Skip to main content
likewoman acids2 762672b5

Οξέα: Πώς να κάνετε σωστό layering χωρίς να ερεθίσετε την επιδερμίδα σας

Χρειάζεται τεράστια προσοχή πριν εφαρμοστούν στο δέρμα

Μπορεί να ακούγονται τρομακτικά, αλλά τα οξέα περιποίησης της επιδερμίδας έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και γίνονται ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα προϊόντα τόσο στις προσωπικές μας ρουτίνες όσο και σε αυτές των επαγγελματιών.

Τα τοπικά οξέα έχουν γίνει συστατικά «ήρωες» στην περιποίηση της επιδερμίδας λόγω της αποδεδειγμένης ικανότητάς τους να ανανεώνουν το δέρμα. Ουσιαστικά, δρουν ως χημικά απολεπιστικά, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος για να παράγουν μια πιο φωτεινή και λεία επιδερμίδα. Μπορούν να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τη θεραπεία της ακμής, της μελάγχρωσης, του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος και για τη βελτίωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Ενώ μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο από αυτά λειτουργεί για εσάς και το δέρμα σας. Ειδικά επειδή είναι τόσα πολλά. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι που βρίσκονται στα προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) και τα βήτα-υδροξυοξέα (BHAs), τα οποία και τα δύο λειτουργούν ως απολεπιστικά αλλά με διαφορετικούς τρόπους.

Δυστυχώς, καθώς τα οξέα είναι πολύ αποτελεσματικά ενεργά συστατικά, μπορεί να είναι εύκολο να ενθουσιαστείτε από τα αποτελέσματα και να το παρακάνετε. Αυτό θα ερεθίσει και μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος. Πώς λοιπόν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν; Και πώς τα εφαρμόζετε; Μπορούν μερικά από αυτά να συνδυαστούν σε μια ρουτίνα; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν παρακάτω.

Ποιοι τύποι δέρματος είναι κατάλληλοι για τα AHAs

Τα AHAs είναι αποτελεσματικά για το δέρμα που υποφέρει από ξηρότητα, ξεφλούδισμα ή θαμπάδα. Μόλις τα νεκρά κύτταρα αφαιρεθούν από τα AHAs, όπως το γλυκολικό οξύ, τυχόν ενυδατικά προϊόντα που εφαρμόζονται από πάνω μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα πιο εύκολα, ώστε να ενισχύσουν τα αποτελέσματα των άλλων προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας σας. Είναι επίσης πολύ χρήσιμα για τη στόχευση σημαδιών γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι πρώιμες ρυτίδες.

likewoman acids

Τα AHAs είναι καλά ανεκτά στους περισσότερους τύπους δέρματος, αλλά εάν υποφέρετε από πολύ ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή της αισθητικού ή του δερματολόγου σας πριν τα χρησιμοποιήσετε. Για πιο ευαίσθητο δέρμα ή για άτομα που είναι καινούρια στον κόσμο των AHAs, προτείνω τη χρήση γαλακτικού οξέος, που είναι ένα πιο ήπιο AHA που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ήπια απολέπιση. Τα άτομα με σκούρο δέρμα μπορεί περιστασιακά να αντιδράσουν στα AHAs, επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα AHAs θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και με ιατρική συμβουλή.

Ποιοι τύποι δέρματος είναι κατάλληλοι για τα BHAs

Τα BHAs, συμπεριλαμβανομένου του σαλικυλικού οξέος, διεισδύουν πολύ βαθύτερα στους πόρους, χαλαρώνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ανακουφίζοντας τις φραγμένες οπές. Μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των breakouts και των μαύρων στιγμάτων. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για λιπαρό δέρμα και δέρματα με τάση ακμής. Το σαλικυλικό οξύ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για να ηρεμήσει το φλεγμονώδες και κόκκινο δέρμα και να φωτίσει την επιδερμίδα. Τα άτομα με αλλεργία στην ασπιρίνη θα πρέπει να αποφεύγουν το σαλικυλικό οξύ, καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια ενώσεων. 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω AHAs και BHAs μαζί;

Είναι όντως ασφαλές να χρησιμοποιείτε μαζί AHAs και BHAs. Στοχεύουν σε διαφορετικές δράσεις, επομένως έχουν διαφορετικά οφέλη. Στην ουσία, τα BHAs διαταράσσουν τις συνδέσεις μεταξύ των νεκρών κυττάρων, ενώ τα AHAs προκαλούν την αποκόλληση και την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλά, συνεργικά.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι εάν χρησιμοποιείτε ένα αποτελεσματικό BHA, τότε ένα AHA δεν είναι απαραίτητο, καθώς τα BHAs είναι πιο ισχυρά και διεισδύουν βαθύτερα. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν χρησιμοποιείτε τοπικά οξέα στο δέρμα, είναι απαραίτητο ένα αντηλιακό τουλάχιστον 30 στη συνέχεια.

likewoman acids3

Ποια οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί;

Αυτό εξαρτάται πραγματικά από την ηλικία σας και τον τύπο του δέρματός σας και τυχόν συγκεκριμένα δερματικά παράπονα που μπορεί να έχετε.

Τα AHAs και τα BHAs μπορούν σίγουρα να συνδυαστούν. Για παράδειγμα, για λιπαρό δέρμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα καθαριστικό με βάση το σαλικυλικό και στη συνέχεια ένα τονωτικό γλυκολικού οξέος. Γενικά, το γλυκολικό οξύ είναι εξαιρετικό για ξηρό, αφυδατωμένο ή μεικτό δέρμα, ενώ το σαλικυλικό οξύ θα ήταν τέλειο για λιπαρό/επιρρεπές σε κηλίδες/ακνεϊκό δέρμα.

Το L-ασκορβικό οξύ (γνωστό και ως βιταμίνη C), δεν πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως μετά τη χρήση τοπικών AHAs ή BHAs, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό κι ερυθρότητα του δέρματος. Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν βιταμίνης C, ίσως εφαρμόστε το αργότερα μέσα στην ημέρα ή χρησιμοποιήστε αυτά τα προϊόντα σε διαφορετικές ημέρες.

Για άτομα κάτω των 20 ετών, δε συνιστάται η χρήση τοπικών οξέων χωρίς να είναι υπό την επίβλεψη γιατρού κι εκτός εάν συνταγογραφηθεί από τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας.

Φωτογραφίες: Unsplash

Αρθρογραφώ από το 2014, και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς τη συγγραφή. Το skincare είναι η μεγάλη μου αγάπη, αφού πιστεύω πως προηγείται του μακιγιάζ. Πλέον διαθέτω το δικό μου beauty eshop, το dewers.gr, όπου διαδίδω το μήνυμα του skincare και του πολυπόθητου dewy skin. Είμαι δεινή αναγνώστρια περιοδικών και βιβλίων, και λατρεύω τα ταξίδια και τη φωτογραφία.

RECENT

RELATED