Skip to main content
images easyblog articles 6892 Nina kaloutsa synedefxi e441ae53

Νίνα Καλούτσα: Η Μαγεία Της Φωνής

Γνώρισα την Νίνα Καλούτσα πριν 2 περίπου χρόνια σε έναν υπέροχο πρωινό καφέ με φίλες και με μάγεψε η βαθειά και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή της, το πνεύμα της, το χιούμορ της και το υπέροχο χαμόγελο της. Ο λόγος της στρογγυλός ολόκληρος σε κρατoύσε σε εγρήγορση με την προσοχή σου απόλυτα συγκεντρωμένη. 

Η Νίνα είναι σοπράνο και Ειδικός Φωνής (Voice & Speaking Specialist). Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας με Master Όπερας. Ως σοπράνο της έχει απονεμηθεί το βραβείο Πούσκιν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την συμβολή της στη διάδοση της ρωσικής κλασικής μουσικής στη χώρα μας.

Από το 2011, εργάζεται ως Ειδικός Φωνής (www.ninakaloutsa.com) και έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων και ιδιώτες σε ατομικά και ομαδικά μαθήματα με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας, της διαπραγματευτικής και ηγετικής ικανότητάς τους μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής (μέθοδος ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ). Τα σεμινάριά της Φωνής, Δημόσιας Ομιλίας και team building διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα & Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με εταιρείες και φορείς, όπως: Google, ΟΤΕ, Coca-Cola 3E, Eurobank, Alpha Bank, Leaseplan, Bristol-Myers Squibb, TATOΙ CLUB κά. 

Πληροφορίες για το επόμενο ανοιχτό σεμινάριό της το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Δεκεμβρίου ΕΔΩ μην το χάσετε!

Γιατί λοιπόν μια σοπράνο, αναγνωρισμένη, βραβευμένη και με διεθνή καριέρα αποφασίζει να γίνει ειδικός Φωνής στην Ελλάδα και να φτιάξει μια μέθοδο και να την ονομάσει ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ; Τι όραμα κρύβει μια τέτοια αναπάντεχη κίνηση;

Στην πορεία μιάς 25ετούς πορείας ως δασκάλα μονωδίας συχνά απευθύνονταν σε μένα άνθρωποι που δεν επιθυμούσαν να τραγουδήσουν, είχαν όμως διάφορα ζητήματα στη φωνή και το λαιμό τους και έψαχναν λύσεις. Πάντοτε βοηθούσα αποτελεσματικά σε τέτοια περιστατικά και σταδιακά δημιουργήθηκε η μέθοδός μου ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Έτσι σήμερα εργάζομαι μόνο με ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα της φωνής και τη δημόσια ομιλία τους. Αυτοί οι άνθρωποι πετυχαίνουν να αυξήσουν την επιρροή τους, να περνούν τα μηνύματά τους σε μέγιστο βαθμό είτε πρόκειται για πώληση, είτε για story telling, είτε για εμφάνιση στα media κλπ.

Μπορεί πράγματι να αλλάξει κάποιος τον τρόπο που μιλά; Να καλλιεργήσει μια βαθειά και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή; Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Φυσικά και μπορεί. Μπορεί όχι απλά να την αλλάξει, μπορεί ακόμη και να την μεταμορφώσει. Αρκεί να έχει ευελιξία στο καινούργιο, πειθαρχία στις ασκήσεις και επιμονή, διότι χρειάζεται κάποιος χρόνος. Πρόκειται για σπάσιμο συνηθειών και υιοθέτηση νέων. Όμως, όπως λέει ο Αριστοτέλης “Και η εξαιρετικότητα είναι μία συνήθεια”.

Τι ακριβώς θα μπορούσε να του προσφέρει ένα σεμινάριο με έναν ειδικό φωνής; Μιλάς για βελτίωση της επικοινωνίας, για διαπραγματευτική και ηγετική ικανότητα. Είναι πράγματι η φωνή τόσο σημαντική; Θα μπορούσε κάποιος παρατηρώντας τον τρόπο που μιλάει κάθε μέρα και κάνοντας αλλαγές στην φωνή του να αλλάξει στη ζωή του;

Στα σεμινάριά μου επικεντρώνομαι στη φωνή, τη γλώσσα σώματος και το λεξιλόγιο. Όταν κάποιος ορίζει αυτό το τρίπτυχο, τότε η επικοινωνία απογειώνεται. Να σας εξηγήσω πώς: Επί παραδείγματι έρχονται άνθρωποι που αρχικά μιλούν συγκεχυμένα, ή με ταχυλαλία ή μονότονα ή με κακή στάση σώματος ή δυσκολεύονται να κοιτάξουν στα μάτια τον συνομιλητή τους κλπ. και μαζί αλλάζουμε αυτές τις παραμέτρους. Η φωνή τους σταδιακά αποκτά όγκο, το ηχόχρωμα βελτιώνεται, εκφράζουν περισσότερο συναίσθημα, κινούνται ή στέκονται πιο αρμονικά τη στιγμή που μιλούν. Έτσι συνδέονται πιο αποτελεσματικά με τον συνομιλητή ή το κοινό τους. Αυτή η βελτιώση επιδρά άμεσα σε όλους τους τομείς της ζωής στην επικοινωνία, ηγετική και διαπραγματευτική ικανότητα.

Ξέρω ότι σου αρέσει να δίνεις μικρές συμβουλές αυτοβελτίωσης. Έχεις κάποιο tip για τις αναγνώστριες μας;

Η φωνή σε αρκετές περιπτώσεις είναι σύμπτωμα. Με άλλα λόγια μαζί με τη φωνή συνηχεί και η ψυχική διάθεση, στην οποία κάποιος έχει μόνιμα “κολλήσει”. Ας πάρουμε την περίπτωση που κάποιος βραχνιάζει συχνά και η βραχνάδα διαρκεί αρκετό καιρό. Αυτό σημαίνει ότι το μέσα του στέλνει το μήνυμα: “Κουράστηκα, μπούχτησα. Θέλω να μην μιλάω, να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ”. Ας σεβαστεί λοιπόν ο άνθρωπος αυτός το μήνυμα και ας κάνει ΑΦΩΝΙΑ. Δηλαδή ας παύσει να μιλά για να ξεκουραστούν οι φωνητικές χορδές και την ίδια στιγμή ας αφεθεί να αφουγκραστεί καλύτερα τις βαθύτερες επιθυμίες του.

Ακούγεται απλοϊκό, όμως είναι μεγάλη πρόκληση να σταματήσει να μιλά κάποιος εντελώς και να παραδοθεί στο μέσα του. Θα εκπλαγεί από τα συναισθήματα που θα αναδυθούν. Η ίαση έρχεται μόνο όταν το μέσα μας εισακούγεται.

Εφαρμόζεις την μέθοδο αυτή και σε εταιρείες και οργανισμούς.Μάλιστα έχεις δημιουργήσει ειδικά προγράμματα Teambilding. Πώς μπορεί μια ομάδα να δέσει μέσα από τη φωνή, τον ήχο;

Το “χτίσιμο ομάδας” μέσα από το πρόγραμμα “ONE TEAM-ONE VOICE” είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο μου κεφάλαιο. Μέσα από τη μέθοδό μου ομαδικού τραγουδιού υπάρχουν πολλαπλά οφέλη: ενίσχυση ομαδικότητας & συνεργασίας, δημιουργικότητας, έκφραση συναισθήματος, δημιουργία νέων σχέσεων, διαχείριση άγχους κ.ά. Η αλλαγή της ενέργειας της ομάδας είναι εντυπωσιακή.

Η συνεργασία σου με το Ίδρυμα Θεοχαράκη διαρκεί πολλά χρόνια. Θέλω να μας πεις για τα υπέροχα προγράμματα που πραγματοποιείς εκεί. Εξ΄όσων γνωρίζω εκτός από τα σεμινάρια, έχεις δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ειδικά για γυναίκες.

Έτσι είναι. Πριν από 5 χρόνια δημιούργησα τη Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στις 10.00-12.00. Απευθύνεται σε γυναίκες που πιθανόν να μην έχουν μουσική μόρφωση και ίσως να μην έχουν τραγουδήσει ποτέ. Χρειάζεται να έχουν σωστή φωνή και επιθυμία να εκφραστούν μέσα από το τραγούδι. Κάθε τόσο πραγματοποιούμε συναυλίες στο όμορφο αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Τα τελευταία χρόνια μαέστρος της χορωδίας είναι η Κατερίνα Βασιλικού και εγώ κάνω την φωνητική προετοιμασία. Προσκαλούμε όλες τις κυρίες που θέλουν να τραγουδήσουν να έρθουν να γνωριστούμε.

Τελικά πες μας κάτι για σένα να γνωρίσουμε την Νίνα Καλούτσα πέρα από τη σοπράνο, πέρα από την ειδικό φωνή. Την Νίνα γυναίκα, τα όνειρα σου, τις φιλοδοξίες σου, τι αγαπάς;

Τα όνειρά μου… Να εξελίσσω διαρκώς τη μέθοδό μου ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ, έτσι ώστε να αγγίζω όλο και περισσότερους ανθρώπους εντός και εκτός Ελλάδας. Να ενσωματώσω περισσότερη τεχνολογία, νέες τεχνικές, καθώς και να δημιουργήσω δίκτυο συνεργατών. Γίνεται να βοηθώ ακόμη και όταν κοιμάμαι; Αυτό είναι το όνειρό μου.

Σε ευχαριστώ για την υπέροχη συνέντευξη

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED