Skip to main content
likewomangr sustainable 2 1 914c2314

Made in Italy: Νέοι Ιταλοί σχεδιαστές & sustainable μόδα

Με αφορμή την Ημέρα της Γης πριν λίγες ημέρες, αξίζει να γίνει αναφορά στους νέους Ιταλούς σχεδιαστές, που όχι μόνο κερδίζουν τις εντυπώσεις αλλά φροντίζουν να προάγουν και να υποστηρίζουν την βιώσιμη μόδα ενώ το κάνουν αυτό.

Μεταξύ των νέων στυλιστικών τάσεων, με χαρά παρατηρούμε πως όλο και περισσότερο ενισχύεται η επιλογή της παραγωγής προϊόντων στον χώρο της μόδας, που ως βασικό στόχο έχουν την ελαχιστοποίηση αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον, την σταθερή και συστηματική μείωση των ρύπων και την αναδόμηση του περιβαλλοντικού κόστους που έχει επιφέρει επί πολλές δεκαετίας το fashion industry.

Η εβδομάδα μόδας του Μιλάνου, για παράδειγμα, είδε μια νέα γενιά ταλέντων στην πασαρέλα, αφοσιωμένη στη βιώσιμη μόδα: από τα πλεκτά Vitelli, σχεδιασμένα από τον Mauro Simionato έως αυτά της Cormio , ένα εμπορικό σήμα της Jezabelle Cormio, περνώντας μέσα από τις προτάσεις του ολοκαίνουργιου brand Province που ιδρύθηκε από τη Serena Novello με την ιδέα να καταπολεμήσει την σπατάλη. Από την ποίηση του Tiziano Guardini μέχρι την ανακύκλωση του Gilberto Calzolari, φτάνοντας στη σπονδυλωτή μόδα με την οποία η Flavia Larocca κέρδισε τα Green Carpet Fashion Awards , υπάρχουν πραγματικά αμέτρητες νέες πράσινες συλλογές υπογεγραμμένες από νέους δημιουργούς της νέας γενιάς.

Rearea

Μία από τις πολλές επωνυμίες ρούχων που αναδύθηκαν στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνο για το 2022, ήταν αυτή από την Aurora Mazzi και την Elia Docente. Απόφοιτες και οι δύο από το IED Milan, ως σχεδιάστριες μόδας το 2021, αποφάσισαν να χαράξουν το δρόμο τους στον χώρο της μόδας έχοντας ως γνώμονα ένα ηθικό και βιώσιμο μέλλον για την βιομηχανία αυτή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη REAREA (@rearea.studio)

Raree Show

Η μάρκα αυτή έκανε το ντεμπούτο της στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνο τον φετινό Ιανουάριο και έκλεψε τα βλέμματα. Βασικός πυρήνας έμπνευσης της μάρκας αυτής είναι το ιταλικό street style. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από οργανικά ή ανακυκλωμένα υφάσματα. Στοχεύει να είναι ένα μανιφέστο των προβλημάτων της κοινωνίας: προστασία του περιβάλλοντος, διαφορετικότητα, ρατσισμός, βία κατά των γυναικών, μετανάστευση είναι μερικά μόνο από τα θέματα που καλύπτονται, ωστόσο, ειπωμένα με απλή, κατανοητή και παιχνιδιάρικη γλώσσα. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως κάθε συλλογή έχει συγκεκριμένη θεματική κοινωνικών ζητημάτων, δεν είναι εποχική και είναι unisex.

Niccolò Pasqualetti

Ο σχεδιαστής αυτός εργάστηκε για τους The Row και Loewe, αλλά κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης στη Stella McCartney ήταν σε θέση να αναπτύξει το ενδιαφέρον του για τη βιώσιμη μόδα. Παράλληλα με τη δημιουργία συλλογών όπου η έννοια του φύλου είναι περιττή, ο δημιουργός υπογράφει κοσμήματα από φυσικά υλικά.

Είναι βέβαιο, πως η δημιουργία και ολική σύσταση της ντουλάπας μας από sustainable μόνο ρούχα είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο και σε πολλές περιπτώσεις και αρκετά κοστοβόρο. Ωστόσο, η νέα αυτή γενιά σχεδιαστών μας χαρίζει ελπίδες για την δημιουργία και διάδοση, ενός sustainable κόσμου μόδας.

Διαβάστε περισσότερη μόδα εδώ!

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RELATED