Skip to main content
likewomangr xorxe boukai 2 39931ece

Ο Χόρχε Μπουκάι μας παροτρείνει, «Να βλέπεις στον έρωτα με τα μάτια ανοιχτά»

Ο αγαπητός μας Χόρχε Μπουκάι δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσεις, να μας ξεκουνάει και να μας αφυπνίζει.

Γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε – τουλάχιστον – είκοσι μια γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας. Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτό το βιβλίο ο Μπουκάι επικεντρώνεται στις σχέσεις των ανθρώπων και προσπαθεί να εξηγήσει ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι, μερικές φορές κρυβόμαστε και αδυνατούμε να καταλάβουμε τους εραστές μας. “Οι δυσκολίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δρόμου της αγάπης. Η λύση θα μπορούσε να είναι να εγκαταλείψετε τη φαντασίωση ότι είστε πάντα ερωτευμένοι και χωρίς συγκρούσεις. Η πραγματικότητα γίνεται καλύτερη όταν αποφασίζουμε να απολαύσουμε αυτό που μπορούμε, αντί να υποφέρουμε εξαιτίας μιας ψευδαίσθησης που δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα.”

«Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες, και αγάπη, να ερωτεύεσαι τις διαφορές.»

Ο τίτλος του βιβλίου μας παροτρύνει να μάθουμε ότι, στην πραγματικότητα, στον έρωτα δεν πρέπει να κλείνω τα μάτια και να μη βλέπω πως ακριβώς είσαι, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω να ανοίξεις και εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι· να δεις τον πραγματικό άνθρωπο που έχω μέσα μου και να μου επιτρέψεις να δω τον πραγματικό άνθρωπο που έχεις μέσα σου. Ο τίτλος προέκυψε από μια εικόνα της περίφημης και σοφής Μαργκερίτ Γιουρσενάρ δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

Ένα λάθος του παροχέα Ίντερνετ αρκεί για να φέρει σε επαφή δύο αγνώστους, κατά έναν απρόσμενο τρόπο. Ο Ρομπέρτο, ένας εργένης διαφημιστής κουρασμένος από μια ζωή ρουτίνας και καβγάδων με τις εκάστοτε κοπέλες του, αρχίζει να δέχεται στον υπολογιστή του τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλάσσουν δυο ψυχολόγοι οι οποίοι ετοιμάζουν ένα βιβλίο για τον έρωτα και τις σχέσεις του ζευγαριού. Ένα ηλεκτρονικό τρίο και ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο μυθιστόρημα σκέψης και αναζήτησης γύρω από το κεφαλαιώδες ζήτημα των ερωτικών σχέσεων.

likewomangr xorxe boukai

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα του βιβλίου που ξεχώρισα:

  • Στον έρωτα ισχύει: «Εγώ αγαπώ τον εαυτό μου καθώς βλέπω την αντανάκλαση του σε σένα».
  • Έχουμε τέτοια ανάγκη για αγάπη, που για ένα χρονικό διάστημα την απολαμβάνουμε ακόμα και αν είναι απάτη.
  • Το πάθος είναι συνδεδεμένο με την πιθανότητα ο άλλος να μην είναι εκει: με την έκπληξη, το εκτός προγράμματος. Αν αυτό μετατραπεί σε συμβατική σχέση, το πάθος εξατμίζεται.
  • Συμβαίνει, αυτό ακριβώς που μας ελκύει, να είναι η διαφορετικότητα. Στην αρχή με γοητεύει που ο άλλος έχει αυτό που για μένα είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσω.
  • Χρειάζεται να απομακρυνθούμε από τις ψευδαισθήσεις για να δούμε τον άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας.
  • Πολλά άγχη και καταθλίψεις δημιουργούνται εξαιτίας μιας προκαθορισμένης ιδέας που έχουμε για το που θελουμε να φτάσουμε, και, όταν ο στόχος δεν εκπληρώνεται απογοητευόμαστε.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι καβγαδίζουν γιατι θέλουν να πείσουν τον άλλον πως η δική τους στάση είναι η σωστή.
  • Όταν κατι με ενοχλεί σε καποιον, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι στην πραγματικότητα, αυτό το κατι ενοχλεί εμένα.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βιβλίο-ευαγγέλιο αφιερωμένο στον έρωτα, που μας προσφέρει μια γοητευτική διαδρομή στα μονοπάτια της ψυχολογίας, δίνοντας απαντήσεις σε ζητήματα που λίγο πολύ όλους μας απασχολούν.

Το μαγικό με το «Να βλέπεις στον έρωτα», όπως βέβαια και με τα περισσότερα βιβλία του Μπουκάι, είναι ότι μπορεις να ανατρέχεις ξανά και ξανά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής σου, και κάθε φορά να δίνεις άλλη ερμηνεία σε όσα διαβάζεις!

Μαργαρίτα Κώνστα

Σπουδάζω θεατρολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλα πράγματα και να νιώθω παραγωγική. Θεωρώ ότι κάθε εμπειρία στην ζωή μας έχει κατι να μας δώσει αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να το δούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να γράψω. Αγαπώ την τέχνη σε ολες της τις μορφές και προεκτάσεις. Ειμαι τελειομανής και φλύαρη, λατρεύω τα ταξίδια και έχω αδυναμία στα 70s.

RECENT

RELATED