα, και γνωρίζω στο διεθνές κοινό τα έργα μου μέσα από τα social media και επιλεγμένες ιστοσελίδες τέχνης,

Το βιογραφικό σου Λίλα είναι γεμάτο βραβεία και διακρίσεις. Μίλησέ μας γι’ αυτά.

Η ζωή με τίμησε με αρκετές διακρίσεις μέχρι σήμερα και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Θεωρώ πως η πιο σημαντική ήταν το 1985, όταν κέρδισα το Εθνικό Βραβείο Αφίσας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROPE & MY FUTURE που διοργάνωσαν από κοινού το ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ και η INTERNATIONAL ADVERTISING ASSOCIATION, στις Βρυξέλλες.

Την ίδια χρονιά, μετά από πρόσκληση της “Association des Jeunes pour l’ Education, la Culture et le Loisir”, μου ζητήθηκε να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Παρίσι.

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην Vice President του Γενικού Συμβουλίου της Γαλλίας Mr. J. Marigné, μου απένειμε τιμητικό μετάλλιο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχα λάβει μέρος στο διαγωνισμό μόδας νέων του καταστήματος Athenee και του περιοδικού Ταχυδρόμος. Kέρδισα τότε  το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Σχεδιασμός υποδημάτων», δύο επαίνους στην κατηγορία «Σχεδιασμός Ενδυμάτων» και μια διετή υποτροφία στην σχολή μόδας του Γιάννη Τσοπανέλλη.

Τον περασμένο Νοέμβρη, είχα επίσης τη μεγάλη χαρά να με ψηφίσουν τα Social Media ως τη μόνη Ελληνίδα ζωγράφο Finalist των GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARDS 2017 στην κατηγορία Arts & Design, βραβεία τα οποία οργανώθηκαν στο Λονδίνο.

LOVE & Grace 2-page-001.jpg

Οι σειρές των έργων σου είναι μία τριλογία που την ονομάζεις TRILOGY ABOUT SOUL. Αυτή η τριλογία είναι μια έμπνευση αλλά και παρότρυνση συγχρόνως για τη σύγχρονη γυναίκα που θέλει να φτάσει τα όνειρά της.  

Μίλησέ μας γι’ αυτή την τριλογία που είναι ένα έργο ζωής για σένα.

Η σειρά “TRILOGY ABOUT SOUL – Chaos & Psyche, Games of the Soul, Dreams” είναι μια αναφορά στη σύγχρονη γυναίκα, η οποία μέσα από τις δυσκολίες που η ζωή της παρουσιάζει καταφέρνει να βγει πιο δυνατή, πιο σοφή, πιο άξια ν’ αγαπήσει τον εαυτό της και τους άλλους, πιο άξια ν’ αγαπηθεί.

Είναι πράγματι ένα έργο ζωής κι έχει ως αφετηρία τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ξεκίνησε με τη διατριβή μου το 1992 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τα τρία μέρη της τριλογίας είναι σειρές ανεξάρτητες και έχουν δημιουργηθεί μέσα σε διάστημα 26 ετών σε δύο ηπείρους, στην Ελλάδα και στην Αμερική.

Αφορούν στην πορεία και στην εξέλιξη της ψυχής μιας γυναίκας – της Πριγκίπισσας Ψυχής, πρωταγωνίστρια του ελληνικού μύθου Έρωτας & Ψυχή. Μιας θνητής που κατάφερε να ξεπεράσει τις δοκιμασίες μιας θεάς και να φτιάξει μόνη της τη μοίρα της.

Το πρώτο μέρος “Chaos & Psyche” είναι η διατριβή μου σε abstract video art 12’, ένα έργο το οποίο εξετέθη το 1992 στο Tufts University.
Εστιάζει στις 4 δοκιμασίες που έδωσε η θεά Αφροδίτη στην Ψυχή, προκειμένου να ξανασμίξει με τον σύζυγό της Έρωτα – την κύρια γι’ αυτήν πηγή αγάπης, έμπνευσης και δημιουργικότητας – και είναι μια μεταφορά στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας η οποία προσπαθεί να φτάσει τους δικούς της στόχους και τα όνειρά της.

Το δεύτερο μέρος “Games of the Soul” το οποίο εξέθεσα το 2000, είναι μια σειρά από 17 πίνακες με 17 ποιήματα που είχα γράψει για τον κάθε πίνακα ξεχωριστά. Απεικονίζει τα πρώτα χαρούμενα, αφυπνιστικά ταξίδια της ψυχής της ηρωίδας μετά το ευτυχές τέλος των τεσσάρων δοκιμασιών.
Η σειρά αυτή εστιάζει όχι μόνο στον νεοαποκτηθέντα αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση που αποκτά μια γυναίκα ξεπερνώντας μια σημαντική για τη ζωή της κρίση, μα και στην εσωτερική ισορροπία και αρμονία που αισθάνεται, καθώς αποδέχεται το δικαίωμά της να ξαναβλέπει τη ζωή σαν παιδί.

Στο τρίτο μέρος “Dreams” το οποίο ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η Πριγκίπισσα Ψυχή αποσυμβολίζει διαισθητικά και ερμηνεύει τα όνειρα της, τα οποία σαν φύλακες άγγελοι τη βοηθούν ν’ αποφασίζει, να ελπίζει, να βλέπει τ’ αόρατα, ν’ αναγνωρίζει τα γνωστά και να κάνει γνωστά τα’ άγνωστα, στην προσπάθειά της να ξορκίσει το φόβο και να γνωρίσει την κάθαρση, καλωσορίζοντας παράλληλα επόμενες προκλήσεις.

likewomangr lila koufopoulou sinedefxi 1 1 1

Τα έργα σου κοσμούν επιφανείς συλλογές και επαύλεις. Ποιοι είχαν μέχρι σήμερα τη χαρά να αποκτήσουν έργα σου;

-Έργα μου υπάρχουν στη συλλογή της Τράπεζας Πειραιώς μετά την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας, της Uni-Pharma Pharmaceutical Laboratories, της Adelco Pharmaceuticals & Cosmetics, στη Σουίτα των  VIPs της Αμερικανικής Πρεσβείας, σε επαύλεις εφοπλιστών και επιχειρηματιών στην Ευρώπη και την Αμερική.

Έχεις υποστηρίξει ενεργά όμως με τα έργα σου την έρευνα για τη θεραπεία ασθενειών.

– Έχω προσφέρει αφιλοκερδώς μερικά έργα μου σε δημοπρασίες που έγιναν ειδικά για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Franciscan Children Hospital της Βοστόνης και για την υποστήριξη ερευνών για την νόσο κοιλιοκάκη (celiac disease) στο Columbia University. 

Από που αντλείς έμπνευσή για την κάθε σου σειρά;

– Εμπνέομαι από τις προσωπικές μου αναζητήσεις. Μ’ ενδιαφέρει όχι ο ορατός, αλλά ο αόρατος κόσμος που ζούμε. Μ’ ενδιαφέρουν τα όνειρα, η διαίσθηση, τα συναισθήματα, η ενέργεια και η δύναμη της ψυχής.

Πιστεύω πως αυτές είναι οι δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να μεγαλουργούμε και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

likewomangr lila koufopoulou sinedefxi 1 1

Ασχολείσαι με την ψυχή. Πες μας γιατί.

– Πιστεύω πως «. Είναι μια ενέργεια χωρίς μορφή κι αυτό με γοητεύει.

Μου αρέσει να εξερευνώ αυτή την ενέργεια και να της δίνω μορφή με τον τρόπο που μόνο η ψυχή μου μπορεί να δημιουργήσει.

Μου έχει κάνει εντύπωση πόσο ζωντανά είναι τα χρώματα που χρησιμοποιείς, πόσο θετικότητα και γαλήνη βγάζουν τα έργα σου. Από πολλούς θεωρούνται ως έργα που είναι Healing.

– Μπορώ να ζωγραφίσω μόνον όταν αισθάνομαι καλά και νοιώθω εσωτερική ισορροπία. Κι όταν αισθάνομαι σαν παιδί. Η ζωγραφική μου είναι η έκφραση της θετικής ενέργειας που ζω και που καλλιεργώ στη ζωή μου.
Αυτή την καλή ενέργεια αποτυπώνω στα έργα μου και χαίρομαι πολύ όταν μου λένε πως τα έργα μου προσφέρουν χαρά, ενέργεια και ηρεμία ψυχής.

To μπλε-γαλάζιο είναι το κυρίαρχο χρώμα στα έργα σου. Τι συμβολίζει;– Το γαλάζιο είναι το συμβολικό χρώμα της ψυχής και του συναισθήματος. Το χρησιμοποιώ διαισθητικά. Δεν ακολουθώ λογικές διαδικασίες όταν ζωγραφίζω.

Που θα ήθελες να είναι η επόμενη έκθεσή σου;

– Θα ήθελα να είναι στο εξωτερικό σε ένα International Art Fair.

Κάθε μέρος της τριλογίας σου το έχεις αφιερώσει σε μια ιδέα ή σε συγκεκριμένο κοινό. Την τελευταία σου σειρά DREAMS πες μας πού την έχεις αφιερώσει;

Τα έχω αφιερώσει σε:
– όλους όσοι πιστεύουν και εμπνέονται από τα όνειρα του ύπνου και της «πραγματικής» τους ζωής,

– σε όλους όσοι πιστεύουν πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όταν βάλεις την ψυχή και την καρδιά σου σ’ αυτά, και
– σε όλους όσοι σέβονται και βοηθούν να γίνουν πραγματικότητα όχι μόνο τα δικά τους όνειρα, αλλά και τα όνειρα των άλλων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός νέου, ανθίζοντος κόσμου που δίνει αξία στην ανθρώπινη ύπαρξη,

Αν κάποιος θέλει να δει από κοντά τα έργα σου σήμερα, σε ποιο χώρο μπορεί να τα δει;

– Μπορεί να τα δει στο studio μου μετά από τηλεφωνικό ραντεβού. Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στην ιστοσελίδα μου
lilakoufopoulou.com

Ευχαριστώ πολύ Λίλα γι’ αυτή τη θαυμάσια συζήτηση.

Κι εγώ σ’ ευχαριστώ.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED