Ο ζεστός μήνας Αύγουστος


8 Αυγ 2017

Τι ξέρουμε άραγε για τον μήνα Αύγουστο; ΟΚ, είναι ο μήνας των διακοπών και ο μήνας της Παναγίας. Σε μερικές περιοχές θεωρούν ότι οι μέρες του Αυγούστου συμπίπτουν με την την ανατολή του Σείριου, του λαμπρότερου άστρου της νύχτας λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου. Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους και έχει 31 ημέρες.

Πως το έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αναφορά στον Γκρέκο; “Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μήνας. Αυτός φέρνει μαθές τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια.”

Ο Αύγουστος στην αρχαιότητα: Στο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών διάρκειας 29 ημερών. Ο Αύγουστος, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι’ αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες. Το έτος 8 π.Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας του έδωσε το όνομά του.

 

Ο Δεκαπενταύγουστος: Ο Αύγουστος είναι φυσικά γνωστότερος για τον «δεκαπενταύγουστό» του, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Η Παναγία, άλλωστε, είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Ανήμερα, στη γιορτή της, καθώς και στα εννιάμερά της στις 23 Αυγούστου, γίνονται γιορτές και πανηγύρια παντού. Τα πανηγύρια της Παναγίας τελούνται παραδοσιακά στο απόγειο του καλοκαιριού, αφήνοντας στους ανθρώπους χρόνο διασκέδασης και καταναλωτικής σπατάλης. Πέρα από εκδηλώσεις πίστης, τα πανηγύρια αποτελούν συλλογικά πολυσύνθετα και ύψιστης σημασίας επικοινωνιακά γεγονότα, που λειτουργούν ως θεμέλια πολιτισμού για τις ανθρώπινες κοινότητες ακόμα και στις μέρες μας, με όποια μορφή επιτελούνται κατά τόπους….

 

Διαβάστε την συνέχεια στο nikosonline.gr

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue