Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F09%2Flikewomangr karolos vasilias

Ο Κάρολος επιστρέφει στο Λονδίνο «Βασιλιάς» – Τι φέρνει η επόμενη μέρα!

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η Καμίλα, η βασίλισσα σύζυγος επέστρεψαν στο Λονδίνο, όπου χαιρέτησαν τους πενθούντες στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Παρασκευή.

Η βασιλική οικογένεια επανεμφανίστηκε στην πρωτεύουσα μετά το θάνατο της βασίλισσας στο κτήμα της στη Σκωτία, το Μπαλμόραλ. Ο Κάρολος 73, και η Καμίλα 75, επισκέφτηκαν και είδαν τα αμέτρητα λουλούδια και τα μνημεία αφιερωμένα στη βασίλισσα, η οποία πέθανε την Πέμπτη στα 96 της, χαιρώντας και μιλώντας με όσους συγκεντρώθηκαν για να θυμηθούν την αείμνηστη μονάρχη.

Μετά από περισσότερες από επτά δεκαετίες στην υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του Γεωργίου VI στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και κατά τη διάρκεια των 70 ετών της βασιλείας της, συναντήθηκε με αμέτρητους παγκόσμιους ηγέτες και διπλωμάτες, επιβλέποντας τη διάλυση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και την ανάδειξη του Ηνωμένου Βασιλείου ως ευημερούντος έθνους σε έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Η κηδεία της αναμένεται να γίνει σε 10 ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικά σχέδια που είχαν διαρρεύσει προηγουμένως, και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα ξεκινήσει σύντομα μια περιοδεία στα έθνη για να αγκαλιάσει τους πενθούντες.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020, η βασίλισσα έκανε το κάστρο του Ουίνδσορ μόνιμη κατοικία της, επισκεπτόμενη τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μόνο για αρραβώνες. Το φθινόπωρο του 2021, η βασίλισσα εισήχθη στο νοσοκομείο για «προκαταρκτικές έρευνες». Τον Φεβρουάριο του 2022 προσβλήθηκε από τον COVID-19. Αν και επέστρεψε στη δουλειά μετά από μερικές εβδομάδες σε ελαφριά καθήκοντα, μαστιζόταν από κινητικά προβλήματα που την έκαναν να χάσει πολλές από τις εκδηλώσεις στο Platinum Jubilee της τον Ιούνιο του 2022. Εβδομάδες μετά το ιωβηλαίο, η βασίλισσα ανακοίνωσε ότι έκανε ένα βήμα πίσω από κάποια από τα καθήκοντά της.

Άφησε πίσω της τα τέσσερα παιδιά της, τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο, οκτώ εγγόνια και 12 δισέγγονα. Ο θάνατός της αφήνει τη Βρετανία χωρίς την καθοδηγητική εικόνα της και τη βασιλική οικογένεια χωρίς τη φιγούρα που την κράτησε ενωμένη για σχεδόν έναν αιώνα.

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Στη συνεδρίαση θα κληθούν μέλη του Μυστικού Συμβουλίου, το οποίο συμβουλεύει τον μονάρχη για κρατικά ζητήματα.  Η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα. Η παράδοση αναφέρει ότι η πρώτη δημόσια διακήρυξη του νέου μονάρχη θα διαβαστεί στον υπαίθριο χώρο του Παλατιού του Αγίου Ιακώβου από τον Βασιλιά των Όπλων», παρουσία του Κόμη Στρατάρχη (που είναι ο Δούκας του Νόρφολκ) και δύο αξιωματικών της φρουράς του Παλατιού.

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Ο Κάρολος Γ’ αναλαμβάνει τον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Ο Κάρολος, 73 ετών, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

Στο πρώτο του, ιστορικό διάγγελμα ως νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας χθες το απόγευμα είπε: «Θα σας υπηρετήσω με αφοσίωση». Ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’ και δεσμεύθηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του.

Τόνισε πως η βασίλισσα Ελισάβετ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED