Skip to main content
images easyblog articles 7076 oneiropagida mairy koronelou 05284772

Με Την Ευχή Να Πραγματοποιούνται Τα Όνειρα Και Την Ελπίδα Οι «Ονειροπαγίδες» Να Φυλακίζουν Κάθε Εφιάλτη

Σε ένα ζεστό καφέ της Ομήρου στην Brasserie, συνάντησα τη Μαρία Κορωνέλλου. Μόνο που όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν η πρώτη φορά που την είδα, καθώς οι δρόμοι μας είχαν ανταμώσει σε μια παλιά εκδήλωση φιλανθρωπικού σκοπού και για αυτό η φυσιογνωμία της φαινόταν οικεία. Η Μαρία είναι γεννημένη στην Αθήνα σύζυγος του Παναγιώτη και μητέρα της δεκαεπτάχρονης Άννας Μαρίνας και πρώην νηπιαγωγός στο επάγγελμα.

Έγραψε ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο, την Ονειροπαγίδα που θα παρασταθεί το Σάββατο 22/12/2018 στις 19:30 στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης. Η θεατρική της ομάδα, οι «Ονειροπαρμένοι», αποτελείται από μαθητές του 2ου Λυκείου Ηλιούπολης, τους οποίους δίδαξε και σκηνοθέτησε εθελοντικά στα πλαίσια της πτυχιακής της εργασίας, καθώς φέτος θα πάρει το δεύτερο πανεπιστημιακό της πτυχίο στις θεατρικές σπουδές.

Ονειροπαγίδες και όνειρα, όνειρα που συχνά αντιμάχονται τους εφιάλτες. Εφαλτήριο και πυρήνας του έργου είναι η ζωή. Η ζωή που ξεχνάμε να ζήσουμε, η ζωή που θεωρούμε ως δεδομένη, η ζωή που θα μας φέρει προ των λαθών μας, αλλά κι η ζωή ως ζωτικό στοιχείο που ως δώρο από το Θεό συχνά ευτελίζεται. Ο πόλεμος, η δολοφονία, η αυτοκτονία εκμηδενίζουν την αξία της ζωής είναι φαινόμενα διαχρονικά, όσο κι αν εξελίσσονται οι άνθρωποι. Στο έργο τονίζεται η αδυναμία του τεχνολογικά εξελιγμένου ανθρώπου να επαναπροσδιορίσει την αξία της ζωής. Μια αξία που συνειδητοποιούν όσοι άνθρωποι βρίσκονται μια ανάσα πριν το θάνατο. Τι τραγική ειρωνεία: κάποιοι να παλεύουν να ζήσουν από μια ασθένεια και κάποιοι να αφαιρούν τη ζωή των άλλων ή τη δική τους.

Η Μαρία γνώρισε την ανάσα αυτή πριν πέντε χρόνια, όταν πάλεψε με διπλό καρκίνο μαστού και με πείσμα δημιούργησε τη δική της «ονειροπαγίδα», το Θέατρο και τον παγίδευσε εκεί. Όσο έκανε θεραπείες φοιτούσε και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, μια σχολή που αγαπά και παρακολουθούσε ανελλιπώς. Τι να πρωτοαναφέρω; Τα εκπαιδευτικά συνέδρια όπου συμμετείχε κι ως εισηγήτρια; Το εθελοντικό της έργο στο παιδικό θέατρο; Τη συγγραφή έργων; Το θεατρικό δρώμενο που έγραψε και σκηνοθέτησε το 2017 για τη βία κατά της γυναίκας; Το κινηματογραφικό φιλμ που επιμελήθηκε για το αφιέρωμα του πανεπιστημίου της στο Σαίξπηρ; Τις θεατρικές παραστάσεις όπου έπαιξε με ερασιτεχνικούς θιάσους; Η αγάπη της για τα παιδιά, που όπως μου είπε την κράτησε ζωντανή, αλλά κι η πολύχρονη εμπειρία της στην εκπαίδευση προσδίδουν την ιδιαιτερότητά της ως παιδαγωγού- θεατρολόγου.

Η Μαρία μας παροτρύνει να ζούμε ποιοτικά, να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή με αγάπη και φως, να ζούμε έντονα το «τώρα», να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε «ονειροπαγίδες» που θα αιχμαλωτίζουν τους εφιάλτες μας. Από το έργο αφιερώνει τα εξής λόγια: « Το ταξίδι… το νου σου στο ταξίδι… Αξίζει το ταξίδι; Αξίζει να λες!»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κείμενο: Μαρία Κορωνέλλου

Σκηνοθεσία: Μαρία Κορωνέλλου

Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση- παραγωγή: Σπύρος Παπαθεοδώρου- Νέο Ωδείο Αλίμου

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρίνα Κατσιγιάννη, Εύη Γαλιάτσου

Κινησιολογία- χορός: Αλεξάνδρα Στριφτόμπολα

Κοστούμια: Εταιρεία Ενδυμάτων « Κουρμπέλα», Μαίρη Καρατσιόλη- «Sessile»

