Skip to main content
likewomangr lefkansi dontion 6fdc36d4

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την λεύκανση δοντιών

​​Με τα κοινωνικά δίκτυα να μας βομβαρδίζουν διαρκώς με εικόνες – πρότυπα και κατά κάποιο τρόπο να μας επιβάλλουν τις τάσεις της μόδας όλο και πιο πολύ, καθένας από εμάς μπορεί ελεύθερα να κοινοποιήσει τις φωτογραφίες του. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που σήμερα, περισσότερο από ποτέ,  ενδιαφερόμαστε για την εξωτερική μας εμφάνιση. Ένα χαμόγελο με αυτοπεποίθηση διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιδίωξή μας αυτή και συνδέεται άρρηκτα με υγιή, καλοσχηματισμένα και κυρίως λευκά δόντια.

​​Η αλήθεια μέσα από αριθμούς

​​​​Η λεύκανση δοντιών αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από μελέτες των τελευταίων χρόνων έχει αποδειχθεί ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς που επισκέπτονται τον οδοντίατρο για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι ευχαριστημένοι με το χρώμα των δοντιών τους και πιστεύουν πως τα λευκότερα δόντια βελτιώνουν την εμφάνισή τους, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και αυξάνουν τις πιθανότητες για εύρεση εργασίας.

​​​​Η επαγγελματική λεύκανση σημειώνει μεγάλη αύξηση κυρίως την τελευταία δεκαετία. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την αντίληψη των ασθενών για τη λεύκανση έδειξαν πως:

  • ​​Στην Ιρλανδία, το 90% των γυναικών και το 52% των ανδρών επιθυμούσαν πιο λευκά χαμόγελα.
  • ​​Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 30% του πληθυσμού χρησιμοποιεί καθημερινά λευκαντική οδοντόκρεμα.
  • ​​Στις ΗΠΑ στο 89% των ορθοδοντικών είχαν ζητήσει οι ασθενείς τους τη συμβουλή τους για τη λεύκανση των δοντιών και το 25% είχε συστήσει τρόπους επαγγελματικής λεύκανσης.

​​​​Πόσο ασφαλής είναι η λεύκανση για τα δόντια;​​

​​Είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον γίνεται από επαγγελματία οδοντίατρο, οι ενδιαφερόμενοι έχουν υγιή δόντια και ούλα και δεν υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στο κρύο. Ιδανικά πρέπει να προηγηθεί ένας πλήρης οδοντιατρικός έλεγχος πριν από το ραντεβού για λεύκανση, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση της τερηδόνας ή άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας. Διαφορετικά οι θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και μόνιμη βλάβη στα ούλα ή/και στα δόντια. Οι νάρθηκες όπου θα τοποθετείται ο  λευκαντικός παράγοντας πρέπει να είναι εξατομικευμένοι ώστε να εφαρμόζουν τέλεια σε κάθε άτομο, διαφορετικά οποιαδήποτε διαρροή θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα στα ούλα ή και ναυτία σε περίπτωση κατάποσης.

​​​​Η χημική οξείδωση που ονομάζεται λεύκανση

​​​​Τα δόντια γίνονται πιο “σκοτεινά” όταν απορροφούν περισσότερη ποσότητα του μπλε φάσματος του φωτός από όση αντανακλούν. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από μακριές αλυσίδες άνθρακα που εγκλωβίζονται μέσα στη δομή του δοντιού και ονομάζονται χρωστικές.

​​Κατά τη διαδικασία της λεύκανσης ο οδοντίατρος επιτυγχάνει την εξουδετέρωση των χρωστικών με τη βοήθεια των λευκαντικών παραγόντων (υπεροξείδιο του υδρογόνου και του καρβαμιδίου) που διασπώνται και σχηματίζουν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

​​Προκαλείται δηλαδή η οξείδωση των αλυσίδων άνθρακα οι οποίες διασπώνται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό βοηθώντας έτσι τα δόντια να αντανακλούν το φώς και να αποκτούν μια πιο λαμπερή και φωτεινή όψη.

Likewomangr lefkansei 1

​​​Γιατί να μην προτιμήσει κανείς πιο οικονομικές λύσεις με προϊόντα λεύκανσης για χρήση στο σπίτι;

​​​​Τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο πρέπει να περιέχουν από το νόμο λιγότερο από 0,1% υπεροξειδίου του υδρογόνου όταν τα επαγγελματικά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι έχουν 6% και παραπάνω περιεκτικότητα της ουσίας αυτής. Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν μπορεί ούτε να πλησιάσει αυτή της επαγγελματικής λεύκανσης στο οδοντιατρείο.  Επιπλέον τίθεται και θέμα ασφάλειας καθώς πολλά είναι μη πιστοποιημένα ή δεν αναφέρουν ποιες χημικές ουσίες περιέχουν, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα καθώς μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα στα ούλα και μεγάλη ευαισθησία στα δόντια.

​​​Premium Λεύκανση σε 4 βήματα

​​Η ιδανική διαδρομή για την επίτευξη ενός τέλειου αποτελέσματος περιλαμβάνει τέσσερα στάδια με τη στενή συνεργασία του οδοντιάτρου με τον ενδιαφερόμενο:

  • ​​1ο Στάδιο: Επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών τριών σταδίων

​​Με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων – υπέρηχοι, ξέστρα και πάστα στίλβωσης – απομακρύνονται ανώδυνα και αποτελεσματικά η οδοντική πλάκα, η τρυγία (γνωστή ως πέτρα) και οι χρωστικές από τα δόντια καθιστώντας τα και πάλι υγιή. Τα αποτυπώματα παίρνονται με ειδικό ενδοστοματικό scanner για την απόλυτη εμπειρία άνεσης.

  • ​​​2ο Στάδιο: Λεύκανση στο ιατρείο την ίδια ημέρα

​​Αφού πρώτα απομονωθούν τα ούλα, γίνεται 2 φορές εφαρμογή ισχυρού λευκαντικού ζελέ στις επιφάνειες των δοντιών. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ο ενδιαφερόμενος είναι έτοιμος να συνεχίσει τη θεραπεία στο σπίτι.

  • ​​​3ο Στάδιο: Εξατομικευμένοι νάρθηκες στο σπίτι

​​​Ο ασθενής, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο ιατρείο, φεύγει με εξατομικευμένους νάρθηκες (μασελάκια) που έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριό μας και 2 σύριγγες ειδικού λευκαντικού ζελέ που χρησιμοποιεί για τις επόμενες 14 ημέρες συνεχίζοντας τη θεραπεία στο σπίτι.

  • 4ο Στάδιο: Συμπληρωματική συνεδρία στο ιατρείο

​​Η premium θεραπεία λεύκανσης ολοκληρώνεται με μια επιπλέον συνεδρία στο ιατρείο. Με μια διαδικασία παρόμοια με της αρχικής λεύκανσης, ενισχύεται το αποτέλεσμα και επιτυγχάνεται το επιθυμητό χρώμα στα δόντια του ασθενούς, σύμφωνα και με τις δικές του προτιμήσεις.

Likewomangr lefkansei

​​Απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορεί  να σας βοηθήσει να επιτύχετε το λευκό χρώμα που επιθυμείτε για τα δόντια σας. ​​

Διαβάστε όλα μου τα άρθρα εδώ! Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας.
Για περισσότερα ακολουθείστε με στα social facebook | instagram | www.dentaliasclinic.gr
Dentalias Clinic,  Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα, τηλ: 6978556154 – 21 0440 4406

cover photo freepik

​​

Σοφία Κατίδου Οδοντίατρος

Είμαι η Σοφία Κατίδου και μετά από 16 χρόνια στο χώρο της οδοντιατρικής, αποφάσισα να δημιουργήσω μια διαδικτυακή παρέα όπου θα αναλύουμε ενδιαφέροντα θέματα για την υγεία και την αισθητική του στόματος.

RECENT

RELATED