Skip to main content
World Class Greece Final 2 e1687875600899 b493b0b6

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο ελληνικός τελικός του World Class για το 2023, αναδεικνύοντας ως μεγάλο νικητή τον Χρήστο Κλουβάτο

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο ελληνικός τελικός του World Class  για το 2023, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο μοναδικό, πέτρινο κτίριο του Μεταλλουργείου στο κέντρο της Αθήνας. Δώδεκα ταλαντούχοι bartenders από όλη την Ελλάδα, τέσσερις απαιτητικές δοκιμασίες, τρεις διακεκριμένοι κριτές (καθώς και ένας κριτής-έκπληξη!), εκλεκτά αποστάγματα, δημιουργικότητα, τεχνικές και αγωνία κατέκλυσαν το φετινό διαγωνιστικό σκέλος του παγκόσμιου θεσμού, με τους φιναλίστ να δίνουν από νωρίς το πρωί τον καλύτερό τους εαυτό.

Συγκεντρώνοντας συνολικά την υψηλότερη βαθμολογία μετά από τις τέσσερις δοκιμασίες, νικητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Κλουβάτος από την Αθήνα που εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή και κατάφερε να ξεχωρίσει, με τις ιδιαίτερες γευστικές του προτάσεις, τη δεξιότητά και τις γνώσεις του γύρω από κορυφαία αποστάγματα και σύγχρονες τεχνικές.

Οι κριτές του ελληνικού τελικού για αυτή τη χρονιά ήταν οι Adrian Michalcik, παγκόσμιος νικητής του World Class 2022 και Director of Mixology στο Pier 42 του Όσλο,  Ervyn Trykowski, Global Scotch Whisky Brand Ambassador της Diageo, και ο δικός μας Νίκος Μπακούλης, Έλληνας νικητής του World Class 2011 και συνιδρυτής των The Clumsies και Line Athens. Οι τρεις κριτές κλήθηκαν να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν τις δημιουργίες των 12 φιναλίστ στις τρεις πρώτες δοκιμασίες και να προκρίνουν στην τέταρτη και τελευταία τους τρεις εξ αυτών με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Εκεί, τους περίμενε ένας τέταρτος κριτής – έκπληξη, ο καταξιωμένος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, παγκόσμιος νικητής του World Class Bartender 2009.

Δοκιμασία #1 – Paloma & Its Magical Modifiers By Don Julio Tequila

Στην πρώτη δοκιμασία με τίτλο “Paloma & Its Magical Modifiers” οι 12 φιναλίστ κλήθηκαν να σκεφτούν έξυπνα και δημιουργικά και να παρουσιάσουν ένα signature σερβίρισμα του αγαπημένου cocktail “Paloma” με βάση την super premium τεκίλα Don Julio Blanco. Το ποτό που δημιούργησαν αποτέλεσε μέρος ενός Paloma menu – επίσης δικής τους έμπνευσης – το οποίο οι κριτές αξιολόγησαν συνυπολογίζοντας τόσο τη δημιουργική προσέγγιση όσο και τον παράγοντα της βιωσιμότητας. Μέρος του challenge για κάθε bartender αποτέλεσε η ανάρτηση Instagram Post όπου θα παρουσίαζαν τη δημιουργία τους χρησιμοποιώντας το hashtag #DONJULIOPALOMA.

 Δοκιμασία #2 – Flavor Wheel by Johnnie Walker Blended Scotch Whisky

Η σκυτάλη πέρασε στη δεύτερη δοκιμασία η οποία, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψής της, αποτελούσε μια πραγματική πρόκληση για τους φιναλίστ καθώς ήταν εξ’ ολοκλήρου άγνωστη μέχρι τη στιγμή της εκκίνησή της.

Η εν λόγω απαιτητική δοκιμασία «τυφλής» γευσιγνωσίας χωρίστηκε σε δύο μέρη όπου και στα δύο, οι δώδεκα φιναλίστ κλήθηκαν να αναγνωρίσουν γεύσεις και υλικά. Στο πρώτο μέρος, τους δόθηκαν τέσσερα διαφορετικά cocktail παρασκευασμένα με βάση διαφορετικές ετικέτες του Johnnie Walker family που διατίθενται στην ελληνική αγορά ενώ στη δεύτερη, κλήθηκαν να αναγνωρίσουν αρώματα και συστατικά ενός Johnnie Walker Highball παρασκευασμένο από τις Brand Ambassadors του World Class, Χρυσάνθη Μπίζιου και Δέσποινα Σπυριδάκη.

Δοκιμασία #3 – Τime and Place by Talisker 10yrs Single Malt Whisky

Μια ακόμα κρυφή δοκιμασία ήταν η τρίτη δοκιμασία της ημέρας, κατά την οποία οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να εξερευνήσουν το εμβληματικό single malt σκωτσέζικο ουίσκι, TALISKER 10 years old και με βάση αυτό να δημιουργήσουν ένα ποτό, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τρία συστατικά από το μυστηριώδες κουτί που τους δόθηκε.

Με τη σκέψη ότι το Single Malt Whisky έχει μια θέση παντού στον κόσμο, ζητήθηκε από τους φιναλίστ να συνδυάσουν το ποτό τους με ένα μέρος που μιλάει στην καρδιά τους, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στην έμπνευση, τον τόπο και το χρόνο. Η δεξιοτεχνία και συνδυασμός γεύσεων και αναμνήσεων ήταν τα στοιχεία που εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή, η οποία στο τέλος αυτής της δοκιμασίας ανέδειξε αλφαβητικά τους Αντώνη Καλπαχίδη, Χρήστο Κλουβάτο και Παύλο Χόνδρο ως τους τρεις κορυφαίους φιναλίστ με την υψηλότερη βαθμολογία.

Η τελική δοκιμασία – Por Amor Pop Up Challenge by Don Julio Tequila

Ποιο όμως είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που κάνει έναν World Class bartender να ξεχωρίζει; Στην τέταρτη και τελευταία δοκιμασία, οι τρεις φιναλίστ που προκρίθηκαν από τα προηγούμενα challenges ανέδειξαν την ικανότητά τους να βρίσκονται πίσω από την μπάρα, να εργάζονται συλλογικά και να ηγούνται μιας ομάδας έμπειρων bartenders. Αρωγοί στην προσπάθειά τους για τον τίτλο δεν ήταν άλλοι από τους εννέα φιναλίστ που διαγωνίστηκαν στις τρεις προηγούμενες δοκιμασίες, όπου μετά από κλήρωση μοιράστηκαν στα τρία pop-up bars που είχαν στηθεί στον εξωτερικό χώρο του Μεταλλουργείου.

Και οι τρεις ομάδες κλήθηκαν να δημιουργήσουν σε 90 λεπτά από δύο signature cocktails με βάση τη πρώτη Luxury tequila του Μεξικό, τη Don Julio: το ένα εκ των δύο σερβιρισμάτων έπρεπε να αποτελεί ένα «γράμμα αγάπης» προς ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για τον εκάστοτε διαγωνιζόμενο ενώ το άλλο, μια ένδειξη σεβασμού προς τη γη και την καλλιέργειά της Προαπαιτούμενο της δοκιμασίας ήταν το να δουλέψουν όλοι ομαδικά καθώς και να προετοιμάσουν τις κατάλληλες ποσότητες για να εξυπηρετήσουν όλους τους προσκεκλημένους της βραδιάς χωρίς φύρα!

Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς και την ανάδειξη του φετινού νικητή, άλλη μια έκπληξη περίμενε τους διαγωνιζόμενους. Αυτή δεν ήταν άλλη από την προσθήκη του τέταρτου κριτή, του Αριστοτέλη Παπαδόπουλου, ο οποίος συμπλήρωσε την κριτική επιτροπή και συνέβαλε στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Ο μεγάλος νικητής

Με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας δοκιμασίας και αφού κοινό και κριτές δοκίμασαν τις δημιουργίες των τριών φιναλίστ, ψήφισαν το αγαπημένο τους bar διαλέγοντας μεταξύ του μπλε, του πορτοκαλί και του κόκκινου, ρίχνοντας την ψήφο τους στις ειδικά διαμορφωμένες World Class κάλπες. Ο περσινός νικητής, Ιωσήφ Ζααλούκ, ανέβηκε επί σκηνής, και κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ανακοίνωσε σε κλίμα εορτασμού τον φετινό Έλληνα Bartender of the Year, Χρήστο Κλουβάτο!

Επόμενος σταθμός για τον Έλληνα νικητή, ο Παγκόσμιος Τελικός στο Σάο Πάολο, όπου θα παρευρεθεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED