Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F01%2Fmaria kontogiorgaki sinedefxi cover

Μαρία Κοντογιωργάκη: Η σχεδιάστρια κοσμημάτων που δημιουργεί μικρά έργα τέχνης

Μέσα από ένα παιχνίδι, όπου συναίσθημα και νους σκοινοβατούν, μοναχικότητα & πάθος συνυπάρχουν, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Μαρία Κοντογιωργάκη, ακολουθεί τα δικά της αχνά πατήματα. Σε μια εποχή που είναι τα περισσοτέρα βιομηχανοποιημένα εκείνη διαλέγει να δημιουργήσει τα δικά της χειροποίητα κοσμήματα. Έχει σπουδάσει διακόσμηση εσωτερικού χώρου αλλά την κέρδισε το κόσμημα.

Η Μαρία Κοντογιωργάκη σχεδιάζει κοσμήματα και γλυπτά.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η κίνηση, η αρμονία και η απλότητα. Σήμερα έχουμε την χαρά να την έχουμε παρέα μας στο likewoman.gr σε μια μοναδική συνέντευξη.

Με σπουδές στην εσωτερική διακόσμηση ποιά ανάγκη σας ώθησε να αρχίσετε να δημιουργείτε κοσμήματα;

Η διακόσμηση εσωτερικών χώρων, το πάθος μου για τα παλιά αντικείμενα, το χρώμα, η αρμονία και η αισθητική ενός χώρου, ήταν για μένα η αρχή της πορείας μου. ‌Το κόσμημα ήταν η συνέχεια όλων αυτών των εμπειριών και μπήκε ξαφνικά στη ζωή μου. Συνειδητοποιώ όμως, ότι ήταν η συνέχεια της διαδρομής μου, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, αν παρατηρήσετε τις σχεδιαστικές φόρμες μου. Η ανάγκη να εξελισσόμαστε στην προσωπική μας ζωή, αλλά και στην επαγγελματική είναι μονόδρομος.

DSC00399

Είναι ο τόπος καταγωγής σας πηγή έμπνευσης; Από που αντλείτε την έμπνευση για την δημιουργία των κοσμημάτων σας;

Χρώματα, μυρωδιές, εικόνες, ενός τόπου όπου γεννήθηκα, και μεγάλωσα, στη Σητεία της Κρήτης είναι το σημείο αναφοράς και έμπνευσης. Έμαθα από πολύ νωρίς να παρατηρώ, ένας περίπατος στη θάλασσα, ένα συναίσθημα,  μια αγκαλιά, ήταν αρκετά για να δημιουργώ καινούριες εικόνες. Τα συναισθήματα που σου βγάζουν τα απλά αλλά αληθινά πράγματα με συγκινούν, και εκεί η ψυχή έχει τον πρώτο λόγο.

Τα κοσμήματα σας είναι χειροποίητα, τι υλικά χρησιμοποιείτε;  τι τα χαρακτηρίζει; 

Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιώ στα κοσμήματα μου είναι το ασήμι και ο ορείχαλκος, με τεχνικές φυσικής οξείδωσης και την προσθήκη ημιπολύτιμων λίθων. Σχεδιάζω κοσμήματα μικρογλυπτά, δημιουργώ έτσι μικρά έργα τέχνης, με βασικό χαρακτηριστικό τους την έντονη δυναμική, συγχρόνως όμως εκπέμπουν μία αρμονία και απλότητα, συνθέτοντας έτσι λιτές αέρινες φόρμες.

daxtilidia new slider4 mk jewels

Αρκετούς μήνες τώρα έχει αλλάξει η ζωή μας λόγω  covid-19, σε τι φάση σας βρήκαν τα μέτρα του κορωνοιού, έχουν ανατρέψει κάποια σχέδια που είχατε για το brand  σας; 

Είναι αλήθεια ότι η ζωή μας εξαιτίας της πανδημίας έχει αλλάξει. Ένας τόσο φονικός ιός δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος για τον καθένα από εμάς. Ο φόβος, είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, κατάφερα όμως, να επικεντρωθώ σε πράγματα που αγαπώ. Το εργαστήριο μου έγινε καταφύγιο μου και η δυνατότητα να έρθω πιο κοντά με πιο ουσιαστικά πράγματα ήταν λυτρωτικό. Αυτή την περίοδο λοιπόν, σχεδιάζω καινούρια πράγματα, μελετάω και φυσικά κάνω όνειρα για το μέλλον.

138673933 2858174324397421 6285477629485020122 o 1

Επηρεάζει ο «εγκλεισμός» θετικά η αρνητικά την δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη;

θα μιλήσω για μένα. Θεωρώ ότι στο κομμάτι της δημιουργικότητας, ο εγκλεισμός περισσότερο θετικά με επηρέασε  γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία στα δύσκολα, να έρθω πιο κοντά με τον εαυτό μου, να αντιμετωπίσω τους πραγματικούς φόβους μου, και να εμπνευστώ με ποιο δυνατά και ξεκάθαρα συναισθήματα. Να δημιουργήσω και να συσχετίσω ιστορίες, εικόνες από προσωπικά μου βιώματα.

white0117 scaled

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αποφεύγω εδώ και χρόνια να κάνω σχέδια για το μέλλον. Μου αρέσει να κάνω όνειρα, να ζω το σήμερα, να απολαμβάνω τα όμορφα και απλά αυτού του τόπου, τα όμορφα και δύσκολα της ζωής. Γενικά, αφήνομαι στη ζωή 0να με οδηγεί. Εγώ απλά φαντάζομαι….. άλλωστε αυτό είναι το ταξίδι της δημιουργίας μία περιπέτεια του μυαλού.

Την Μαρία Κοντογιωργάκη θα την βρείτε: Facebook | Instagram | Web

authors jenny oikonomou

Τζένη Οικονόμου

Από το μόντελινγκ, στη διοργάνωση επιδείξεων και τις δημόσιες σχέσεις, όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το χώρο της μόδας, που αποτελεί και τη μεγάλη μου αγάπη! Επιλέγω να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής και πιστεύω πως ενωμένοι καταφέρνουμε περισσότερα, γι’ αυτό και είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ κομμάτι της ομάδας του Likewoman!

RECENT

RELATED