Skip to main content
1%CE%98%CE%99%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%A3 %CE%A8%CE%A5%CE%A7%CE%A9%CE%9D %CE%9B%CE%A5%CE%A4%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%A3 1 e1699786209120 51f6d5a0

Μια πρεμιέρα γεμάτη αγάπη και έξοχα σχόλια για την παράσταση

ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ»

Στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

Το θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ γέμισε από ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού που παρακολούθησαν την Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ» σε σκηνοθεσία Νίκου Κρίκα. Η παράσταση παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

Μια πρεμιέρα με άρωμα αγάπης για την τέχνη και τους συντελεστές της παράστασης που μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Χάρης Ρώμας, η Αννα Χατζησοφιά, ο Κοσμάς Ζαχάρωφ, η Μαρία Ιωαννίδου, η Νέλλη Γκίνη, η Γωγώ Αντζολετάκη, η Ελένη Ροδά, η Στέλλα Παπαδημητρίου, ο Μάκης Δεστούνης, ο Κώστας Νταλιάνης, η Εβίτα Παπασπύρου, ο Μενέλαος Τζαβέλλας, ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο Θοδωρής Ρωμανίδης, ο Δημήτρης Γιώτης, ο Dr. Γεώργιος Κακαβάς, ο Σταύρος Νικολαίδης, η Κερασία Σαμαρά, ο Γιώργος Μπανταδάκης, η Χρύσα Κλούβα, δημοσιογράφοι και φίλοι από τον χώρο του πολιτισμού.

Το έργο ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη  «Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται».

Η θεατρική παράσταση, μέσα από μια ιστορία αγάπης, πραγματεύεται τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κοινωνική ανισότητα, η διαφορετικότητα, η προκατάληψη, η κακοποίηση, τα πάσης φύσης κοινωνικά στερεότυπα.

Προβλήματα που ταλάνιζαν την κοινωνία της Ελλάδας και όχι μόνο στη δεκαετία του 1960 και τα οποία εξακολουθούν να είναι τόσο επίκαιρα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1963. Δύο οικογένειες, δύο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται με τον αρραβώνα των παιδιών τους. Η Κλειώ, φοιτήτρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και ο Αλέκος, σκληρά εργαζόμενος και «νταής», έχουν ερωτευθεί κι ονειρεύονται την κοινή τους ζωή. Μαζί με το ζευγάρι,  βλέπουμε και τη ζωή των μελών των οικογενειών τους. Παρακολουθούμε καθημερινά στιγμιότυπα των ηρώων, που διαδραματίζονται άλλοτε με χιούμορ και κωμική διάθεση, άλλοτε με διαφωνίες, συγκρούσεις, θυμό. Ο φουριόζος έρωτας, η φιλοδοξία, η κοινωνική αλληλεγγύη εναλλάσσονται με τις αντιθέσεις,  την απογοήτευση, κάποτε και τον αλληλοσπαραγμό. Καθένας ψάχνει τη λύτρωσή του. Κάποιοι θυσιάζονται, άλλοι εξελίσσονται. Θα τα καταφέρουν οι ήρωές μας; Και με ποιο τίμημα;

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το έργο διαδραματίζεται στις αρχές των 60s στην Αθήνα. Ο έρωτας δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις παλεύει να σταθεί όρθιος απέναντι σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και οπισθοδρομικές ιδέες. Ο στόχος μου σκηνοθετικά είναι να αναδείξω όσο μπορώ τους χαρακτήρες του έργου, τις αδυναμίες τους, τα προτερήματα τους. Είναι άνθρωποι και πάσχουν. Πότε υπερισχύει το πάθος, άλλοτε ο φόβος, ο θυμός, η απελπισία, η αγάπη. Στο έργο θίγονται σημαντικά ζητήματα της τότε αλλά και της σημερινής κοινωνίας όπως η ομοφυλοφιλία, η κακοποίηση. Κι εδώ έρχεται το διαχρονικό κομμάτι του έργου. Αν καταφέρεις να διεισδύσεις στις ψυχές αυτών των ηρώων, δε θα δεις και τρομακτικές διαφορές σε σχέση με το σήμερα. Πάντα παλεύουμε με τα δαιμόνια μας. Γιατί όπως λέει σοφά και ο λαός, έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Στο έργο δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και μη. Όλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Τέλος, όπως προσπαθώ σε κάθε σκηνοθετική δουλειά μου, θέλω ο θεατής να φεύγει με ερωτήματα και όχι με έτοιμες απαντήσεις. Να συνεχίζει μ’ έναν τρόπο ο ίδιος την ιστορία.

15 ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΛΙΑΝΟΣ e1699786128470
ΜΑΡΙΑ-ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΠΕΡΙΚΛΗΣ-ΛΙΑΝΟΣ

Διανομή:

Περικλής Λιανός ( Παναγής), Ελένη Φίλιππα (Έλλη), Φαίδρα Παπανικολάου ( Μέλπω), Δήμητρα Μπάσιου ( Κλειώ), Αντώνης Σανιάνος ( Αλέκος), Κωνσταντίνα Αργυροπούλου  (Αργυρούλα), Χρήστος Ζαχάρωφ ( Παύλος).

Σκηνοθεσία: Νίκος Κρίκας

Κείμενο: Δήμητρα Μπάσιου, Νίκος Κρίκας, Καίτη Αναστασίου 

Μουσική: Θανάσης Οικονομίδης 

Σκηνικά: Λίλιαν Χατζηγεωργίου 

Κοστούμια – αξεσουάρ: Το σπίτι του ηθοποιού

Επιλογή κοστουμιών: Φαίδρα Παπανικολάου 

Φωτισμός: Μανώλης Μπράτσης

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Καρακώστα

Παραγωγή: ΜΗΡΚΑ Production ( ΑΜΚΕ) 

 «ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ»

21 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ ΑΛΙΚΗ ΔΑΝΑΛΗ e1699786155489

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΑΚΑΒΑΣ-ΑΛΙΚΗ-ΔΑΝΑΛΗ

 Πληροφορίες χώρου: 

Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα

Μετρό: Στάση Κεραμεικός,

Τρόλεϋ: 21 Στάση ΚΑΜΠΑ,

ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ, 035 Στάση ΙΚΑ

Το Θέατρο είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ

Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 ώρα 21:00

 Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: 

Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

13 ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ ΑΡΙΕΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ e1699786181498

ΧΑΡΗΣ-ΡΩΜΑΣ-ΑΡΙΕΛ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 15 €. Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 12 €, ατέλειες: 6 ευρώ.

 Προπώληση εισιτηρίων: 

Ταμείο του θεάτρου “Αλκμήνη”, Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 2103428650,

Ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr – www.ticketservices.gr

Ευχαριστούμε το Σπίτι του Ηθοποιού για την ευγενική τους χορηγία σε κοστούμια και αξεσουάρ

Ευχαριστούμε την φωτογραφική ομάδα GREEK INSTAGRAMERS EVENTS

RECENT

RELATED