Skip to main content
images easyblog images 928 9a66dc56985e2f5f7def2f0d1f5e67f5 XL c3e3ec66

Μελίνα Καπέλιου: Η 29χρονη Βολιώτισσα που “πάτησε πόδι” στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Στα 29 της χρόνια εργάζεται σε μία από τις κύριες πηγές ροής κεφαλαίων σε όλη την Ευρώπη με στόχο την πολυπόθητη ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχοντας συνδυάσει τα νομικά με τα χρηματοοικονομικά και πραγματοποιώντας μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφίες στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς, σταδιοδρομεί επαγγελματικά σε ένα θεσμό που στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία της Ευρώπης.

Καταγόμενη από το Βόλο η κ. Μελίνα Καπέλιου εργάζεται ως νομική σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) που είναι ο αιμοδότης πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως των καινοτόμων.
Με ένα πλούσιο βιογραφικό και πίστη στις δυνατότητές της αποτελεί μια καλή πρέσβειρα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού μιας χώρας της οποίας η καλύτερη επένδυση είναι η μόρφωση των ίδιων των παιδιών της.

Η πορεία της Μελίνας είναι συνεχώς ανοδική, από την πρώτη στιγμή που εισήχθη στη Νομική Αθηνών και αποφοίτησε με την υψηλότερη βαθμολογία μέχρι τα επαγγελματικά της βήματα σε καταξιωμένες διεθνείς εταιρείες, αλλά και τώρα σε θεσμούς – πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πάντα όμως θα υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά και για νέες διακρίσεις και επιτυχίες.
Έχοντας ως ψυχικά εφόδια την επιμονή, την προσήλωση στο στόχο, αλλά και την τόλμη, νιώθει αποφασισμένη να προχωρήσει. Της αρέσει να αναφέρεται «στις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιεί κάποιος όταν του παρουσιάζονται».
Η ίδια επισκέφθηκε το Βόλο με την οικογένειά της για ολιγοήμερες διακοπές, μια μικρή «ανάσα» πριν την επιστροφή στο Λουξεμβούργο και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και μίλησε στη «Θ» για τη μέχρι τώρα πορεία της, την εργασία στο Λουξεμβούργο, αλλά και τους στόχους της.
Χαμογελαστή και δυναμική, δίνει τον τόνο που πρέπει να έχουν οι νέοι Έλληνες που σπουδάζουν, εφοδιάζονται γνωστικά και ανοίγουν τα φτερά τους για διακρίσεις στο εξωτερικό.

Από το Βόλο στο Λουξεμβούργο
Η Μελίνα Καπέλιου μεγάλωσε στο Βόλο. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Βόλου το 2003, ενώ βραβεύτηκε για την επίτευξη του υψηλότερου βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Μαγνησίας. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, απ” όπου αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της με βαθμό 9,3.
Ακολούθησαν το 2007 οι μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης όπου βραβεύτηκε για την άριστη επίδοσή της με τη δυνατότητα συμμετοχής σ” ένα πρόγραμμα ανταλλαγής στο Columbia Law School.
Στη συνέχεια εργάστηκε ως ασκούμενη δικηγόρος στη Debevoise & Plimpton LLP, διεθνή νομική εταιρεία, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες στο Τμήμα Ελεύθερης Διακίνησης Κεφαλαίων.
Δεν έμεινε όμως εκεί. Αποφάσισε να κάνει και δεύτερο μεταπτυχιακό στοχεύοντας σε νέες προκλήσεις. Έτσι το 2009 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του εταιρικού δικαίου και της εταιρικής διακυβέρνησης στο πανεπιστήμιο Harvard Law School. Για την υλοποίηση αυτής της φάσης των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το πανεπιστήμιο Harvard, το αμερικανικό Ίδρυμα Fulbright, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Παιδείας και Πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Harvard εργάστηκε για το διεθνούς φήμης καθηγητή Hal Scott και στην αποφοίτησή της έλαβε τιμητική διάκριση («Dean’s Scholar») ως πρωτεύσασα μεταξύ των συμφοιτητών της. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της και την επιτυχία της στις απαραίτητες εξετάσεις το 2010 ορκίστηκε δικηγόρος Νέας Υόρκης, ενώ έως το τέλος του 2013 εργάστηκε στο Λονδίνο σε διεθνή νομική εταιρεία, τη Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson LLP και χειρίστηκε νομικές υποθέσεις εταιρικής διακυβέρνησης, κεφαλαιαγοράς, διασυνοριακών επενδύσεων και συγχωνεύσεων.
Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό, αλλά και εξαιρετική εργασιακή εμπειρία, από το 2014 εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Το Ταμείο δραστηριοποιείται κυρίως στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες. Στα προϊόντα του ΕΤαΕ συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικά κεφάλαια και μικροχρηματοδοτήσεις για ΜμΕ, ιδίως για νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και εγγυήσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την κάλυψη δανείων προς ΜμΕ.
Πρόκειται συνεπώς για ένα πολύ σημαντικό θεσμό για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Αυτό που μου αρέσει στη δουλειά μου είναι ότι έχει ένα κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Ο βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων είναι να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την καινοτομία, την έρευνα, την περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Άλλωστε είναι άμεση προτεραιότητα της ΕΕ να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση της στον τομέα της καινοτομίας, όπου οι ΗΠΑ και ορισμένα κράτη της Ασίας κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων χρησιμοποιεί ίδια κεφάλαια ή κεφάλαια που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τα κράτη-μέλη, για να δημιουργήσει χρηματοοικονομικά προϊόντα που αποσκοπούν στο να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από διάφορες μορφές οικονομικής ενίσχυσης. Κάθε προϊόν έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα κριτήρια για τον τελικό αποδέκτη της οικονομικής ενίσχυσης, τα οποία υπαγορεύονται από το πλαίσιο που διέπει την πηγή των κεφαλαίων. Η διοχέτευση της εκάστοτε οικονομικής ενίσχυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνεται κατά κανόνα μέσω των τραπεζών των κρατών-μελών ή μέσω άλλων χρηματοπιστωτικών/επενδυτικών σχημάτων.»

Νομική και χρηματοοικονομικά
Ο συνδυασμός της νομικής με τα χρηματοοικονομικά έχει ευρύ πεδίο δράσης, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ροές κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο καθορίζουν την ανάπτυξη των χωρών, εταιρειών και φορέων.
Η 29χρονη Βολιώτισσα προχώρησε στην εκπόνηση δύο μεταπτυχιακών, με τα οποία ενίσχυσε το βιογραφικό της και μπόρεσε να ανοίξει πόρτες σε θεσμούς που κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης.
«Η Νομική Αθηνών είναι μια πολύ καλή Σχολή, αλλά, δυστυχώς, όταν αποφοιτήσεις και αναζητήσεις εργασία στο εξωτερικό, είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεσή της, γιατί σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για το ελληνικό δίκαιο. Η αγορά για τους Έλληνες δικηγόρους στο εξωτερικό δεν είναι τόσο ανοικτή, όσο, για παράδειγμα, για τους μηχανικούς ή τους γιατρούς. Το δίκαιο διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές έχει επικρατήσει το αγγλικό και το αμερικανικό δίκαιο. Επομένως για να προχωρήσεις επαγγελματικά στο εξωτερικό ως δικηγόρος στα χρηματοοικονομικά απαιτείται κατά κανόνα, πέρα από τη γνώση ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού δικαίου και βασικών αρχών αγγλοσαξονικού δικαίου, η εγγραφή σε δικηγορικό σύλλογο είτε της Αγγλίας είτε των ΗΠΑ» αναφέρει αρχικά
Στη συνέχεια εξηγεί πώς αποφάσισε να συνδυάσει τη Νομική με τα χρηματοοικονομικά λέγοντας πως «αρχικά υπήρξε ένα ερέθισμα από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Παράλληλα, όμως, και στη Σχολή μου μού είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιαίτερα το εμπορικό δίκαιο και το δίκαιο των κεφαλαιαγορών, καθώς εκείνα τα χρόνια υπήρχε μεγάλη κινητικότητα για τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τις κεφαλαιαγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
ενώ, συγχρόνως, σε εθνικό επίπεδο είχε παρατηρηθεί προσέλκυση πολλών εγχώριων και ξένων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο όπου ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών αυξανόταν διαρκώς».

Ανοιχτοί ορίζοντες
Η επαγγελματική εξέλιξη σε έναν κόσμο ανοικτό και παγκοσμιοποιημένο δεν είναι πάντοτε αυτονόητη, ούτε εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται ψυχικά και πνευματικά εφόδια, αλλά και τόλμη. Η κ. Καπέλιου αναφερόμενη στη δική της επαγγελματική πορεία τόνισε πως «αναμφίβολα απαιτούνται πνευματικά και ψυχικά εφόδια, όπως επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά. Παράλληλα πρέπει να έχεις ανοικτούς ορίζοντες και όταν σου δίνονται κάποιες ευκαιρίες ή παρουσιάζονται κάποιες προκλήσεις, να τις αποδέχεσαι και να τις αξιοποιείς ακόμα και αν αναγκάζεσαι να αποκλίνεις από το αρχικό πλάνο που είχες στο μυαλό σου. Χρειάζεται, λοιπόν, τόλμη και διάθεση να πειραματιστείς».

Οι Έλληνες δημιουργούν…
Η παρουσία Ελλήνων σε καίριες θέσεις ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και σε αναπτυσσόμενους επαγγελματικούς κλάδους αποδεικνύει το πλούσιο σε γνώσεις ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, που βέβαια λόγω της γενικότερης κατάστασης επιλέγει τη λύση του εξωτερικού.
Και είναι οι άνθρωποι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ανασυνταχθεί. Κυρίως όμως, στέλνουν το μήνυμα της προσωπικής δημιουργίας και της προόδου.
«Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό πολλοί νέοι Έλληνες με αξιόλογα βιογραφικά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί στέλνουμε το μήνυμα πως οι νέοι Έλληνες είμαστε εφοδιασμένοι με προσόντα και είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε σκληρά και να διακριθούμε σε διάφορους ρόλους, ενώ η χώρα μας ζει μια περιπέτεια, από την οποία όλοι ελπίζουμε ότι θα εξέλθει. Ουσιαστικά έχουμε το ρόλο του καλού πρεσβευτή για τη χώρα μας. Και βέβαια οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούμε να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας και να δώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στους άλλους Ευρωπαίους πολίτες για τις αιτίες των δεινών που βιώνει η χώρα, καθώς και να προτείνουμε τρόπους για την αποτελεσματική έξοδο της χώρας από την κατάσταση αυτή. Άλλωστε, υπάρχει κόσμος με πολλά στερεότυπα για τους Έλληνες – αυτά προσπαθούμε να ανατρέψουμε».

e-thessalia.gr

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED