Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών: Όταν ο Πινόκιο συνάντησε την Barbie

Μια κίτρινη αχυρένια, ξεχαρβαλωμένη αρκούδα, αγορασμένη από ένα γυρολόγο γύρω στο 1970, ήταν η αφορμή για την Μαρία Αργυριάδη να ξεκινήσει να συλλέγει παλιά παιχνίδια.

Σταδιακά χτίστηκε μια συλλογή τόσο σημαντική ώστε να γίνει ένα αξιοπρόσεκτο μουσείο.

Άνοιξαν και οι χώροι πολιτισμού. Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας την πρώτη μου επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, τον Οκτώβριο του 2017. Είχα την τύχη να με ξεναγήσει ο μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος.


Υπεύθυνος για την αισθητική επιμέλεια του χώρου, φώτισε με τις περιγραφές του όλα τα στάδια του διαρκώς εξελισσόμενου έργου, τονίζοντας μου την άριστη συνεργασία του με την Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, υπεύθυνη για το μουσειολογικό κομμάτι της έκθεσης,
και την ακούραστη Μαρία Αργυριάδη.

Με παρέα λοιπόν τον Σταμάτη Ζάννο, ο κόσμος των παιχνιδιών ζωντανεύει μπροστά μου.
Ένα ολόκληρο σύμπαν που αντικατοπτρίζει την ιστορία και τα έθιμα διαφορετικών λαών, ένα σύμπαν όπου όλα είναι αποδεκτά και τίποτα δεν χαρακτηρίζεται εκτός ορίων, μας περιμένει στο Παλαιό Φάληρο. Ξεκινάμε το ταξίδι μας στον κόσμο των συναισθημάτων, μέσα στο ασφαλές περιβάλλον των παιχνιδιών, απολαμβάνοντας την χαρά που μας προσφέρουν.

Ένας παραμυθένιος πέτρινος πύργος, δωρεά της οικογένειας Κουλούρη, η ιδιαίτερη αγάπη της Μαρίας Αργυριάδη για τα παιχνίδια, η πολύτιμη συλλογή της η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης και αποτελεί την βάση πάνω στην οποία στήθηκε το μουσείο, η ανεκτίμητη βοήθεια του Αγγέλου Δεληβοριά αλλά και άξιοι συνεργάτες, εξειδικευμένοι, άριστα καταρτισμένοι, εργάστηκαν επί σειρά ετών και διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον φιλόξενο, περιτριγυρισμένο από αντικείμενα που χαϊδεύουν την μνήμη.

Πολύχρωμες ζωγραφιές, έντονα χρώματα, χαρούμενες ιστορίες σηματοδοτούν την εικόνα του μουσείου που αψηφώντας τα πρωτόκολλα αφήνεται στην εξωστρέφεια και κλείνει το μάτι στο συναίσθημα.


Άλλωστε τα παιχνίδια είναι ένα καλό μέσο να βιώσει κανείς πολλές διαφορετικές ιστορίες χωρίς να κινδυνεύει από την αλήθεια τους. Τα παιχνίδια μας συνδέουν με τον αθώο εαυτό μας, μια μεγάλη αγκαλιά διπλά ανεκτίμητη στις μέρες μας.

Η Μαρία Αργυριάδη έφυγε από την ζωή ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του μουσείου. Άφησε πίσω της έργο που εκπέμπει ξεχωριστή ευαισθησία και θα μας αφορά όσο ο κόσμος θα αναγνωρίζει αυτή την ευαισθησία βιωματικά.

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1
Παλαιό Φάληρο

Ζέττα Μακρίδου

Μετά από πολύχρονες σπουδές μπαλέτου και ένα πέρασμα από το X-Ray Models Agency σαν booker, από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το δημιουργικό κόσμημα. Παράλληλα με αυτό, μια μέρα αποφάσισα εικόνες που συνέλεξα από προσωπικά, επαγγελματικά αλλά και ψυχικά μου ταξίδια, να τις μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα κείμενα μου. Η ζωή είναι εξόχως αναπάντεχη….

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue