Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F09%2FLikewoman 1200800 4

Νέα βιβλία για το Φθινόπωρο ιδανικά να σας συντροφεύσουν στον ελεύθερο χρόνο σας!

Το φθινόπωρο είναι εδώ! Η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά, τα φύλλα έχουν αρχίσει να αλλάζουν χρώμα και όλοι μας αφήνουμε πίσω τις όμορφες αναμνήσεις του καλοκαιριού και προετοιμαζόμαστε για τη νέα σεζόν. Μια νέα εποχή πασπαλισμένη με την μυρωδιά του μήλου, της κανέλας, της καραμέλας και του χώματος μετά τη βροχή. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα ζεστό ρόφημα και ένα βιβλίο για να χαλαρώσουμε από την ένταση της καθημερινότητας.

Το likewoman.gr παρέα με το bythebook.gr σας προτείνει νέα βιβλία για το Φθινόπωρο, ιδανικά να σας συντροφεύσουν και να σας ταξιδέψουν στον ελεύθερό σας χρόνο.

Το κίτρινο πανί“, Βασιλική Παπαναστασίου

Τα πολύ παλιά χρόνια, ύψωναν κίτρινη σημαία στα καράβια όταν υπήρχε πρόβλημα μεταδιδόμενης ασθένειας εντός του καραβιού και έτσι έδιναν το σήμα πως το πλοίο βρισκόταν σε καραντίνα. Αργότερα, τα κίτρινα πανιά απέκτησαν τον εντελώς αντίθετο συμβολισμό· υψώνονταν στα πλοία όταν η καραντίνα είχε λήξει και, επομένως, το πλοίο ήταν έτοιμο να περάσει από υγειονομικό έλεγχο με ασφάλεια. Το «Κίτρινο Πανί» είναι μία αλληγορική σάτιρα με έντονο το θεατρικό στοιχείο, εντός της οποίας συντίθενται η ποίηση και ο πεζός γραπτός λόγος. Κυρίως αποτελεί ατομική έκφραση και διαπροσωπική δημιουργική συνδιαλλαγή μεταξύ δύο γυναικών, η οποία ξεκίνησε σαν παιχνίδι κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Αναφέρεται σε μια χήρα και μια ζωντοχήρα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους αυτοσαρκαστικές ατάκες, τις οποίες μετατρέπουν σε αγγελίες αναζήτησης γαμπρών και αρχίζουν να τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα Χριστούγεννα τις βρίσκουν έγκλειστες. Αρχίζουν να θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια και να απευθύνουν ευχές και γράμματα στον Άγιο Βασίλη. Με αφορμή το παράδειγμά τους, τα Χριστούγεννα του 2020 θα ξεκινήσουν τα γράμματα και άλλων ενηλίκων γυναικών προς τον Άγιο. Οι επιδράσεις της καραντίνας θα εξωθήσουν σε αγγελίες κι αναζητήσεις και άλλα ζώντα ή φανταστικά πλάσματα ή αντικείμενα που αποκτούν ζωή. Έτσι, καμινάδες, κότες, γίδες, μέλισσες αλλά και γοργόνες και λουλούδια βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση. Τη χήρα και τη ζωντοχήρα θα τις ζηλέψουν και θα αρχίσουν να τις μιμούνται και άλλες θηλυκές υπάρξεις, αλλά χωρίς τύχη, εξαιρουμένης μιας χοντρής και άχαρης μπετονιέρας που κατάφερε να βρει μάγκα τσίφτη οδηγό.

Τι θα συμβεί στο τέλος; Πού θα οδηγήσουν όλες αυτές οι αναζητήσεις της χήρας, της ζωντοχήρας και όλων των υπολοίπων όντων, που ψάχνουν έγκλειστα και εναγωνίως εκείνο που τους λείπει; Πού να βρίσκεται άραγε κρυμμένο το κίτρινο πανί της ιστορίας μας; Αφήνουμε τους αναγνώστες μας να το αναζητήσουν στη διάρκεια της ανάγνωσης. Β. Π.

“Η Τσαούσα“, Ελένη Κιουσέ

Την βάφτισαν Εύα. Την φωνάζουν Τσαούσα. Γιατί από κοριτσάκι, άρπαζε τη ζωή από τα μαλλιά και δεν το έβαζε κάτω. Παρά τις απανωτές προδοσίες που αυτή της επιφυλάσσει, η Εύα θα μείνει Τσαούσα – μέχρι η ζωή να της χαρίσει αυτά που της χρωστά, σε μια Αθήνα που αλλάζει…

Κάνε τα στραβά μάτια”, Jeffrey Archer

Η νέα επικίνδυνη αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας ο Γουίλιαμ Γουόρικ, επιθεωρητής μετά την πρόσφατη προαγωγή του, είναι να συντονίσει μια μυστική επιχείρηση που θα ξεσκεπάσει ένα διαφορετικό είδος εγκλήματος: τη διαφθορά στους κόλπους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Η ομάδα του, ενισχυμένη από τις αστυνομικούς Ρεμπέκα Πάνκχερστ και Νίκι Μπέιλι, αναλαμβάνει να παρακολουθήσει τον Τζέρι Σάμερς, έναν νεαρό αρχιφύλακα που ο πολυτελής τρόπος ζωής του δε συμβαδίζει με τα οικονομικά του. Όμως η έρευνα παίρνει απρόσμενη τροπή όταν η Νίκι γοητεύεται από τον Σάμερς.

“Δικαίωσις“, Άρια Αθανασάκη

Μια ιστορία βγαλμένη απ’ το χρονοντούλαπο, πασπαλισμένη με δραματικό ρομαντισμό, γεμάτη από αγνά συναισθήματα της ήβης που άλλοτε ανθούν κι άλλοτε πλήττονται. Άνθρωποι ηθικοί αλλά και άλλοι «ανήθικοι» σύμφωνα με τα δεδομένα κοινωνικά στερεότυπα, μπλέκουν τις ζωές τους, πονούν, ερωτεύονται, πληγώνονται, ελπίζουν και συνεχίζουν της ζωής και της καρδιάς τα καλέσματα, χτυπημένοι ενίοτε απ’ της μοίρας τα προστάγματα!

Η Μάρθα, το κεντρικό πρόσωπο, μια μοιραία γυναίκα, ανυπότακτη στους κανόνες που ορίζει το μικρό και συντηρητικό χωριό της, πορεύεται διαφορετικά απ’ τις άλλες γυναίκες καθώς ο έρωτας παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή της και η έννοια της ηθικής ορίζεται μέσα από τα «θέλω» της και όχι τα «πρέπει» της κοινωνίας για το ρόλο της γυναίκας. Ο χαρακτήρας της, η φιλοσοφία ζωής της, οι συμπεριφορές της, επηρεάζουν και επιδρούν καταλυτικά στις ζωές των άλλων που εμπλέκονται μαζί της είτε ως αδέρφια, είτε ως γονείς, εραστές, σύζυγοι…

Άγριο Γιασεμί“, Ελένη Βεζύρογλου

Ο δρόμος της τιμής είναι πάνω από το δρόμο της αγάπης. Στερεύουν οι ελπίδες της Μακεδονίας για την ένωσή της με την ελεύθερη Ελλάδα. Ο αγώνας γίνεται όλο και πιο λυσσαλέος. Η πατρίδα ζητά από τα παλικάρια της να μην την αφήσουν να πέσει στα χέρια των Βούλγαρων που την ορέγονται και εκείνα τρέχουν στο πλευρό της. Μαζί τους και ο Μίλιος, που τα στήθη του γεμίζουν από τον πόθο της λευτεριάς και από την αγάπη του για τη Γαλάτεια, την πριγκίπισσα των παιδικών του χρόνων, που της έχει χαρίσει τη ζωή και την καρδιά του. «Θα γυρίσω για ’σένα, για να σε κάνω γυναίκα μου», της είχε τάξει στα χαλάσματα του πύργου, εκεί που αντάλλαξαν το πρώτο τους φιλί. Όμως, η ζωή έχει άλλα σχέδια και για τους δύο. Η Γαλάτεια οφείλει να υπακούσει στο θέλημα του πατέρα της και να πάρει για άντρα της εκείνον που της επιβάλλει, υποτάσσοντας τον εαυτό της στα πρέπει της τιμής και της πατρίδας. Ο μόνος που μπορεί να τη γλιτώσει είναι ο Μίλιος, όμως το γράμμα δεν φτάνει ποτέ στα χέρια του, παρά μόνο σαν είναι πια πολύ αργά… Μέσα στην αντάρα του πολέμου, κάτω από τον ίσκιο του πύργου, μια αγάπη θα αψηφήσει τα ανθρώπινα. Σαν άγριο γιασεμί στο άνυδρο χώμα θα απαιτήσει το μερτικό της. Όμως, τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς θυσίες…

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RECENT

RELATED