Κοσμήματα: Αναστασία Γκούβα

Hair Styling: Κωνσταντίνα Ασημακούλα

Makeup artist: Ντόρα Μάζη

Σκηνικά: Δημήτρης Ασβεστάς, Δέσποινα Ασβεστά, έπιπλα: Αλληλέγγυο Θέατρο Ηλιούπολης

Φωτισμός- ήχος: Δημοσθένης Μαρκουρής, Βασίλης Στρατάκος

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Βιλαδέρης Βασιλόγιαννος- Άρης

Δυοήλης Αντώνης- επιστήμονας/ νοσοκόμος

Καψάλης Χρήστος- επιστήμονας/ νοσοκόμος

Μιχαλά Ίρις- Γυναίκα Χορού

Παρασκευοπούλου Τριαντάφυλλη- Γυναίκα Χορού

Πλατσά Μαρίλια- Μήδεια

Ράπτης Κωνσταντίνος- Άνδρας

Ρήγα Φωτεινή- Άλκηστις

Σπυριούνη Ειρήνη- Φαίδρα

Στρατάκος Βασίλης- Φωνή δημοσιογράφου

Τάση Μαργαρίτα- Μυρσίνη/ ψυχίατρος β΄

Ταταράκη Ελπίδα Νίκη- Κλυταιμνήστρα

Τσοντάκη Κωνσταντίνα- Μυρσίνη/ ψυχίατρος α΄

Χριστοδούλου Αγγελική- Ίριδα- Ωραία Ελένη

Όλοι αυτοί είναι που έχουν σταθεί και έχουν βοηθήσει την Μαρία να κάνει το όνειρο πραγματικότητα και έχουμε την χαρά να είμαστε και εμείς κοντά της.

Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας ο Galaxy fm κι ακολουθούν o Γλυφάδα Metropolitans, το Likewoman.gr και ο Sunshine web radio του Δήμου Ηλιούπολης. Οι επιχειρήσεις που στήριξαν αφιλοκερδώς την ομάδα ήταν οι εξής: Ιωάννα Κουρμπέλα και Sessile τα ενδύματα, το Νέο Ωδείο Αλίμου την μουσική επένδυση του έργου με το μουσικόΣπύρο Παπαθεοδώρου, η σχολή χορού Αλεξάνδρας Στριφτόμπολα την κινησιολογική επένδυση του έργου, το κομμωτήριο Ak Konstantina’s creations τις κομμώσεις των παιδιών, το I love glam τα κοσμήματα των κοριτσιών, η Θεοδώρα Μάζη το make up, ο παιδικός σταθμός Καραμέλα την μεγάλη ονειροπαγίδα, η Δέσποινα Ασβεστά του emotional craftmanship κι ο Δημήτρης Ασβεστάς την ξύλινη ονειροπαγίδα, το Αλληλέγγυο θέατρο Ηλιούπολης τα έπιπλα, η Μαριάννα Καλκαβούρα, ψυχολόγος τα σκηνικά βιβλία της παράστασης, το στεγνοκαθαριστήριο Plystario το art design της αφίσας και της πρόσκλησης, το ψητοπωλείο Υμηττός την εστίαση των παιδιών και συντελεστών, το Copies Land το στήσιμο του βιβλίου της παράστασης και η κ. Δέσποινα Καραγκούνη τις ιατρικές στολές.Το βιβλίο- πρόγραμμα της παράστασης προλογίζουν οι πανεπιστημιακοί κ. Καίτη Διαμαντάκου Αγάθου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας Ε.Κ.Π.Α., η κ. Αλεξία Αλτουβά Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας Ε.Κ.Π.Α.,ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας κ. Μάνος Κοντολέων, το Νέο Ωδείο Αλίμου κι η εικαστικός- εκπαιδευτικός κ. Γιούλη Γκικοπούλου που επιμελήθηκε και το εξώφυλλο του βιβλίου με έναν εικαστικό πίνακα που αντικατοπτρίζει το έργο.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης θα παρασταθεί στις 22/12/2018 στις 19:30 στη θεατρική αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης και τα παιδιά μαζί με τη θεατρολόγο τους αποφάσισαν να παίξουν χωρίς εισιτήριο αλλά με ελεύθερη συνεισφορά για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, που θα παραβρίσκεται με εκπροσώπους της την ημέρα της παράστασης. Την παράσταση θα χαιρετίσουν εκπρόσωπος του Δήμου, της Αντικαρκινικής Εταιρείας, η λυκειάρχης κ. Δήμητρα Χατζή, καθώς και η πανεπιστημιακός κ. Καίτη Διαμαντάκου Αγάθου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας Ε.Κ.Π.Α.

Τα παιδιά θα δώσουν πριν την μεγάλη παράσταση, άλλη μία για τα ειδικά σχολεία στις 19/12/2018 και θα φιλοξενηθούν κι από το δήμο Αλίμου στις 19/1/2019 σε μια κοινή εκδήλωση με το Νέο Ωδείο Αλίμου, που επιμελήθηκε τη μουσική επένδυση του έργου μέσω του αξιόλογου μουσικού κ. Σπύρου Παπαθεοδώρου. 

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED