Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2019%2F08%2Fimages easyblog articles 8175 amazonios foties

Ο Αμαζόνιος Καίγεται…Γιατί Πρέπει Να Μας Νοιάζει!

Ο ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ επί 18 μέρες. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών που βιώνει η Βραζιλία την τελευταία 5ετίας σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΡΕ).

– Ο Αμαζόνιος περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.

-Περιέχει το 10% τουλάχιστον της βιοποικιλότητας της Γης.
-Συμπεριλαμβάνει επίσης τοπική και προς εξαφάνιση χλωρίδα και πανίδα.

-Τα ποτάμια της αποτελούν το 15% των παγκόσμιων ποταμιών που εκβάλλουν στους ωκεανούς.

-Τα δάση του Αμαζονίου αποτελούν τους «Πνεύμονες του Πλανήτη» επειδή μετατρέπουν συνεχώς το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.

-Περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου οξυγόνου που αναπνέουμε παράγεται στα δάση του Αμαζονίου.
-Στα δάση του Αμαζονίου βρίσκονται τα περισσότερα από τα εκτιμώμενα 10 εκατομμύρια είδη φυτών, ζώων και εντόμων που υπάρχουν στον πλανήτη.

-Ένα εκτάριο (10.000 τετραγωνικά μέτρα) περιέχει 750 είδη δέντρων και 1500 είδη φυτών.

-Τουλάχιστον 3000 είδη φρούτων έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στα δάση του Αμαζονίου. Από αυτά χρησιμοποιούμε στην Δύση μόνο τα 200. Οι αυτόχθονες κάτοικοι του Αμαζονίου χρησιμοποιούν πάνω από 2000.

-Τα φυτά του Αμαζονίου είναι πλούσια σε δευτερογενείς μεταβολίτες-δηλαδή χημικές ενώσεις που παράγονται από οργανισμούς (φυτά, φαιοφύκη, μύκητες, βακτήρια- και κυρίως σε αλκαλοειδή που προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες και έντομα αλλά ενδιαφέρουν τους ανθρώπους λόγω του πλήθους των φαρμακολογικών τους δράσεων όπως η ανθελονοσιακή (κινίνη), αντιασθματική (εφεδρίνη), αγγειοδιασταλτική (βινκαμίνη), αναλγητική (μορφίνη) αντιυπεργυκαιμική (πιπερίνη), αντιβακτηριακή (χελερυθρίνη).

-121 φάρμακα που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο προέρχονται από τα φυτά του Αμαζονίου ενώ το 25% των δυτικών φαρμάκων έχουν συστατικά που βρίσκονται στα δάση του Αμαζονίου. Να σημειωθεί ότι μόνο το 1% των τροπικών δέντρων και φυτών έχει ερευνηθεί μέχρι τώρα από τους επιστήμονες.

-Πάνω από 100 φαρμακευτικές εταιρίες και η Αμερικάνικη κυβέρνηση με κολοσσούς όπως η Merck και το Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο κάνουν εντατικές έρευνες με τα φυτά του Αμαζονίου αναζητώντας φάρμακα και θεραπείες σε ιούς, μολύνσεις, τον καρκίνο και το aids.

-Στον Αμαζόνιο ζουν πάνω από 50 αυτόχθονες κοινότητες που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους έξω από τα δάση. Στην Βραζιλία είναι εγκατεστημένες οι περισσότερες από αυτές τις κοινότητες που δεν έχουν σταθερή βάση αλλά μετακινούνται συνεχώς ζώντας ως κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες. 

Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος

​φωτογραφία της NASA 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED