Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F09%2Flikewomangr NIKOLAS SMIRNAKIS

Νικόλας Σμυρνάκης: «Αυτό θέλω να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου»

Νικόλας Σμυρνάκης: Ένα scroll στο Instagram και ξαφνικά ακούω έναν άνδρα να μιλάει και να με μαγεύουν αυτά που λέει.

Η χροιά της φωνής του, το χαμόγελό του και οι αλήθειες που αγγίζουν, έγινε η αφορμή μιας όμορφη συνομιλίας. Έχουμε ανάγκη από αληθινούς ανθρώπους, έχουμε ανάγκη για εξέλιξη, έχουμε ανάγκη για αλήθειες, έχουμε ανάγκη για αγάπη, έχουμε…έχουμε…έχουμε.

Ο Νικόλας είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος που μπορεί να σε εμπνεύσει και να σου δώσει μεγάλη δύναμη. Σου δίνει τροφή για σκέψη, σε παίρνει από το χέρι και βήμα βήμα σε οδηγεί στην προσωπική σου εξέλιξη όπως εσύ το επιθυμείς, με αγάπη και σεβασμό.

Είναι χαρά και τιμή μου σήμερα να σας τον παρουσιάζω στο likewoman.gr.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις?

Ξεκίνησα να γράφω το 1999. Τη χρονιά που πέρασα στο πανεπιστήμιο. Δεν είχα ιδέα τι ήθελα να κάνω. Επέλεξα την ΑΣΟΕΕ γιατί τότε το χρηματιστήριο ήταν ψηλά. Ίσως το γράψιμο να ήρθε σαν αντίβαρο. Σαν στοιχείο ισορροπίας.

Ερωτεύτηκα σφόδρα εκείνη την περίοδο και δυσκολευόμουν πολύ, ντρεπόμουν, φοβόμουν να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Τα αποτύπωσα λοιπόν στο χαρτί. Όταν διάβασα τι είχα γράψει, κόλλησα. Εντυπωσιάστηκα. Ανακάλυψα μια πτυχή του εαυτού μου που δεν ήξερα ότι υπήρχε. «Αυτό θέλω να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπα στον εαυτό μου. Και μέχρι τώρα, έμεινα πιστός στην υπόσχεσή μου.

Τι θεωρείς χάρισμα σε έναν άνθρωπο? Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου χαρισματικό?

Κανείς που είναι πραγματικά ψηλά δεν έφτασε εκεί λόγω χαρίσματος, ή λόγω ταλέντου. Το πιο αθλητικό σώμα δεν θα καταφέρει ποτέ να κερδίσει έναν αγώνα δρόμου υψηλού επιπέδου, αν δεν γυμναστεί σωστά. Το ταλέντο είναι μια εύκολη δικαιολογία για να μην προσπαθήσει κάποιος. Γιατί να προσπαθήσεις αν πιστεύεις ότι «δεν το έχεις». 

Μια κοινωνία, στην οποία επικρατεί η άποψη ότι υπάρχει ταλέντο, είναι μια κοινωνία που ελέγχεται πολύ ευκολότερα. Πιο εύκολα χειραγωγείται εκείνος που ζει μια ζωή ανέχειας, από εκείνον που ανέρχεται, προοδεύει και αποκτά πρόσβαση στη γνώση.

Τις περισσότερες φορές βλέπουμε το αποτέλεσμα και δεν ασχολούμαστε με όσα το δημιούργησαν. Ακούμε μια ωραία φωνή και δεν ρωτάμε πόσες χιλιάδες φορές έχει τραγουδήσει, καθώς και πόσες άλλες τραγούδησε παράφωνα.

Ένας μεγάλος ζωγράφος πολύ πιθανόν να μη γινόταν μεγάλος ζωγράφος, αν, όταν ήταν παιδί, αντί για ένα πινέλο κι ένα κομμάτι χαρτί, έβρισκε μπροστά του ένα πιάνο. Ταλέντο είναι η απόφασή σου να εκμεταλλευτείς τα «ταλέντα» σου. Επομένως το μόνο ουσιαστικό ταλέντο που εγώ παραδέχομαι είναι το επίκτητο.

Για μένα, μιας και με ρωτήσατε, το μόνο που ξέρω είναι ότι έχω ρίξει απύθμενα πολλή δουλειά για όσα έχω κατορθώσει, λίγα ή πολλά. Και δεν μου έχει χαριστεί τίποτα. Ο χαρισματικός, θεωρητικά, είναι αυτός που τα καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Οπότε κάθε άλλο παρά χαρισματικός είμαι.

Μέσα από αυτά που λες και από αυτά που γράφεις τι θέλεις να περάσεις στον κόσμο?

Θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου, τη φιλοσοφία ζωής μου. Τη δική μου Αλήθεια.

Η φύση του ανθρώπου όμως είναι μία. Λειτουργούμε με παρόμοιους τρόπους. Όπως με παρόμοιους τρόπους λειτουργούν οι ουραγκοτάγκοι, οι ελέφαντες, τα λιοντάρια ή τα σκουλήκια. Άρα, αν κάτι ισχύει για εμένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ισχύει και για εσένα. Και αν ισχύει για εμένα και για εσένα, υπάρχουν πιθανότητες να ισχύει και για άλλους.

Δουλειά μου είναι να κάνω λόγο αυτό που έχω μέσα σου, να το βάζω σε ένα κουτάκι, πρώτα για να το καταλάβω εγώ κι έπειτα για να το δείξω στους συνανθρώπους μου. Αν εκείνοι αντιδράσουν με ένα «Πώς δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα;» μάλλον πρόκειται και για δική τους Αλήθεια. Αν τη μοιράζονται κι άλλοι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για καθολική Αλήθεια. Δεν την ανακάλυψαν εκείνη τη στιγμή, απλώς την κατανόησαν γιατί κάποιος τη μετέτρεψε σε λόγο.

Όταν συμβαίνει αυτό, όταν δηλαδή οι αναγνώστες νιώθουν ότι συνδέονται οι Αλήθειες μας μέσα από ένα βιβλίο μου που διαβάζουν, το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Σαν να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Σαν να γνωριζόμαστε χρόνια. Αισθανόμαστε Συνοδοιπόροι.

Τι σημαίνει για εσένα ο όρος πνευματικό άτομο?

Πνευματικός άνθρωπος είναι εκείνος που πρωταρχική του ιδιότητα είναι ο άνθρωπος. Η μόρφωση έρχεται μετά. Σίγουρα η γνώση βοηθάει. Όπως και οι εμπειρίες. Τα ταξίδια αποτελούν υπενθύμιση ζωής και μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για πνευματική αναζήτηση.

Μετά τον covid έχει αλλάξει ο κόσμος?

Δεχθήκαμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε ποτέ να δεχθούμε. Ζήσαμε υπό συνθήκες πρωτόγνωρες. Δοκιμαστήκαμε, μάθαμε να υπομένουμε, απομακρυνθήκαμε ο ένας από τον άλλον για καιρό.

Εννοείται ότι η εμπειρία αυτή έχει εγγραφεί βαθιά μέσα μας. Μας έχει ήδη αλλάξει. Το θέμα είναι αν θα την αξιοποιήσουμε ως υπενθύμιση ζωής ή αν θα κουβαλάμε μόνιμα τον φόβο για καθετί που έχει αξία. Τη διασύνδεση, την ελευθερία, την ίδια τη ζωή. Το ερώτημα δεν είναι αν έχει αλλάξει ο κόσμος αλλά πώς έχει αλλάξει. Για τον καθένα η απάντηση είναι διαφορετική γιατί η διαχείριση είναι διαφορετική. Συνολικά όμως στον πλανήτη η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι έχει αφήσει το αποτύπωμά της.

Τι σημαίνει αγάπη και ευγνωμοσύνη για εσένα? Θεωρείς ότι λείπουν αυτά από αρκετούς ανθρώπους?

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το τελευταίο μου βιβλίο, Η ΑΛΗ8ΕΙΑ: «Η ευγνωμοσύνη για όσα έχεις είναι ο πιο απλός και συνάμα έξυπνος τρόπος για να είσαι μόνιμα χαρούμενος. Δεν χρειάζεται να μοχθήσεις για να αποκτήσεις αυτά που ήδη έχεις. Μόνο να τα σεβαστείς».

»Λένε πως αν δεν εκτιμάς αυτό που έχεις, το χάνεις. Μα πώς να χάσεις κάτι που ποτέ δεν είχες; Ευγνωμοσύνη! Τίποτα πιο κοντά στη συνειδητή ευτυχία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να νιώσεις ασφαλής, για να νιώσεις μια αίσθηση αναγνώρισης και ουσιαστικής έκπληξης, από το να είσαι ευγνώμων. Όταν χαίρεσαι με όσα σου ανήκουν, καθετί νέο είναι στοιχείο Έκπληξης. Αναρωτήσου το εξής: Αν δεν εκτιμάς τις μεγάλες στιγμές όταν έρχονται, γιατί τις κυνηγούσες εξαρχής; Και ποιο το νόημα να αναζητήσεις νέες;».

 Σε ό,τι αφορά την αγάπη, πιστεύω βαθιά ότι ένα συναίσθημα υπάρχει. Αυτό της Αγάπης. Της δίνουμε διάφορα ονόματα οι άνθρωποι: τρυφερότητα, αρμονία, ομορφιά, ευτυχία, αναγνώριση, ευγνωμοσύνη, συμπόνια, νοιάξιμο, κατανόηση, συγχώρεση, μα στην ουσία, στο βάθος, εκείνη ψάχνουμε. Την Αγάπη για τον εαυτό μας, την Αγάπη για τους άλλους, την Αγάπη από τους άλλους για εμάς. Αυτά είναι τα τρία επίπεδα Αγάπης. Όλα τα άλλα θετικά συναισθήματα είναι παραλλαγές της Αγάπης.

Η καθημερινότητα μας κατακλύζεται από άσχημες ειδήσεις, γιατί μέσα σε αυτές δεν ακούμε κάτι όμορφο? Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιος λόγος?

Θα βγεις έξω από το σπίτι σου και θα ακούσεις την γκρίνια του γείτονα, τη δυσκολία του γνωστού, την αγανάκτηση για την ήττα της ομάδας του φίλου, θα παρακολουθήσεις στην τηλεόραση την απαισιόδοξη μελέτη γύρω από την οικονομική κρίση. Το κακό βγαίνει αβίαστα, είναι εύκολο και πολύ δημοφιλές∙ το καλό απαιτεί περισσότερο κόπο. Οι άνθρωποι εστιάζουν πολύ πιο εύκολα στα αρνητικά απ’ ό,τι στα θετικά.

Είμαστε προγραμματισμένοι έτσι από τους μακρινούς παππούδες μας στα σπήλαια, οι οποίοι έπρεπε να μάθουν να εστιάζουν στα αρνητικά γεγονότα, δηλαδή να αναγνωρίζουν με ταχύτητα τον κίνδυνο για να παραμείνουν ζωντανοί. Σε όλη τους τη ζωή ζητούσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «Πώς θα προστατευτώ από το κρύο, από τη βροχή, από τον ήλιο, από το άγριο θηρίο, από την αρρώστια, από τον εχθρό;». Ο προγραμματισμός αυτός φτάνει μέχρι και τις μέρες μας.

Με λίγα λόγια το κακό πουλάει και αυτό μας ταΐζουν συνεχώς. Αν δεν σταματήσουμε να το «παραγγέλνουμε», δεν θα σταματήσουν και να μας το ταΐζουν. Η επιλογή και πάλι είναι δική μας.

Θέλω να μας μιλήσεις λίγο για την φιλοσοφία του Ανθρώπου στο ΝηΣί. Τι είναι?

Το ΝηΣί του Ανθρώπου δεν είναι τοποθεσία. Είναι μια ιδέα. Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, γνώσεις που οδηγούν στην Πρόοδο, στην Αγάπη, στην Πληρότητα, στην Αλήθεια. Στη μεγαλύτερη επιτυχία όλων. Την ευτυχία. Το ΝηΣί συμβολίζει τις αρχές, τις αξίες και τις γνώσεις, και ο Άνθρωπος πάνω σε αυτό συμβολίζει όσους ενστερνίζονται και διαδίδουν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, εμπνέοντας κι άλλους να κάνουν το ίδιο.

Το ΝηΣί του Ανθρώπου είναι πάντα κοντά. Πολύ κοντά. Δίπλα σου. Δηλαδή, μέσα σου. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις σε απρόσιτους προορισμούς.

Η φιλοσοφία του Ανθρώπου στο ΝηΣί έχει σκοπό να αποτελέσει μια παγκόσμια οικογένεια όπου όλοι θα νιώθουν ότι έχουν μια ξεχωριστή θέση. Επιτυχημένοι, ευτυχισμένοι, αγαπημένοι, καλύτεροι άνθρωποι που δημιουργούν έναν, στα μάτια πολλών, ουτοπικό κόσμο. Άνθρωποι… στο ΝηΣί.

Στο ΝηΣί του Aνθρώπου οι άνθρωποι δεν κοιτούνε με τα μάτια.
Στο ΝηΣί του Aνθρώπου οι άνθρωποι δεν κοιτούνε άλλο, γιατί όλα τα ‘χουν δει.
Στο ΝηΣί του Aνθρώπου οι άνθρωποι όλα τα ‘χουν δει γιατί μέσα τους κοιτάξανε.

Έχεις υπάρξει ομιλητής στο TEDx και έχεις κάνει σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς έχεις απευθυνθεί σε χιλιάδες ανθρώπους.
Τι αποκόμισες από όλους αυτούς και πως συνέβαλαν στην εξέλιξή σου?

Αγάπη. Πολλή αγάπη.

Έχω διαβάσει ότι όραμά σου είναι να βοηθήσεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρουν τον σκοπό τους και να το πετύχουν. Θεωρείς ότι το έχεις καταφέρει?

Τα μεγάλα οράματα δεν εκπληρώνονται ποτέ. Είναι εκεί για να δείχνουν κατεύθυνση. Αποτελούν Πυξίδα όχι προορισμό. Για να έχεις δρόμο να διαβείς. Ουρανό για να πετάξεις.

Πες μας λίγα λόγια για τα βιβλία σου τα οποία τα έχω αγαπήσει, τον Τυρίνο και την Αλήθεια, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει και το επόμενο στα σκαριά? 

Ο ήρωας του βιβλίου Η ΑΛΗ8ΕΙΑ παλεύει να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;». Αυτό τουλάχιστον είναι το αρχικό του κίνητρο, η πρώτη Αλήθεια που ψάχνει. Επισκέπτεται λοιπόν ένα νησί που δεν υπάρχει στον χάρτη, το ΝηΣί του Ανθρώπου, και εκεί συναντά τους μελετητές των 8 Ανθρώπινων Αναγκών, οι οποίοι του ανοίγουν πόρτες στο μυαλό και στην ψυχή.

Μέσα από τη σύνθεση αυτών των γνώσεων ανακαλύπτει μια Αλήθεια που ανατρέπει όλα όσα μέχρι τότε θεωρούσε αυτονόητα. Αυτή η Αλήθεια, αν διαδοθεί, είναι ικανή να επηρεάσει την ανθρωπότητα με έναν απίθανα καταλυτικό τρόπο. Όπως η Αλήθεια κάθε ανθρώπου. Η δική σου, η δική μου, του καθένα που διαβάζει αυτές τις γραμμές. Το γιατί προφανώς το εξηγώ στο βιβλίο.

Το ίδιο ταξίδι με τον Μαρτίνο, τον ήρωα, καλείται να κάνει και ο αναγνώστης. Προορισμός –ποιος άλλος;– η δική του Αλήθεια.

 Σε ό,τι αφορά το παραμύθι, «Τυρίνος. Ο Κλέφτης Φόβων», ο ήρωας είναι ένα ποντίκι που ζει όλη του τη ζωή σε έναν σκοτεινό υπόνομο. Είναι πολύ φτωχός, όπως σχεδόν όλα τα ποντίκια. Αποφασίζει να ληστέψει την Τυράπεζα, να μοιράσει το τυρί και να τιμωρήσει τους Τυραπεζίτες. Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν… Ο Τυρίνος θα ζήσει μια απίθανη περιπέτεια και θα συνειδητοποιήσει ότι έχει μια εκπληκτική σούπερ δύναμη! Μπορεί να κάνει αυτό που φοβάται.

Είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία και τη γενναιότητα. Βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, απενοχοποιεί στα μάτια τους το συναίσθημα του φόβου και τα προτρέπει να τον μεταμορφώσουν σε κινητήρια δύναμη. Ακόμα καλύτερα… σε φίλο και σύμμαχο.

Το ερώτημα εδώ είναι: Γίνεται να γίνεις φίλος με το φόβο; Φυσικά και γίνεται. Όλοι κρύβουμε έναν Τυρίνο μέσα μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον ξυπνήσουμε.

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια, ετοιμάζουμε με τη ΔΙΟΠΤΡΑ κάτι ολότελα διαφορετικό. Θα αποτελέσει έκπληξη για τους αναγνώστες! Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα!

Σίγουρα θα έχεις πληγωθεί στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνεχίζουν να σε πληγώνουν ή έχει βρει την δική σου άμυνα να τους αντιμετωπίσεις?

Όσο μεγαλώνω τόσο προσπαθώ να δω τη θέση του άλλου. Όσο μεγαλώνω όμως τόσο καλύτερα γνωρίζω τον εαυτό μου. Τι ανέχομαι και τι όχι. Τι είναι για μένα αδιαπραγμάτευτο και τι συζητήσιμο. Μεγάλο πράγμα να ξέρεις τι δεν θέλεις.

Αν έχω πληγωθεί από μια συμπεριφορά, η οποία βρίσκεται στο πλαίσιο του «συζητήσιμου», επικοινωνώ το συναίσθημά μου χωρίς επίκριση. Ανάλογα με την αντίδραση, αποφασίζω τι θα κάνω. Και όταν λέω αντίδραση δεν εννοώ μόνο τι θα ακούσω, αλλά την αλλαγή στάσης. Αν, αφού κάνω την προσπάθειά μου, δεν δω αποτέλεσμα, απομακρύνομαι. Κάποιες φορές η απομάκρυνση είναι η μόνη λύση. Δεν πρέπει να τη φοβόμαστε οι άνθρωποι.

Όταν απομακρυνόμαστε από έναν άνθρωπο, ή όταν απομακρύνεται εκείνος από εμάς, δεν πρέπει να το βλέπουμε ως απόρριψη. Ούτε από την πλευρά του, ούτε από την πλευρά μας. Απλά δεν συνάδουν οι αλήθειες μας. Κι αυτό είναι εντάξει. Είναι ανθρώπινο.

Τα επόμενα σχέδια σου ποια είναι?

Το 2023 βγαίνει το επόμενο βιβλίο μου. Κάτι, όπως ανέφερα, ολότελα διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει ως τώρα.

Το μεγαλύτερο σχέδιό μου, όμως, είναι να συνεχίσω να είμαι δημιουργικός. Και αυτά που κάνω να συνεχίσουν να αφορούν και άλλους.

Μόνο τότε νιώθω ότι η ύπαρξή μου έχει νόημα.

Μόνο τότε νιώθω ότι εκπληρώνω τον δικό μου σκοπό ζωής.

Μια ευχή σου?

Έμπνευση, Έκφραση, Δημιουργία. Το τρίπτυχο της ζωής.

Πρόοδο, Αγάπη και Πληρότητα. Οι τρεις ανώτερες Ανθρώπινες Ανάγκες.

Και πολλή Αλήθεια. Αλήθεια, δηλαδή Ελευθερία.

 

Βρείτε εδώ όλα τα βιβλία του Νικόλα Σμυρνάκη

 

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED