Skip to main content
likewomangr gavros special piato 377ffbb4

Ο γαύρος «εισβάλει» στα πιο in εστιατόρια στη Μαδρίτη και γίνεται το top γαστρονομικό πιάτο!

Ο γαύρος με βούτυρο σερβιρισμένος σε μια πλάκα ψωμί μπριός είναι το νέο γαστρονομικό φαινόμενο που έχει ξεσπάσει στην πρωτεύουσα.

«Η ιδέα ήρθε πριν από πολλά χρόνια, όταν η Taberna Pedraza άνοιξε την πρώτη της μικρή τοποθεσία στην περιοχή Retiro. Σου σέρβιραν γαύρο συνοδευόμενο από ψωμί που ήταν σκέτη ψίχα και βούτυρο για να αλείψεις. Αυτό μου φαινόταν σαν απόλαυση», λέει ο Juan Tena, ιδρυτικός συνεργάτης και υπεύθυνος επικοινωνίας στο Bar Trafalgar. Αυτή η γευστική ανάμνηση επανήλθε αναπόφευκτα ενώ σχεδίαζαν το μενού του μπαρ. «Όταν το είπαμε στον σεφ μας, στην πρώτη γεύση του μενού, έβγαλε το μπριός με ένα κομμάτι κρύο βούτυρο (το οποίο, παρά τη ζέστη του ψωμιού, δεν έλιωνε) και το θέαμα ήταν τέλειο. Η αλήθεια όμως είναι ότι νομίζαμε ότι η ποσότητα του βουτύρου είχε φύγει πολύ μακριά… μέχρι να το βάλουμε στο στόμα μας. Αλλά ήταν νόστιμο», εξομολογείται.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @bar_trafalgar

Έκτοτε, πολλά από τα νέα μοντέρνα μέρη της πρωτεύουσας περιλαμβάνουν αυτή τη λιχουδιά στα μενού τους.

Η ιστορία και η προέλευση του γαύρου

Οι ειδικοί της γαστρονομίας απαντούν: «Οι Ιταλοί συνήθιζαν να συντηρούν τον γαύρο σε βούτυρο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα . Μια παράδοση που έφτασε στην Ισπανία όταν ένας Ιταλός έμπορος έφτασε στις ακτές της Κανταβρίας αναζητώντας bocarte επειδή δεν υπήρχε τόση αφθονία στη χώρα του. Ήταν ο πρώτος που άρχισε να αφαιρεί κόκαλα από τα ψάρια και να τα βάζει σε κονσέρβες, γιατί εδώ καταναλώθηκαν με κόκαλα και σπλάχνα και ήταν επανάσταση. Χρόνια αργότερα, άρχισαν να συντηρούνται σε λάδι», εξηγεί η Carla Rodamilans, συνιδρύτρια του Rooftope Smokehouse.

Με την πρόθεση να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την απόλαυση, οι δημιουργοί του δοκίμαζαν συνεχώς διαφορετικούς συνδυασμούς. Όταν δημιούργησαν ένα φρυγανισμένο ψωμί με το αστέρι των γαλακτοκομικών τους στεφανωμένο από γαύρο, ήξεραν ότι έπρεπε να προχωρήσουν το προϊόν παραπέρα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο γαύρος σε κονσέρβα σε καπνιστό βούτυρο.

Και φυσικά έγινε ένα από τα γαστρονομικά best seller ο αγαπημένος μας γαύρος!

cover photo instagram/ @rooftopsmokehouse

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED