Skip to main content
20230529 232351 e1685628758290 e5108651

Οι «Μικροί θησαυροί της Ευρώπης» βρέθηκαν στο Bar-Restaurant Balthazar

Πραγματοποιήθηκε από τους Μικρούς Θησαυρούς της Ευρώπης η 5η  Εκδήλωση Τύπου στο χώρο δεξιώσεων του Bar-Restaurant Balthazar & ακολουθήσε δείπνο (Αθήνα, 29/5/2023).

Στην Αθήνα την Δευτέρα 29-5-2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  η τελική εκδήλωση του τριετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος «Μικροί θησαυροί της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα στον χώρο δεξιώσεων του Bar-Restaurant Balthazar,  φιλοξενήθηκαν τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» από συνεταιρισμούς του τόπου μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν καταξιωμένοι επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων, δημοσιογράφοι , food bloggers, και influencers, όπου  συγκεντρώθηκαν για μια μοναδική εκδήλωση με έμφαση στην φέτα Π.Ο.Π., στην γραβιέρα Π.Ο.Π. Κρήτης και Νάξου, στην ξινομυζήθρα Π.Ο.Π. Κρήτης, στο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Μυλοποτάμου και Σητείας Λασιθίου Κρήτης, στο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, στην κορινθιακή σταφίδα Π.Ο.Π. Βόστιτσας, στην πατάτα Π.Γ.Ε. Νάξου, στο κρασί Ασύρτικο, στην φάβα και στο τοματάκι Π.Ο.Π. Σαντορίνης και στο κρασί Αγιωργίτικου Π.Ο.Π. Νεμέας. Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν για τις μοναδικές ιδιότητες των συστατικών αυτών των προϊόντων καθώς και για την ευελιξία που προσφέρουν στη δημιουργία γευστικών πιάτων. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τύπου ακολούθησε γευσιγνωσία στο κήπο του εστιατορίου, όπου το menu ήταν προσαρμοσμένο στα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε προϊόντα του προγράμματος.

Την εκδήλωση προλόγισε η γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Χριστιάνα Καλογήρου όπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της Συνεταιριστικής συνείδησης, καθώς και στη διάδοση των αξιών  που πρεσβεύει.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα Π.Ο.Π & Π.Γ.Ε.προϊόντα, όπου ο τρόπος παραγωγής τους και οι ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας τους, συμβάλλουν τα μέγιστα για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του πρωτογενή αγροτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κος Παύλος Σατολιάς και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου  μίλησαν με υπερηφάνεια για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, που τιμούν την ελληνική κληρονομιά. Συζήτησαν επίσης για τα διατροφικά οφέλη που συνδέονται με το κάθε προϊόν και τη μοναδικότητα που προσφέρουν στα καθημερινά γεύματα. Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ευχαρίστησαν όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτή την ενημερωτική εκδήλωση και γνώρισαν καλύτερα τα παραδοσιακά ελληνικά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα. Στόχος τους είναι να συνεχίσουν να παρέχουν υλικά υψηλής ποιότητας σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, για πολλά χρόνια ακόμα!

Τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. αποτελούν μια ισχυρότερη μορφή γεωγραφικής ένδειξης που προσδιορίζει προϊόντα που προέρχονται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπου η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος αποδίδονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό του περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων.

Τα οφέλη Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.:

  1. Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. αντικατοπτρίζουν τις πολιτιστικές και παραδοσιακές πρακτικές συγκεκριμένων περιοχών, διατηρώντας την τοπική κληρονομιά και γνώση.
  2. Διασφάλιση ποιότητας και γνησιότητας: Η προστασία που παρέχεται από τα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα διασφαλίζει τους καταναλωτές ότι το προϊόν που αγοράζουν είναι γνήσιο και συγκεκριμένου προτύπου, με βάση τη συγκεκριμένη γεωγραφική του προέλευση.
  3. Προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι ετικέτες Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. μπορούν να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και την αγροτική ανάπτυξη υποστηρίζοντας παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές και τονώνοντας τον τουρισμό.
  4. Διαφοροποίηση αγοράς: Οι ετικέτες Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. δημιουργούν μοναδικές προτάσεις πώλησης για τους παραγωγούς, διαφοροποιώντας τα προϊόντα τους στην αγορά και παρέχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  5. Εμπιστοσύνη Καταναλωτή: Η επισήμανση των ετικετών Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε. επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές με βάση τη φήμη και την ποιότητα που συνδέονται με μια συγκεκριμένη περιοχή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη στα προϊόντα που αγοράζουν.

Συνολικά, η τελευταία εκδήλωση τύπου ήταν μια πολύ επιτυχημένη που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και την παραγωγή τους.

Το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και να ενημερωθούμε και για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα, τα προϊόντα και τους παραγωγούς

στην ιστοσελίδα: https://mikroithisavroi.eu/to-programma/,

στο facebook: https://www.facebook.com/mikroithisavroi.eu 

και στο Instagram: https://www.instagram.com/mikroithisavroi/.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED