Skip to main content
Likewomangr gyaikeia ygeihnh 88ec94fc

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την δημοφιλή διαδικασία της χειλεοπλαστικής, μέσα από 8 ερωτήσεις και απαντήσεις!

author likewoman

8 Απρ 2023

Άρθρο από την Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Έφη Ρομποτή.

Τι είναι η χειλεοπλαστική;

Είναι μια όλο και πιο δημοφιλής διαδικασία με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης. Αν και η υπερτροφία των μικρών χειλέων δεν έχει οριστεί αυστηρά ως παθολογική κατάσταση, οι γυναίκες που έχουν αισθητικά ή λειτουργικά θέματα μπορούν να επωφεληθούν από τις χειρουργικές μειώσεις. Περιλαμβάνει τη μείωση ή την αναμόρφωση των μικρών χειλέων ή και των πτυχών του δέρματος που περιβάλλουν το άνοιγμα του κόλπου.

Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν την  χειλεοπλαστική;

Πολλοί είναι οι λόγοι και οι κυριότεροι συνοψίζονται:

 • Στη δυσκολία ή στην μείωση της απόλαυσης της σεξουαλικής επαφής λόγω του υπερτροφικού μεγέθους των μικρών χειλέων.
 • Στις ενοχλήσεις που αισθάνονται όταν φορούν στενά παντελόνια, όταν ασκούνται ή σε συνηθισμένες δραστηριότητες όπως η ποδηλασία.
 • Στις χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
 • Στη διαθεσιμότητα στο διαδίκτυο νέων προτύπων ελκυστικότητας.
 • Στην αυξανόμενη πολιτισμική αποδοχή.
 • Στη μαζική αποδοχή από τις γυναίκες της αποτρίχωσης, οπότε μορφολογίες των χειλέων που πριν περνούσαν απαρατήρητες, τώρα φαίνονται.
 • Το ψυχολογικό στρες του να μην αισθάνεται μια γυναίκα «φυσιολογική» σε σύγκριση με την ιδεατή ιδανική ανατομία δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Ποιος είναι ο στόχος της χειλεοπλαστικής;

 • Να εξαλειφθούν τα λειτουργικά προβλήματα.
 • Να δημιουργηθούν αισθητικά ελκυστικά χείλη.
 • Να μειωθεί η δυσφορία που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι πόνος κατά την καθημερινή δραστηριότητα και ασφαλώς στη σεξουαλική επαφή.
 • Βελτίωση της σεξουαλικής απόλαυσης.
 • Τέλος είναι σημαντικά τα ψυχολογικά οφέλη για τις ασθενείς που δεν αποδέχονται την εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων με την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση που νιώθουν μετά την επέμβαση.

 Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η χειλεοπλαστική εγκυμονεί κάποιους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη διαδικασία. Και όπως κάθε ιατρική πράξη οι πιθανότητες αυτές ελαττώνονται στο ελάχιστο όταν εκτελείται από εξειδικευμένο στην κοσμητική γυναικολογία ιατρό. Μερικοί από αυτούς είναι: αιμορραγία ή μόλυνση, μούδιασμα ή μειωμένη αίσθηση στην υπό θεραπεία περιοχή, ουλές ή ασυμμετρία, επίμονος πόνος ή δυσφορία, ανάγκη για αναθεώρηση χειρουργείου. Για αυτό είναι σημαντικό να απευθύνεστε μόνο σε εξειδικευμένους ιατρούς.

 

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Η διάρκεια της  μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της επέμβασης, τις τεχνικές του χειρουργού και τις ατομικές ανάγκες της ασθενούς. Γενικά, η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει από μία έως τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί. Ο χρόνος αποκατάστασης για την χειλεοπλαστική μπορεί επίσης να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο μέσα σε πέντε έως δέκα ημέρες μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της χρήσης ταμπόν, στενών παντελονιών ή εσωρούχων και της σεξουαλικής δραστηριότητας, για έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση για να επιτρέψετε τη σωστή επούλωση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πρήξιμο, μώλωπες και ενόχληση στην υπό θεραπεία περιοχή, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και με ότι άλλο συνέστησε  η γιατρός τους. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες που δίνονται από την χειρουργό και να πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού που θα σας ζητήσει, για να εξασφαλίσετε τη σωστή επούλωση και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Likewomangr gyaikeia ygeihnh 1

Θα αισθανθώ πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία;

Η χειλεοπλαστική πραγματοποιείται συνήθως με γενική αναισθησία και σπανιότερα με τοπική, επομένως οι ασθενείς δεν αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κάποιο βαθμό πόνου ή ενόχλησης τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα ή άλλες θεραπείες που συνιστά η γιατρός. Το επίπεδο του πόνου και της ενόχλησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, την έκταση της επέμβασης και άλλους παράγοντες.

Πόσο θα διαρκέσουν τα αποτελέσματα της;

Τα αποτελέσματα της χειλεοπλαστικής είναι μακροχρόνια, αλλά μπορεί να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως η γήρανση, οι ορμονικές αλλαγές, οι διακυμάνσεις του βάρους και η εγκυμοσύνη. Ωστόσο, με την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα και συντήρηση, πολλές γυναίκες μπορούν να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της  χειλεοπλαστικής χωρίς ημερομηνία λήξεως. Είναι σημαντικό να διατηρούνται καλές πρακτικές υγιεινής και να αποφεύγεται η υπερβολική πίεση ή η τριβή στην υπό θεραπεία περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης και μετά. Τελικά, όπως σε όλα τα θέματα υγείας και ευεξίας η μακροζωία των αποτελεσμάτων της χειλεοπλαστικής ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τις συνήθειες του τρόπου ζωής του.

Αν αποφασίσω να κάνω χειλεοπλαστική, ποια βήματα να ακολουθήσω;

Αρχικά πρέπει να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο στην κοσμητική γυναικολογία ιατρό. Η επίσκεψη που θα κάνετε είναι μια ευκαιρία για σας να συζητήσετε τους στόχους, τις ανησυχίες, και τις προσδοκίες σας καθώς και να πάρετε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας, η χειρουργός γυναικολόγος θα πάρει ότι πληροφορίες χρειάζεται για το ιατρικό ιστορικό σας και τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε, θα αξιολογήσει την ανατομία σας, θα προσδιορίσει εάν είναι αυτό που χρειάζεστε και αν ναι πως θα διαμορφώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Συζητήστε τους κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας, καθώς και τυχόν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας. Ζητήστε  πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένετε κατά την περίοδο ανάρρωσης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πιθανών κινδύνων ή επιπλοκών. Συζητήστε τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επέμβασης και με ποιους τρόπους θα τα διατηρήσετε. Εξετάστε τυχόν προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε τη σωστή επούλωση και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

RELATED