Skip to main content
images easyblog articles 8248 1568 53522d81

Μεγάλη Επιτυχία Στο Θέατρο Απόλλων Της Σύρου

Με μεγάλη επιτυχία παρουσίασε ο Πασχάλης Τόνιος και οι συνεργάτες του, το μουσικό έργο “ΣΟΥΡΗΣ Ο ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ” στην γενέτειρα πατρίδα του Σουρή, τη Σύρο.

Βασικοί ερμηνευτές ήταν ο Πασχάλης Τόνιος και ο Γρηγόρης Βαλτινός σε μια μοναδική μουσικοαφηγηματική παράσταση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Γεώργιου Σουρή.

Συμμετείχαν: Ηθοποιοί του Θεατρικού Ομίλου της Σύρου “Ο ΣΟΥΡΗΣ” Γιάννης Δεσύπρης, Γιώργος Βαρθαλίτης, Γιάννης Παλαιολόγος, Βιργινία Χαρμπάτση, το φωνητικό σύνολο “ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ” και ο Γιώργος Μιχαλάκης.

Παρουσιάστηκαν και αποσπάσματα από το έργο του “Η ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΙΣ” που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1901 στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ σε σκηνοθεσία του ιδίου του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ.

Το Δημοτικό Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ κατάμεστο και τις δυο μέρες με προσωπικότητες της περιοχής αλλά και πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται το καλοκαίρι την Σύρο. Την παράσταση παρακολούθησε και ο Γιώργος Νταλάρας συνεργάτης και φίλος του Πασχάλη Τόνιου.

Το υπέροχο θέατρο αποτελεί έμβλημα της οικονομικής και πολιτιστικής άνθισης της Ερμούπολης του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που κατασκευάστηκε μόλις μέσα σε δύο έτη (1862-1864) και γνώρισε χρόνια χρυσής ακμής φιλοξενώντας στη σκηνή του διακεκριμένους καλλιτέχνες και θιάσους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2014 συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής περνώντας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με στόχους εκτός από τη φιλοξενία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του.

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Σουρή:

Ο Γεώργιος Σουρής είναι ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης». Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου και πέθανε το 1919 στο Νέο Φάληρο. Εξαίρετος δημοσιογράφος της έμμετρης σάτιρας των γεγονότων της εποχής, σε ηλικία 30 ετών εξέδωσε την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Ο Ρωμηός», η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν μέχρι το θάνατό του. Έγραψε επίσης αρκετές έμμετρες κωμωδίες. Μέσα από το έργο του σχολίαζε την καθημερινότητα, το λαό και τους άρχοντες, καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα της εποχής. Ο Συριανός Γεώργιος Σουρής έχει προταθεί 5 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για τον Πασχάλη Τόνιο:

Ο Πασχάλης Τόνιος έκανε το ντεμπούτο του ως μουσικός κι ερμηνευτής δίπλα σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις τον παρότρυνε να ασχοληθεί εκτός από την ερμηνεία του και με τη σύνθεση για την οποία και βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ιθάκης. Το ρεπερτόριο του ως ερμηνευτής περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της νεότερης έντεχνης μουσικής παράδοσης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και σε χώρους όπως το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στην Παλαιά Βουλή, στην Πνύκα στην Αρχαία αγορά ενώ έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες: Μίκη Θεοδωράκη, Milva, Μίμη Πλέσσα, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργο Νταλάρα και πολλούς άλλους.

https://www.tonios.gr/ 

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED